Кримський «авітаміноз»

30.09.2015
Кримський «авітаміноз»

Фури не їздять, поїзди не ходять.

Футуристичні пейзажі у вигляді величезних залізних «їжаків» та бетонних блоків виросли недалеко від села Червоний Чабан, що на Херсонщині. Знадобилися зусилля більш ніж двохсот чоловіків для того, щоб повністю заблокувати відомчу залізничну гілку, яка раніше обслуговувала завод «Кримський титан».

«Саме на території Херсонщини відомча залізнична гілка заводу «Титан» приєднується до шляхів «Укрзалізниці», — прокоментував ситуацію народний депутат України Андрій Сенченко. — Фактично щодня РФ мала змогу отримувати всю необхідну сировину та продукцію через цей обхідний шлях, оминаючи міжнародні санкції, які було накладено на півострів Крим після його окупації російськими військовими».

На цей час на станції в Херсонській області накопичилося вже більш ніж 60 вагонів з різними хімічними реактивами і содою. Нагадаємо, що основне призначення заводу «Кримський титан» — це виробництво сірчаної кислоти і діоксиду титану.

«Повітря в Україні стане чистіше, бо вже зупинився один із трьох цехів заводу, що залишився без сировини, — заявив один з активістів акції громадянської непокори Юрій Рунов. — А через півтора-два тижні завод повністю припинить свою роботу, позбувшись підживлення з материкової України».

За словами нинішнього глави Державної ради Криму Сергія Аксьонова, запасів сировини на підприємствах вистачить ще на місяць. Специфіка роботи заводу «Кримський титан» облаштована таким чином, що у разі екстреної зупинки через брак сировини з ладу вийде повністю все обладнання. Без роботи залишиться більше чотирьох тисяч людей, а завод понесе багатомільйонні збитки через те, що доведеться повністю міняти обладнання.

Також майже зупинив свою роботу й найбільший молокозавод на півострові, адже досі його на 70 відсотків забезпечували молоком, яке привозили з Херсонської області. Якщо блокада триватиме ще кiлька місяців, молокозавод, розташований у Джанкойському районі, зупиниться. Це автоматично потягне за собою подорожчання всієї молочної продукції в Криму через її нестачу.

Тим часом від втрати ринку збуту страждають і фермери Херсонщини. Так, аграрії Скадовська, Каланчака та Чаплинки вже пригрозили перекрити рух на Антонівському мосту в тому випадку, якщо представники влади не подбають про відкриття нових ринків збуту для їхньої продукції. Адже через блокаду Криму ціни на овочі та фрукти на оптових ринках Херсонщини впали до 60-80 копійок за кілограм. Саме за такі жалюгідні копійки аграрії зараз змушені віддавати свій урожай огірків, кабачків та кавунів. Якщо фермери Херсонщини втратять усю виручку за зібраний цього року врожай, то в них просто не буде коштів для того, щоб купити вугілля та дрова й пережити зиму. В середньому, для успішного старту сезону аграрію потрібно мати на руках не менше, аніж сто тисяч гривень. Ці гроші потрібні для закупівлі сировини, бензину, насіння, ціна на які зростає разом із курсом долара.

«Наші підприємці повинні пристосовуватися до нових реалій життя», — вважає директор департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Олександр Поливода.

А віце-президент української асоціації картоплярів Сергій Рибалка бачить добрі перспективи для фермерів України в освоєнні ринків збуту в Прибалтиці та Білорусі.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>