«Коли не воюємо — своїх грабуємо»

29.09.2015

На лінії розмежування у зоні АТО бездоганна «тиша» в окремі дні змінюється провокаційними обстрілами бойовиками позицій ЗСУ з кулеметів та гранатометів, в «зеленці» не припиняються «мала» війна диверсійних груп та снайперські дуелі.

Українські військові зазначають, що вже майже місяць бойовики не застосовують важке озброєння — танки, міномети та артилерію. Проте за останні дні у зоні АТО поблизу Горлівки загинув один захисник України (підірвався на міні), ще п’ятеро отримали поранення.

За даними вітчизняної розвідки, на окупованих територіях погіршується криміногенна ситуація. Йдеться про напади на цивільних осіб, мародерства та пограбування, які здійснюють озброєні i часто п’яні бойовики, що все менше зважають на своїх ватажків. На своїх КПП терористи останнім часом регулярно забирають майно, вантажі та транспорт у цивільних, які намагаються виїхати з окупованих територій, або повернутися туди.

Кримінальне свавілля (або таку собі «фільтраційну роботу») вчиняє і верхівка так званих «міністерств держбезпеки» у терористичних «ДНР» і «ЛНР». При цьому вони активно шукають українських шпигунів, хоча «на горіхи» отримують інші терористи. За мародерство і розкрадання «у розшук» уже оголошено окремих керівників так званої «Республіканської гвардії ДНР» — «Чекіста» і «Таліба».

«Вони зачищають незаконні збройні формування від росіян, які не входять у регулярні підрозділи Збройних сил РФ, воюють за гроші й не підпорядковуються Кремлю, — йдеться у повідомленні штабу АТО. — Наприклад, у селі Дмитрівка Шахтарського району російські військовослужбовці вночі без будь-яких пояснень заарештовують окремих бойовиків «ДНР» та вивозять у невідомому напрямку. За кілька днів їхнім близьким повідомляють, де знаходяться тіла. Затримують, як правило, осіб командного складу «ДНР» і тих, хто володіє інформацією про присутність регулярних військ РФ на Донбасі».

А ТИМ ЧАСОМ...

Керівництво самопроголошеної «ЛНР» наказало всім агентствам ООН у терміновому порядку покинути регіон. Водночас фактичні керівники Донецька перешкоджають гуманітарній місії ООН у самопроголошеній «ДНР», вся діяльність ООН у цьому місті зараз припинена. Минулих вихідних бойовики також не пустили на окуповані території автомобілі з гуманітарною допомогою Червоного Хреста. Отже, окуповані території поступово перетворюються на закриту для міжнародних організацій зону.

Відтак посли в Україні країн Євросоюзу та США закликали бойовиків відновити роботу гуманітарних агентств на Донбасі. У спільній заяві послів в Україні Франції, Німеччині, Норвегії, Швеції, Швейцарії, Великобританії і США зазначається, що відмова в гуманітарному доступі є порушенням міжнародного гуманітарного права. Цей крок бойовиків також суперечить Мінським угодам.

Дипломати наголошують, що гальмування всіх гуманітарних програм в Луганську і Донецьку ставить під загрозу життя найбільш вразливих категорій населення, у тому числі дітей, жінок і літніх людей, через відсутність доступу до основних послуг. Посли відзначають, що на сьогодні 16 тисяч тонн гуманітарної допомоги не можуть бути доставлені, що чинить серйозний вплив на 3 млн. людей по мірі наближення зими.

За даними Спільного центру з питань припинення вогню, у найближчому майбутньому бойовики заборонять на окупованих територіях діяльність низки інших некомерційних міжнародних гуманітарних організацій, таких як United Nations OCHA, Norwegian Refugee Council, Action Contre La Faim, Mercy Corps та ін.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>