Путін прагне «заморозки»

15.09.2015

Уже два тижні в зоні АТО формально триває перемир’я, але тисячі російських вояків, а також чимало важкого озброєння залишаються на українській землі. Президент Петро Порошенко, посилаючись на дані української та іноземної розвідок, заявляє, що йому відомо, де саме базуються російські війська і техніка. Тим більше що окупанти не дозволяють потрапити до цього місця спостерігачам ОБСЄ.

Речник адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко додає, що на Донбасі воюють 30 тисяч російських військових і 10 тисяч бойовиків з числа найманців і місцевих жителів. Екс-глава МЗС Швеції Карл Більдт у своєму Твіттері зазначає, що Росія організовує сили у Донецькій та Луганській областях у складі двох армійських корпусів під своїм командуванням, і навіть продемонстрував схему, на якій позначено, де і які саме підрозділи розміщено.

У свою чергу, генсек ОБСЄ Ламберто Заньєр заявляє, що на не контрольовані Україною території Донбасу надходить дедалі більше озброєнь та боєприпасів. А перший заступник голови ВР, екс-секретар РНБО Андрій Парубій повідомляє, що Росія відновлює стару радянську військову базу в селищі Богучар у Бєлгородській області на кордоні з Україною. «Туди переводиться з Нижнього Новгорода ціла армія, — каже пан Парубій. — Такі дії керівництва Росії є елементом тиску на українську владу».

Водночас ці дії ворога цілком логічні. На думку екс-Президента Леоніда Кучми, наразі пріоритетним інтересом Росії є «заморожений конфлікт» на Донбасі. Як представник України на переговорах у Мінську, пан Кучма поділився спостереженнями, згідно з якими, «росіяни намагаються загнати Україну в глухий кут».

«Кремль ставить дуже просту умову на цих переговорах. Ми повинні годувати й поїти Донбас, а вони будуть управляти на цій території. При цьому,) російська влада хоче посадити за стіл переговорів Президента України Порошенка й одного з лідерів бойовиків Захарченка — і таким чином змусити визнати «ДНР» і «ЛНР». Цього не буде!» — каже Леонід Кучма.

Не дивно, що днями Президент Петро Порошенко доручив представнику України у тристоронній контактній групі Леоніду Кучмі відкликати заяву про можливість продовження мінського процесу в 2016 році, бо це означатиме лише одне — продовження окупації. «Усі мають виконати зобов’язання у 2015 році, тому що Україна уже заплатила тяжку ціну за невиконання Мінських домовленостей», — заявляє глава держави.

Рiч у тiм, що Кремль та його маріонетки на Донбасі вже «затягли пісню» про те, що виконати Мінські домовленості у 2015 році неможливо. Спочатку один iз лідерів бойовиків «ДНР» Денис Пушилін запропонував обговорити перенесення термінів виконання домовленостей на 2016 рік. Одночасно президент РФ Володимир Путін заявив, що «альтернативи Мінським угодам немає», але «готовий подумати про перенесення термінів їх виконання».

Офіційний Київ реагує на це однозначно: якщо до кінця року російські війська не будуть виведені з України та не буде відновлено контроль над державним кордоном, Мінські угоди можна вважати зірваними саме російською стороною, наслідком чого має стати ще більше посилення санкцій.

А ТИМ ЧАСОМ...

Ситуація в зоні АТО трохи загострилася, позаминулої доби бойовики вiсiм разiв відкривали вогонь. Загинули два захисники України, ще двоє зазнали поранень і один зник безвісти. Водночас на самій окупованій території зростає кількість кримінальних злочинів, здійснених російськими окупантами і місцевими бойовиками. За даними прес-центру АТО, лише протягом останнього тижня у Новоазовському районі зафіксовано щонайменше три вбивства мирних громадян бойовиками «ДНР». Керівник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук стверджує, що в Горлівці за спробу самовільної стрільби з гармати російські військові публічно розстріляли бойовика з числа місцевих. У Петровському районі Донецька за самоуправство окупанти розстріляли ще двох місцевих терористів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>