Ранковий біг і чай із шипшини...

29.09.2015
Ранковий біг і чай із шипшини...

Недугу краще попередити, ніж лікувати. Зверніть увагу на імунітет. (з сайта likar.info.)

Бактерії не люблять мила

Осінь — пора нестабільна, дарма що часом тішить теплим сонцем і безвітряними днями. Раптом неочікувано все може змінитися: небо затягнуть сірі хмари, холодний дощ зарядить безперестанку... А звідси — і підступні «апчхи». Здавалося б, іще вчора все було гаразд, а сьогодні зранку — нежить... Лікарі кажуть, що імунітету необхідний час, аби адаптуватися до змін пір року і підтримати нас у складну хвилину, коли атакують віруси. І нагадують, що ми самі можемо ефективно підтримати власний організм, аби у вирішальну хвилину не здатися у двобої з недугою. Як запобігти осіннім застудам?

Є кілька найелементарніших аспектів, які важливо враховувати. Насамперед — гігієнічний. Необхідно ретельно стежити за чистотою в домі і якомога частіше мити руки. До речі, обполоснути руки під струменем води після повернення знадвору недостатньо: мийте обов’язково з милом, бодай півхвилини. Особливо якщо перед цим ви користувалися громадським транспортом, здійснювали покупки в магазині і брали до рук грошові купюри, на яких, як відомо, справжній розплідник бактерій. «Корисно також умити обличчя, промити носову порожнину за допомогою солоного розчину. Це позбавить вас вірусів і бактерій, що осіли на поверхні обличчя і «зачепилися» в носовій порожнині», — пояснює Ольга Шидловська, київський лікар-терапевт.

Другий важливий момент — дружіть зі спортом. Бодай елементарну ранкову зарядку зробити нескладно. Ще краще — організувати собі ранкову пробіжку осіннім парком. Зміцнити імунітет допоможуть регулярні прогулянки на свіжому повітрі. Візьміть за правило щодня перед сном гуляти надворі хоча б півгодини.

«Спілкуючись із пацієнтами, роблю висновок, що найчастіше сезонні недуги підхоплюють ті, хто перебуває в хронічному стресі, — продовжує пані Ольга. — Стрес знижує опірність організму інфекціям. Тому завжди кажу хворим: навчіться знімати напругу наприкінці робочого дня. Але не алкоголем, як дехто хибно собі уявляє можливість розслабитися. Адже зловживання алкоголем провокує багато неприємностей зі здоров’ям. Краще слухати улюблену музику, подивитися цікаву комедію, почитати хорошу книжку. Або просто зупинитися, подумати про щось приємне. Впевнена, таких приємних сюжетів удосталь у кожного. Важливо вчасно до них повертатися подумки».

Здоровий сон — найкращі ліки

Крім того, лікарі радять не забувати про біологічний аспект. Здоровий сон (7-8 годин на добу) допоможе організму і відновитися, і омолодитися. Найкраще лягати спати о 22-й годині, максимум — о 23-й. Сон до дванадцятої ночі, стверджують медики, відновлює красу. Під час повноцінного нічного відпочинку відновлюється робота всіх органів і систем організму. Здоровий сон, кажуть лікарі, — найкращі ліки. Організм, якому хронічно бракує нічних годин відпочинку, більш вразливий до вірусів та інфекцій. Недосипання відкриває ворота для недуг. Врахуйте, що спати треба в добре провітреному приміщенні, на зручному ліжку — не надто твердому, але й без «ніжних» перин. Постіль обирайте з натуральних матеріалів.

Лікарі звертають увагу, що сплеск осінніх застуд припадає на середину жовтня — приблизно в цей час розпочинається опалювальний сезон. А це означає, що повітря в оселях різко втрачає вологу: обігрівачі, батареї «сушать» простір. Відтак пересихає і слизова оболонка носа — це полегшує шлях мікробам і вірусам. Особливо вразливі діти. Аби уникнути зараження, частіше впускайте в кімнату (особливо спальню) свіже повітря і зволожуйте його — або за допомогою спеціальних приладів, або просто поставте в квартирі кілька ємностей з водою, наприклад, акваріум, вази для квітів.

І надзвичайно важливий момент: зверніть увагу на харчування. Нині щоденний раціон має бути якомога різноманітнішим. Віддавайте перевагу натуральним продуктам, які містять багато вітамінів, мінералів. Дієтологи радять включати в меню страви з м’яса, риби, свіжі овочі і фрукти (можна й заморожені або сушені), свіжі соки. Трав’яні чаї, настоянки з шипшини й обліпихи — дуже доречні напої у цей період.