Спрага замучила — квасимо

08.07.2015
Спрага замучила — квасимо

Вдома можна робити темний і білий квас. (з сайтів v.img.com.ua, liveinternet.ru.)

Уже вдруге за кілька днів дома влаштовую міні-виробництво квасу. Технологія, здається, найпростіша. Бо використовую промислову «живу» закваску. У тостері підсушую у два заходи — до помітного потемніння, а місцями аж до чорноти — два шматки «Білоруського» хліба. Кладу їх у трилітрову банку, всипаю дві ложки цукру і заливаю окропом. Уже хвилин через 10-15 рідина помітно коричневіє. Але залишаю заготовку десь години на півтори-дві, допоки не схолоне до 35-40 градусів. Беру флакончик із закваскою, додаю трохи води цієї потрібної температури і бовтаю, щоб розчинилася. Вливаю у банку, ретельно перемішую, накриваю марлею і залишаю годин на 9-11, на ніч, — щоб почалося природне бродіння. Воно наповнить рідину потрібними людському організму вітамінами і мікроелементами. Уранці проціджую — і смачний та корисний напій, не надто різкий і майже несолодкий, готовий.

Із дріжджами

Квас можна приготувати по-різному. Замість промислової закваски можна додати приготовлену вдома з сухих дріжджів. Для цього чорний житній хліб порізати невеликими брусочками. Викласти брусочки на деко і підсушити в духовці. Хліб, якщо місцями трохи підгорів, дасть квасу певний смак і колір. У літрову банку насипаємо сухарі, приблизно 1/3 банки, додаємо 2 столові ложки цукру. Заливаємо окропом, трохи більше половини банки. Сухарі набухають, допоки вміст банки охолоджується до ледь теплого. Перемішуємо до стану кашки, якщо вона загуста, можна підлити трохи води. Додаємо сухі дріжджі, 1/4 чайної ложки. Накриваємо банку серветкою (марлею) і залишаємо для бродіння на три доби.

Якщо взяти світлі сухарі — матимемо світлий квас. Нарізаємо брусочками білий хліб. Його можна підсушити в духовці або на свіжому повітрі.

Приготовленої кількості закваски вистачить для 5 літрів квасу: беріть банки на 3 та 2 літри. У трилітрову банку закладаємо житні сухарі, а у дволітрову — житні й білі, пропорції за вашим бажанням. Для насиченого напою сухарів у банці повинно бути приблизно на 1/5-1/6 від обсягу. У трилітрову додаємо 4 столові ложки цукру, а в дволітрову — 3. Заливаємо окропом сухарі (пам’ятаємо, що потрібно залишити місце для закваски).

Банку зі світлими сухарями можна заливати і кип’яченою теплою водою, адже нам не потрібно витягувати з хліба колір. Коли вміст банок стає трохи теплим, можна додавати закваску. Перемішуємо закваску і 2/3 вливаємо в трилітрову банку і 1/3 — у дволітрову. Накриваємо банки серветками і залишаємо для бродіння на 2-4 доби (термін бродіння залежить від вашого смаку, пробуйте, вибирайте, наскільки різким і кислим ви хочете приготувати ваш квас).

Далі квас потрібно процідити в чистий посуд, а закваску можна використовувати знову для приготування нової порції квасу. У відціджений квас можна додати пару столових ложок цукру. Якщо хочете трохи більше різкості, то можна покласти в кожну банку по 4-5 родзинок, у такому вигляді квас ще на добу залишити на столі. А потім поставити в холодильник. Зберігати у закритій тарі.

Залишки закваски перекласти у скляний посуд. Можна зберігати і тиждень. Але обов’язково перед уживанням перевірити, чи не запліснявіла.

Домашня житня закваска

Замість магазинних дріжджів — їх лікарі вважають не надто корисним для здоров’я людини — можна приготувати домашню житню закваску. Зробивши її раз, потім можна використовувати місяцями і навіть роками, якщо правильно за нею доглядати. Готується вона просто. Потрібен тільки час, тепле місце без протягів, тепла кип’ячена вода — склянка і житнє борошно — також склянка. Борошно і воду перемішуємо, щоб не було грудочок. Відправляємо суміш у банку, краще 1,5-2-літрову, щоб було куди додавати прикорм і було куди заквасці «рости». Зверху накриваємо марлею — закваска повинна «дихати». Ставимо в тепле місце без протягів. Періодично — раз чи два на день — збовтуємо, щоб наситити повітрям.

У перший день закваска матиме не дуже багато пухирців. Наступного дня, приблизно в той час, коли зробили закваску, потрібно її підживити. Беремо половину склянки житнього борошна і половину склянки води. Змішуємо до однорідної маси і вливаємо в банку, все перемішуємо. Закваска повинна вже помітно бродити.

Так само «підгодовуємо» ії на третій, четвертий і п’ятий день. На п’ятий день, через 3 години після «підгодівлі», можна використовувати закваску. Візуально рідина вже має пузирі і приємний кислуватий запах. Закваску треба зберігати в холодильнику, «підгодовувати» її слід через кожні 7 днів. Якщо печете часто, можна не ставитии в холодильник, тоді слід підгодовувати кожен день. Використовувати її можна для приготування квасу, випічки хліба, оладок, млинців (навіть можна зробити дуже корисну маску для волосся). Закваску з різким оцтовим запахом, із пліснявою використовувати не можна.

Домашній лимонад

Ще один із дуже популярних літніх напоїв — лимонад. Щоб зготувати його вдома, беріть 3 літри колодязної чи очищеної води, 2 великі лимони, 200 г цукру, гілочку свіжої м’яти (за бажанням), заварений чай чорний або фруктовий.

Якщо вода, яку ви будете використовувати для приготування лимонаду, хорошої якості, її кип’ятити не потрібно. Доведіть до кипіння лише один літр води і всипте в нього заварку, чайну ложку. Можна використовувати чай в пакетиках (2—3 пакетики). У ємність із чаєм всипте 200 грамів цукру, розмішуйте до повного розчинення. Поки чай заварюється, гарненько помийте лимони. Із допомогою дрібної терки зніміть із них цедру, щоб отримати жовту лимонну «стружку». Намагайтеся не терти білу частину шкірки лимонів, оскільки вона може надати гіркоти вашому лимонаду. Готову цедру покладіть у невелику мисочку, додайте до неї 150-200 мл води (із приготовленої для лимонаду). Доведіть воду з цедрою до кипіння і залиште варитися на маленькому вогні 5-7 хвилин. Потім через сито, застелене марлею, процідіть у посуд із залишком води. Влийте до отриманого напою, також через сито з марлею, чай із цукром.

Лимони розріжте на половинки. Із трьох половинок лимонів відтисніть сік і також влийте його в посуд. Листочки м’яти помийте і, трохи розтерши їх у руках, киньте у лимонад. Залишок лимона поріжте кружальцями і покладіть у посуд. Перемішайте. Поставте у холодильник. Подавайте із кубиками льоду.

Можна приготувати за такою самою схемою лимонад на основі газованої води. Потрібно 3 л газованої води, 100 мл міцно завареного чаю, 2 лимони, 200 г цукру. Якщо замість лимонів узяти апельсини, буде корисний аналог магазинної «Фанти».

Смачного! І хай не буде спекотно.

ПРО ЗАПАС

Оригінальні помідори

Одна з улюблених страв багатьох — помідори з банки. Можна приготувати швидкі мариновані помідори за таким рецептом. Беремо: помідори і вода — скільки поміститься у 3-літрову банку; сіль — 3 столові ложки; цукор — столова ложка; оцет 9% — столова ложка; листя чорної смородини — 5 штук; листя вишні — 5 штук; кріп (парасольки) — кілька гілочок; часник — 5 зубчиків.

Помідори перебрати і вимити. Приготувати листя чорної смородини, вишні, кріп і часник. Укласти їх на дно банки. Заповнити банку помідорами, весь час струшуючи, щоб помістилося більше. У банку насипати сіль і цукор. Потім залити вміст банки холодною водою, додати оцет і закрити банку звичайною поліетиленовою кришкою. Відразу прибрати на зберігання в прохолодне місце (погріб або холодильник). Воду брати тільки колодязну, а якщо використовувати водопровідну воду, то її потрібно обов’язково прокип’ятити й остудити.

Оригінальні консервовані помідори — із бадиллям моркви. На 3-літрову банку беремо столову ложку солі, 6 столових ложок цукру, столову ложку оцту (9-процентного). У стерилізовану банку треба укласти бадилля моркви (скільки в руку візьмете), вимиті помідори, і на верх — знову бадилля. Залити банку окропом на 5 хвилин, злити в каструлю, додати туди сіль, цукор, довести до кипіння і знову залити банки. Додати в банки оцет. Закрутити з допомогою ключа, перевернути, укутати на добу.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>