Жахи вулиці Світлої

31.07.2015
Жахи вулиці Світлої

Терористи «ДНР» усе більше нахабніють, обстрілюючи з важкого озброєння не лише позиції сил АТО, а й мирні населені пункти. Як повідомляє прес-центр АТО, попередньої ночі ворог порушував режим тиші з використанням заборонених мінометів, танків та артилерії практично уздовж усієї лінії розмежування. Найзатятіше, з другої до четвертої ночі, бойовики обстрілювали з артилерії мирне місто Дзержинськ. Вогонь вели з окупованої Горлівки, розташованої поруч.

«У результаті прямих влучень у приватні домоволодіння в районі вулиці Світла загинули двоє чоловіків, 1956 року народження і 1982 року народження. Отримала поранення жінка, 1980 року народження. Також пошкоджено газопровід. На місці працює слідчо-оперативна група Дзержинського міськвідділу міліції», — повідомив начальник обласної міліції Донеччини Владислав Аброськін.

У прокаратурі області додають, що під час обстрілу Дзержинська, окрім двох цивільних, загинув і 26-річний військовослужбовець ЗСУ. Слідчі прокуратури вже кваліфікували підступний обстріл як теракт. Хід розслідування перебуває на особистому контролі прокурора Донеччини.

Речник адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко підтверджує, що саме в районі Горлівки обстановка різко погіршується: зростає інтенсивність ворожого вогню та частота застосування великокаліберних гармат. Точки найбільших обстрілів — село Миколаївка, що на півдорозі з Горлівки в Артемівськ, Майорськ і село Ленінське Дзержинської міськради. Обстріл житлових кварталів Дзержинська він називає варварським.

«Противник відпрацьовує по наших позиціях з усіх наявних зразків озброєнь, окрім реактивної артилерії, і тримає їх просто у житлових кварталах Микитівського району Горлівки», — каже полковник Лисенко. І додає, що активні бойові дії відновилися і на маріупольському напрямку.

За даними групи «Інформаційний спротив», неподалік приазовського Широкиного ворог вивів на позиції танки. І це притому, що наразі триває процес узгодження можливої демілітаризації цього багатостраждального селища. Відтак, неможливо серйозно, без гіркої іронії сприймати пропозицію місії ОБСЄ організувати спільне патрулювання Широкиного українською міліцією й бойовиками «ДНР».

А ТИМ ЧАСОМ...

Українські прикордонники на пропускному пункті Березове, що на Донеччині, затримали майора російської армії 37-річного Володимира Старкова, який разом із бойовиком терористичного «Оплоту» на КамАЗі супроводжував велику партію боєприпасів до села Ясна. Кадровий російський військовий одразу здався і попросив захисту. «Зелені кашкети» передали затриманих колегам iз СБУ, незважаючи на те, що бойовики пропонували за майора, який у російському Новочеркаську обіймав посаду начальника служби ракетно-артилерійського озброєння, чималий хабар. Вантажівка була заповнена боєприпасами: заряди до РПГ — 36 ящиків, заряди до підствольних гранатометів — 5 ящиків, гранати Ф-1 та РГД-5 — 50 ящиків, патрони миттєвої запальної дії до кулемета «Утес» — 56 ящиків, велика кількість патронів калібрів 5,45 та 7,62. У перехоплених СБУ телефонних розмовах бойовиків останні обурюються, що відтепер зірвалося постачання боєприпасів на позиції «Оплоту».

Майор Старков розкрив слідчим СБУ чітко налагоджену схему, за якою РФ маскує своїх військовослужбовців, яких перекидає воювати на Донбас. На допитах він засвідчив, що армійський корпус бандформувань «ЛНР-ДНР» курують приблизно 2 тис. офіцерів Збройних сил РФ.

Служба безпеки не змогла зв’язатися з родиною Володимира Старкова в Росії після його затримання. Їх уже не виявилося на місці постійного перебування. Дружина майора також служить в одній iз російських військових частин, подружжя має двох синів. «Тому ми можемо лише здогадуватися, де вони зараз і що з ними», — каже голова СБУ Василь Грицак.

До речі, майор Старков свої справжні документи здав ще в Ростовській області РФ, а після прибуття на Донбас отримав у «ДНР» посвідчення, де взяв собі дівоче прізвище дружини Овсянніков. Щодо нього відкрито кримінальне провадження за статтею «терористичний акт» КК України.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>