Спочатку танки і гармати

02.10.2015
Спочатку танки і гармати

Сьогодні в Парижі має відбутися зустріч президентів України, Німеччини, Франції та Росії у форматі «Нормандської четвірки». Головним питанням порядку денного, звісно ж, є виконання Мінських угод. Тож не дивно, що російська сторона надіслала офіційному Києву запит про двосторонню зустріч президента РФ із Президентом України. Можна лише припустити, що Володимир Путін бажає зустрітися з Петром Порошенком, щоб спробувати нав’язати «замороження» конфлікту на Донбасі. Адже спроба домовитися з президентом США Бараком Обамою з українського питання, кілька днів тому, завершилася провалом для ВВП, через що він повернувся з Нью-Йорку розгніваним.

Паралельно цими днями в Мінську Тристоронній контактній групі вдалося нарешті підписати угоду про відвід озброєння калібром менше 100 мм на 15 км від лінії зіткнення з кожного боку. Під угодою поставили підписи спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік, представник України Леонід Кучма і спецпредставник Росії Азамат Кульмухаметов. Тим самим була втілена в життя ініціатива Президента України Петра Порошенка, запропонована ним раніше в продовження Мінських домовленостей. Не дивно, що в офіційному Києві вважають цю домовленість сторін «однією з дипломатичних перемог України».

Голова ОБСЄ Івіца Дачич одразу привітав цю угоду, яка «є доброю ознакою волі всіх продовжувати мирний процес», а також «має забезпечити додатковий імпульс зміцненню режиму припинення вогню».

За словами Мартіна Сайдіка, угода передбачає спочатку відведення гармат і танків, а потім ще й мінометів у два етапи. Так, перший етап розпочнеться через два дні після повного припинення вогню і завершиться через 15 днів, а другий етап триватиме 24 дні. Контролюватиме відведення озброєння шляхом моніторингу та верифікації місія ОБСЄ. У штабі АТО додають, що перший етап почнеться з Луганщини, а вже потім цю процедуру перенесуть на інші території, які йдуть уздовж лінії розмежування.

Міністр оборони Степан Полторак учора повідомив, що Україна вже розпочала роботу з підготовки відведення зброї. Водночас міністр закликає підлеглих не розслаблятися і бути готовими до будь-якого розвитку подій: «Чесно кажучи, я дуже сумніваюся в тому, що Росія в особі президента Путіна відмовилася від агресивних намірів щодо України.»

Один iз ватажків бойовиків Денис Пушилін, який у Мінську представляв окуповану Донеччину, вважає, що підписання «вимученої угоди» про відведення техніки калібром менше 100 мм означає припинення війни. Лідери самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» Олександр Захарченко та Ігор Плотницький підписали цей документ позавчора. Утім уже вчора неадекватний Захарченко заявив про припинення відведення озброєнь калібром менше 100 мм. Ватажку терористів «привиділося», що Україна нібито обстріляла Донецьк учора вранці.

«У документі все чітко прописано — відведення починається з моменту припинення вогню на наступний день. Вогонь у четвер не припинився, відведення відкладається»,— каже Захарченко.

І це при тому, що, за даними штабу АТО, саме терористи тричі обстріляли позиції ЗСУ позаминулої доби. Ворожі диверсанти не припиняють провокувати захисників України безладним вогнем з автоматів і кулеметів. Мало цього, за даними української розвідки, ворожі снайпери отримали вказівку вбивати, у першу чергу, українських офіцерів і розвідників. Отже, окупанти, насправді, не бажають припинення війни.

ДО РЕЧІ

США восени надішлють до України радіолокаційні системи контрбатарейної боротьби (нові радари Q36). Про це повідомив віце-президент США Джо Байден під час зустрічі з Президентом України Петром Порошенком. Серед іншого, Сполучені Штати Америки також виділять допомогу на військові потреби уряду України в розмірі 21,5 млн. доларів. Відповідний меморандум днями підписав президент США Барак Обама.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>