Москва морочить голову

25.09.2015
Москва морочить голову

Мирні перемовини в Мінську на рівні Тристоронньої контактної групи постійно заходять у «глухий кут». По-перше, російська сторона у підгрупі з безпеки кілька разів вдавалася до демаршів, щоб примусити Україну вести діалог iз представниками бойовиків. Хоча формат роботи перемовників є лише тристороннім: Україна, Росія та ОБСЄ.

За словами представника України у безпековій групі Євгена Марчука, представників окремих районів Донецької та Луганської областей запрошує координатор ОБСЄ, який веде засідання і який може поставити їм запитання. Тобто ці представники є лише запрошеними особами, а не стороною переговорного процесу.

«Росія всіляко намагається вивести Україну на прямі переговори з ними і на рівні робочих груп, і на рівні ТКГ, щоб потім заявити всьому світові, що війна на Донбасі — це внутрішній український конфлікт, і вона до нього ніяк не причетна», — каже пан Марчук.

За словами пана Євгена, РФ також не погоджується з пропозицією України відводити озброєння на Донбасі поетапно (спочатку танки, потім артилерія, потiм міномети) на кількох найскладніших ділянках, а не з усієї лінії розмежування одночасно. Адже досвід Дебальцевого не дозволяє українській стороні піти на поспішне відведення важких озброєнь. Тим більше що місія ОБСЄ зафіксувала факти, якi свідчать про ймовірність поновлення вогню на Донбасі та крихкість нинішнього перемир’я. Це друге.

По-третє, Україна наполягає на безперешкодному доступі до українсько-російського кордону місії СММ ОБСЄ. Глава вітчизняного МЗС Павло Клімкін додає, що контроль над кордоном Росія має передати до кінця року Україні. Адже саме такий термін передбачають Мінські домовленості. Водночас пан Клімкін зазначає, що в української сторони є розуміння того, що росіяни «просто морочать голову» з Конституцією, виборами та іншими питаннями.

По-четверте. Представники бойовиків днями фактично виставили Україні ультиматум, чим намагаються зруйнувати будь-який подальший діалог. За словами представника України в політичній підгрупі ТКГ Романа Безсмертного, найнеприйнятнішим є те, що терористи наполягають на своєму бажанні проводити фейкові вибори 18 жовтня в окупованій частині Донеччини і 1 листопада — на Луганщині, «базуючись не на законодавстві України, а на якихось своїх положеннях і правилах».

І п’яте. За словами представника України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірини Геращенко, бойовики намагаються прив’язати питання звільнення заручників до питання амністії, «що є чистим шантажем». «Світовий досвід говорить, що амністії застосовують тільки після закінчення конфлікту, а не під час. А в нас збройні формування ще розгулюють по Донбасу. Також причетні до військових злочинів і злочинів проти людяності під жодні амністії не підпадають», — нагадує пані Геращенко.

Не дивно, що Президент Петро Порошенко вважає, що питання запрошення миротворців на Донбас досі залишається актуальним. Звісно, якщо Мінські домовленості не будуть виконані Кремлем та його маріонетками в Донецьку та Луганську до кінця року. За словами глави держави, на першому етапі миротворці повинні забезпечити свої функції на лінії зіткнення, а через кілька тижнів забезпечувати деескалацію вздовж лінії державного кордону України.

А ТИМ ЧАСОМ...

Автомобільні колони російського міністерства з надзвичайних ситуацій учора доправили чергову «гуманітарну допомогу» на Донбас. Це вже 39-й так званий «гумконвой». Офіціна Москва наголошує, що понад 100 машин привезли в Донецьку та Луганську області понад 1,2 тисячі тонн «гуманітарних вантажів, серед яких, в основному, продукти харчування, а також медикаменти». Утім, за даними вітчизняної розвідки, такі конвої регулярно доставляють боєприпаси бойовикам. 
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>