Вітчизняна війна триває

13.10.2015

Минулих вихідних на Луганщині сили АТО завершили другий етап відведення озброєння: на 15 км від лінії розмежування відвели протитанкові гармати Д-48 калібру 85 міліметрів. Усе відбувалося у присутності журналістів та спостерігачів ОБСЄ (останні вже розпочали процес верифікації). Тоді як бойовики «ЛНР» продовжують чинити перепони у роботі міжнародних спостерігачів, а відвід гармат ще навіть не починали (місії ОБСЄ терористи лише надали розклад запланованого відводу). До 18 жовтня Генштаб ЗСУ планує завершити третю фазу — відведення мінометів.

Утім на Донбасі режим тиші усе ще порушується ворожими диверсантами та бойовиками, які намагаються спровокувати захисників України на бій або хоча б вогонь у відповідь. У штабі АТО зазначають, що проти України триває інформаційно-психологічна війна: бойовики через свої інформаційні канали регулярно транслюють брехливі повідомлення, звинувачуючи ЗСУ в порушенні перемир’я.

Не дивно, що Генсек ОБСЄ Ламберто Заньєр відчуває обережний оптимізм з приводу виконання Мінських угод. Адже спостерігачі місії досі не мають доступу до всієї території Донбасу. За словами представника СММ ОБСЄ в Україні Майкла Боцюрківа, застосування стрілецької зброї і вибухи в «ДНР» (днями в житловому кварталі Донецька бойовики влаштували справжній бій) в основному пов’язані з військовими навчаннями або розмінуванням.

Проте українські сили, використовуючи відносне перемир’я, проводять фортифікаційні роботи на лініях оборони і допомагають жителям Донбасу відновити регіон, повідомляють у штабі АТО. На думку Президента Петра Порошенка, «гарантією перемир’я і миру на Донбасі може бути лише надійність української оборони», тим більше, що «наші військові — напоготові та спроможні дати відсіч агресору в будь-який момент». Тобто у разі агресії російських окупантів та найманців українські танки, гармати і міномети блискавично повернуться на позиції.

Глава держави також переконаний, що без проведення виборів на нині окупованих територіях Донбасу політичне врегулювання конфлікту зайде у глухий кут. За словами Президента, Київ готовий провести вибори на Донбасі, але тільки післе виведення звідти іноземних військ.

«Проведення такої кампанії тісно пов’язане з виведенням російських військ та військової техніки, роззброєнням бойовиків та відновленням українського контролю над державним кордоном України з РФ», — зазначає Петро Порошенко. І додає, що події на Донбасі є «вітчизняною війною за незалежність України», яка почалася у 2014 році і ще продовжується.

У свою чергу, голова СБУ Василь Грицак констатує посилення активності диверсійних груп, дії яких координують російські спецслужби, після зменшення бойової активності й обстрілів на Донбасі. Вітчизняна спецслужба також має дані про 197 баз для підготовки терористів «ДНР» та «ЛНР».

«З них на території «ДНР» — 58 баз, «ЛНР» — 53, 29 баз розміщуються у Криму, одна база — у Придністров’ї, ще одна — в Абхазії. Усі інші підготовчі бази розміщено у Ростовській області», — повідомляє голова СБУ. За його словами, на території України перебуває від 6 до 9 тисяч російських вояків на постійній основі. Окрім цього, близько 50 тис. військових перебуває на кордонах з Україною з боку РФ.

Ватажки самопроголошених «республік» продовжують трактувати Мінські угоди на свій манер. Так, лідер луганських терористів Ігор Плотницький упевнений, що ці угоди дозволять бойовикам захопити весь Донбас. Замість скасувати свої фейкові вибори, як це передбачали домовленості лідерів «нормандської четвірки» у Парижі, «ЛНР» днями перенесла їх на 2016 рік. Ватажки «ДНР» пішли ще далі, адже протягом вихідних кілька разів змінювали приблизний час проведення своїх псевдовиборів: спочатку їх перенесли на березень, а потім на квітень.

ДО РЕЧІ

Президент Петро Порошенко повідомляє,що протягом шести черг мобілізації на військову службу прийшли 210 тисяч українців. «35 тисяч — кожен шостий — прийшов до лав ЗСУ волонтером. Майже 108 тисяч брали або беруть участь в АТО. Понад 93 тисячі — безпосередні учасники бойових дій і мають право на отримання відповідного статусу, — каже глава держави. — Понад 90% з них — майже 83 тисячі — цим правом скористалися і оформили посвідчення учасників бойових дій».

Речник Міноборони Оксана Гаврилюк додає, що у проведенні АТО взяли участь майже тисяча жінок-військовослужбовців та працівників Збройних сил. Загалом службу в ЗСУ проходять близько 14,5 тисячі жінок-військовослужбовців.

За даними Міноборони, військовослужбовцям ЗСУ за безпосередню участь у бойових діях уже виплачено близько 67,5 мільйона гривень. «На сьогодні за знищену військову техніку противника українські військовослужбовці отримали понад 779 тис. грн., за успішне виконання бойових завдань у складі підрозділів — близько 3,5 млн. грн., за безпосередню участь у бойових діях — близько 67,5 мільйона гривень», — каже пані Гаврилюк. Крім того, сім’ям загиблих вояків-учасників АТО виплачено 1 мільярд 17 мільйонів гривень одноразової грошової допомоги. Ще 186,5 мільйона гривень учасники АТО отримали у зв’язку з пораненнями або інвалідністю.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>