Ворог не може без вогню

04.09.2015

Перемир’я на Донбасі фактично тривало лише чотири дні. Учора бойовики знову застосували важке озброєння. За даними штабу АТО, терористи обстріляли зі 120-мм мінометів українські позиції біля села Новотошківське, що на Бахмутській трасі. Ворожі провокації також відбулися поблизу Донецького аеропорту, а також біля Щастя та Кримського, що на Луганщині. Але тут ворог відкривав хаотичний вогонь лише зі стрілецької зброї та гранатометів.

Лише позавчора Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг привітав відновлення припинення вогню на сході України. «Важливо, щоб відновлення припинення вогню дотримувалося в повній мірі. Я закликаю всі сторони виконувати Мінські угоди в повному обсязі», — заявив пан Столтенберг.

Але вже у другій половині дня спеціальна моніторингова місія ОБСЄ констатувала неповну дію режиму припинення вогню на Донбасі, адже спостерігачі зафіксували на початку вересня щонайменше 30 вибухів у районі аеропорту Донецька. За словами заступника голови СММ ОБСЄ Олександра Хуга, обидві сторони обмежують доступ до місць відведення важкої зброї. До того ж спостерігачі й надалi фіксують відсутність важкого озброєння в місцях його відведення в зоні АТО.

Водночас безпілотники місії часто фіксують наявність чималої кількості важкого озброєння на лінії зіткнення. Цей факт підтверджують і в групі «Інформаційний спротив». За даними експертів, на кількох ділянках бойовики замість відведення важких озброєнь, навпаки, насичують передній край артилерією.

Ворог також активізував свою піхоту й розвідників-диверсантів переважно у так званій «зеленці». «Більш активно використовують мінування, засідки, нальоти, рейдові дії малими групами, снайперські групи», — зазначає координатор групи «ІС» Дмитро Тимчук.

Відтак, позаминулої доби в зоні АТО в бою з ворожими диверсантами між Щастям і Слов’яносербськом загинуло двоє членів української мобільної групи в боротьбі з контрабандою — волонтер і офіцер податкової міліції, ще шестеро військовослужбовців зазнали поранень.

ДО РЕЧІ

Рада нацбезпеки та оборони схвалила та запропонувала для затвердження Президенту проект нової редакції Воєнної доктрини України. Документ визначає Російську Федерацію воєнним противником України та бере до уваги високу ймовірність великомасштабного застосування проти України воєнної сили.

Окрім того, Воєнна доктрина підтверджує відмову від політики позаблоковості та відновлення стратегічного курсу на євроатлантичну інтеграцію.

Під час обговорення Воєнної доктрини на засіданні РНБО Президент Петро Порошенко висловив переконання, що до 2020 року українська армія має досягти стандартів НАТО. За словами глави держави, «жодна із сучасних армій світу під час реальної війни не комплектувалася контрактниками на 100%», тому призов буде збережено. При цьому він доручив профільним відомствам наростити кількість військовослужбовців, які служитимуть за контрактом.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>