Миром і не пахне

11.08.2015
Миром і не пахне

Унаслідок активних дій бойовиків протягом останніх днів ситуація в зоні АТО значно загострилася, а мирний процес опинився на межi зриву, заявляють у вітчизняному МЗС. Українські дипломати, за дорученням Президента Петра Порошенка, вже поінформували діючого голову ОБСЄ, держави-учасниці Нормандського формату, ЄС та НАТО про загострення ситуації на Донбасі та загрозу зриву плану мирного врегулювання. Йдеться передусім про атаку бойовиків у районі Старогнатівки Волноваського району, що на Донеччині, у ніч на понеділок, а також про залякування спостерігачів моніторингової місії ОБСЄ в самому Донецьку, де було спалено автомобілі місії.

ОБСЄ заважає окупанту

Утім у Білокам’яній ніби й чекали такого розвитку подій на Донбасі. Окрім того, голова Держдуми РФ Сергій Наришкін упевнений, що восени «готується загострення», оскільки західні політики «активно готують нові провокації». Натомість низка вітчизняних експертів вважає, що нинішні активні дії бойовиків на Донбасі можуть свідчити про те, що саме РФ готує нову атаку і загострення конфлікту, оскільки серпень — найкращий час для військової кампанії.

Загострення ситуації почалося в ніч на неділю, коли в Донецьку невідомі вщент спалили чотири броньованi автомобілі спостерігачів ОБСЄ (ще два авто пошкоджено частково), припаркованi біля офісу місії. У своїй заяві СММ зазначила, що ці дії можуть бути пов’язані «з чиїмось бажанням, щоб ОБСЄ перестала доповідати про те, що відбувається на Донбасі». Утім у місії зазначають, що спостерігачі не припинять свою діяльність.

Уже в неділю двісті осiб протестували біля штаб-квартири проти роботи СММ у Луганську. За словами заступника голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександра Хуга, цей протест, як і подібний протест у Донецьку, був добре організований. Усі спроби спостерігачів поспілкуватися з протестувальниками напряму завершилися нічим.

Відтак, на думку секретаря РНБО Олександра Турчинова, Росія та підконтрольні їй терористичні угруповання на Донбасі роблять усе, щоб зірвати можливість врегулювання конфлікту мирним шляхом. «Збільшення кількості обстрілів iз використанням важкої артилерії та систем залпового вогню Росія та її маріонетки доповнили демонстративним підпалом машин місії ОБСЄ, — вважає пан Турчинов. — Цей підпал — демонстрація зневаги Москви до міжнародних організацій та своїх міжнародних зобов’язань. Головна мета Росії — прибрати міжнародних спостерігачів з окупованої території, щоб безконтрольно вести вогонь по українській території та готувати свої збройні сили до наступальних операцій».

У цьому ключі заява ватажків «ДНР», мовляв, вони докладуть зусиль для пошуку винних у підпалі машин ОБСЄ, виглядає цинічною. Паралельно командири бойовиків вигадали нібито запланований широкомасштабний наступ сил АТО на приморському напрямку до Дня Незалежності України, який наказують «зірвати превентивними вогневими ударами».

«Ми просто покращили свої позиції»

Але одних обстрілів терористам і окупантам уже замало. У ніч на понеділок ворог розпочав потужну атаку в районі Старогнатівки, що на Донеччині, в якій брали участь до 400 бойовиків за підтримки танків, мінометів і артилерії. Поразку бойовиків по-різному інтерпретували навіть вітчизнянi добровольцi, волонтери та журналісти в соцмережах (мовляв, спочатку ворогу ледь не вдалося прорвати оборону сил АТО, але після того як на підтримку бійцям ЗСУ прибули добровольці, наші сили перейшли у контрнаступ і навіть звільнили село Новоласпа), доки ясність не вніс Генштаб ЗСУ. Згідно з офіційною версією, в результаті відбиття атаки противника було відкинуто на 2-3 кілометри.

«На певних ділянках була дуже серйозна ситуація, був ближній бій, тобто в деяких місцях відстань між силами могла бути менше 100 метрів, — повідомив речник Генштабу Владислав Селезньов. — Після інформування ОБСЄ ми задіяли резерви, підтягнули артилерію, відпрацювали бойову задачу. А коли бойовики почали тікати, наші сили пішли вперед, щоб відсунути територію. Бойовики відійшли на 2-3 кілометри від позицій, які вони займали раніше. Це була «сіра зона, яка не перебувала ні під чиїм контролем фізично, однак була в зоні вогневого ураження з боку бойовиків. Щоб ви зрозуміли, якби там хтось iз наших бійців ставив наш прапор, то його б iз легкістю могли зняти снайперським вогнем. А тепер, оскільки ми пройшли вперед, висоти перебувають під нашим повним контролем. Тобто раніше бойовики були ближче, а тепер відійшли під Білокам’янку, яка за Мінськими угодами не перебуває у зоні нашої відповідальності».

У нічних боях під Старогнатівкою противнику завдано значних втрат як у живій силі, так і у техніці. Журналістка і боєць ДУК «Правий сектор» Олена Білозерська повідомила про чотирьох загиблих захисників України: один боєць 72-ї бригади і троє добровольців. За даними РНБО, загинув один український вояк, 16 — отримали поранення. Офіційно в ЗСУ не підтверджують, але й не спростовують участь у цьому бою добровольців.

Учора Президент України провів оперативну нараду за участю начальника Генштабу, міністра оборони та секретаря РНБО, на якому відпрацьовано план реагування на провокативні дії та спроби прориву нашої оборони. У штабі АТО запевняють, що, попри посилення збройних провокацій, у ворога немає жодних шансів прорвати українську оборону під Маріуполем. Водночас керівництво української сторони СЦКК попередило представництво РФ у СЦКК, що в разі продовження ескалації бойовики отримають від Збройних сил України гідну відповідь усіма можливими легітимними засобами. До речі, у штабі АТО пов’язують активізацію бойовиків iз прибуттям на окуповані території російського генерал-полковника, заступника командуючого сухопутних військ РФ Олександра Ленцова, який нині неофіційно консультує бойовиків, хоча раніше очолював російську сторону в СЦКК і добре знає розташування позицій сил АТО.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>