Чия сила, брате?

07.08.2015
Чия сила, брате?

Заворушення окремо, а мiлiцiя — окремо.

У вівторок, близько 22.00, в одному зі спальних районів Одеси сталися масові заворушення. Правоохоронці, які прибули на місце події, з’ясували, що деякі учасники називають себе членами ГО «Самооборона». Міліція викликала керівництво організації, щоб з’ясувати обставини інциденту.

За словами прес-секретаря «Самооборони Майдану» Одеси Катерини Раски, представники громадської організації прибули на місце події, але серед великої кількості присутніх місцевих жителів і перехожих своїх колег там не знайшли. Поки з’ясовували обставини подій, в кінці алеї стався умисний наїзд водієм білої Toyota на жінку. Водій намагався покинути місце події, але активісти затримали і передали його правоохоронним органам.

«Правопорушник демонстрував посвідчення члена однієї з громадських організацій і стверджував, що він журналіст. За його дзвінком на місце події під’їхала «підтримка» на 3-х машинах (7—10 чоловік). Він поводив себе агресивно, почав погрожувати вогнепальною зброєю. Правоохоронні органи разом із місцевими громадянами обеззброїли чоловіка, який добровільно здавати зброю не погодився. «Помічники» намагалися звільнити порушника, але в підсумку разом із ним були затримані правоохоронними органами», — розповідає Катерина.

Нагадаємо, що до цього інциденту в ніч на понеділок в Одесі стався вибух під офісом «Самооборони Одеси». Вибухівку потужністю 200 г в тротиловому еквіваленті підклали під двері будівлі, в якій перебувало 10 активістів. Ніхто не постраждав. Наразі потерпілі озвучили кілька версій. За словами координатора «Самооборони» Віталія Кожухаря, теракт — спроба адептів «руського міра» залякати членів організації, продемонструвати Москві, що вони діють, відробляють гроші. Поки йшли переговори у Мінську — це був спосіб показати, що на півдні неспокійно. Більш локальний варіант — залякування з боку представників великого бізнесу у сфері незаконних забудов, з якими організація веде «війну», або ж помста ображеного чиновника, який пройшов сміттєву люстрацію, Олексія Косьміна.

Заворушення за участі громадських активістів, зокрема «Ради громадської безпеки», «Автомайдану» і Січі «Укроп» сталися у ніч на середу. За словами лідера «Ради» Марка Гордієнка, активісти разом із правоохоронцями відреагували на виклик, що в місцевому клубі «Лимон» буцімто продають алкоголь неповнолітнім. Адміністрація закладу підключила до переговорів спортивних молодиків, які почали провокувати бійку. Зрештою, загорілося сусіднє кафе, таким чином нібито намагалися відволікти увагу від подій у «Лимоні».

Очевидці події найбільше нарікають на бездіяльність міліції, яка не втручалася і обмежилася пасивною роллю свідків та статистів, поки активісти відловлювали «тітушків» і розбиралися з адміністрацією.

Для Одеси вже давно стала звичною така поведінка правоохоронців, які свою роботу і, як наслідок — відповідальність, останнім часом перекладають на членів громадських організацій, яким потім доводиться виправдовуватися, чому їм довелося виходити за рамки своїх повноважень. «Я хочу з усією відповідальністю заявити, що зараз в Одесі підтримувати порядок нікому, оскiльки міліція фактично перестала працювати, а громадські та цивільні формування задіяні в політичній боротьбі. Принаймні до введення в роботу нової патрульної поліції, закон про яку вчора підписав Президент Петро Порошенко», — прокоментував ситуацію в місті народний депутат Геннадій Чекіта.

Тим часом начальник ГУ МВС, нещодавно призначений Георгій Лордкіпанідзе, відзвітував про продуктивну роботу свого відомства. Зокрема, він заявив, що співробітники правоохоронних органів розкрили всі теракти, які відбулися в Одесі за останній рік. Щоправда, він не назвав винуватців, але сказав, що володіє повною інформацією про терористів. Він також заявив, що має на меті оновити склад міліції і зробити все для підвищення рівня довіри до правоохоронців, щоб люди більше не зверталися в громадські організації по захист та допомогу.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>