Вони з півострова пішли, щоб повернутися

10.07.2015

Офіційним представником Меджлісу в Херсоні став координатор Комітету із захисту прав кримськотатарського народу Абмеджіт Сулейманов.

Таке рішення було прийнято у Генічеську, на виїзному засіданні Меджлісу кримських татар за участю Мустафи Джемілєва. Як відомо, саме на Херсонщині компактно проживає кілька тисяч представників кримськотатарського народу (Каланчацький, Чаплинський, Генічеський та Новотроїцький райони). Крім цього, ще декілька тисяч людей були змушені переїхати на Херсонщину з Криму після його окупації Росією.

Основним напрямком діяльності представництва Меджлісу на півдні України стане надання швидкої юридичної допомоги громадянам при перетині адміністративної межі з Кримом, а також реалізація кримськотатарським народом своїх прав на самовизначення на своїй історичній Батькiвщині, а саме у Криму.

«Проти кримських татар здійснюється системна і репресивна, дискримінаційна політика з тим, щоб вони залишили Крим,— заявив під час робочої поїздки до Херсонської області голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. — Окупаційна влада витісняє «неугодних» людей iз півострова. Саме з цієї причини дуже важливо згуртувати свої зусилля в боротьбі за свої права там, де представники кримськотатарського народу проживають компактно».

Як відомо, в самому Криму Меджліс працює на напівлегальному становищі через безперервні погрози представників влади Росії ліквідувати цю організацію, а лідерів кримськотатарського народу кинути до в’язниці.

За інформацією екс-глави Меджлісу Мустафи Джемілєва, більш як 35 тисяч людей, з яких більше половини — це представники кримськотатарського народу, були змушені покинути Крим після його анексії Росією. За словами правозахисника, з таких людей можна було б створити окремий військовий підрозділ із дислокацією в Херсонській області. Вже до кінця літа на кордоні Херсонщини та Криму повинна з’явиться друга базова лінія оборони. На основних напрямках будуть розташовані дзоти і доти.

«Спочатку нам треба визначитися з юридичним оформленням цієї структури. Підпорядкувати об’єднання добровольців до своїх лав зможе Національна гвардія або Міністерство оборони України. Адже звільнення Криму від російських окупантів— неминуче, — сказав Мустафа Джемілєв. — За оцінкою Меджлісу, концентрація представників кримськотатарського народу в межах Херсонської області дуже доречна. З одного боку, це допоможе посилити українську присутність на кордоні з Кримом, а з іншого— після того як Крим повернеться до складу України, цим людям буде легше повернутися назад, на Батьківщину».

Найбільш активну діяльність на Херсонщині представники кримськотатарського народу змогли розгорнутити в Генічеському районі, а саме в селищі Новоолексіївка. За словами голови Генічеської районної держадміністрації Олександра Воробйова, їхній район став «другою батьківщиною кримськотатарського народу».

А кримський політолог Сергій Костинський повідомив, що в Херсоні вже надали приміщення для розташування медіа-центрів для журналістів iз Криму. За його словами, системна співпраця цих центрів із представниками Міністерства інформаційної політики у партнерстві з представництвом Президента України в Криму допоможе активістам з анексованого півострова створити якісні умови не тільки для додаткової інформаційної боротьби, а й для повноцінної реалізації кримчанами своїх громадянських прав на материковій частині України.

 

ДОВІДКА «УМ»

На початку поточного року в прикордонному селищі Чонгар співробітники ФСБ заарештували лідерів Комітету із захисту прав кримськотатарського народу. У підсумку, Сінавер Кадиров був депортований iз Криму безстроково. Через погрози та кримінальне переслідування Крим змушені були також покинути Абмеджіт Сулейманов і Ескендер Барієв.

Крім того, з політичних причин російська влада на 5 років заборонила в’їзд на територію Криму лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву, раднику голови Меджлісу, а також координатору інформагентства QHA Ісмету Юкселу. Російська ФСБ порушила кримінальну справу проти голови кримськотатарського Меджлісу Рефата Чубарова. Наразi його оголошено в міжнародний розшук. Основним мотивом до репресій стало те, що активісти кримськотатарського руху в масовому порядку відмовляються прийняти російське громадянство і проводять акції на підтримку України.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>