Золоті рюкзаки міністра

08.07.2015

Епопея з рюкзаками міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, про яку «УМ» уже писала, набирає сюжетного розвитку. Після того як Міністерство внутрішніх справ закупило для українських військових рюкзаки за три тисячі гривень, Генеральна прокуратура вирішила поцікавитись, у чому ж унікальність цього спорядження. Більше того, з’ясувалося, що на фронт до військових вони так і не дійшли. Виконуючий обов’язки Генерального прокурора, перший заступник Генпрокурора України Володимир Гузир зазначив, що справді на сьогодні розпочато досудове розслідування за цими обставинами. Так чиновник відповів на запитання журналістів, чи відповідає дійсності інформація про відкриття кримінального провадження щодо «рюкзаків Авакова» (до речі, фірму, яка виготовила це неякісне устаткування, пов’язують iз дружиною глави МВС). Проте стверджувати, що на сьогоднішній день є якісь фігуранти у цій справі, пан Гузир не може. За офіційною інформацією міністерства, з бюджету на рюкзаки було витрачено 16,5 мільйона гривень, а загалом їх придбано 6 тисяч штук.

Після розслідування українського журналіста Романа Бочкали стало відомо, що максимальна ціна найкращого українського рюкзака становить півтори тисячі гривень. Чому міністерство під час війни і переддефолтної економічної ситуації в країні вирішило купувати спорядження утридорога — питання. На запит журналістів iз проханням показати документацію із тендерного конкурсу купівлі рюкзаків міністерство повідомило лише те, що «тендерний комітет МВС хотів якнайшвидше придбати це спорядження для військових, тому і скористались спрощеною системою».

На своїй сторінці у «Фейсбуці» Роман Бочкала повідомив, що, за його інформацією, слідство зараз цікавиться особисто Аваковим, його фірмами і його сином. Проте поки не порушено кримінальну справу. «Виробництво розслідується у рамках загальної великої справи про корупцію в МВС. Ох, відчуваю, скоро будуть гучні затримання та відставки. Що стосується рюкзаків, то на даний момент йдеться про підозру в порушенні посадовими особами МВС, конкретно керівним складом, ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України — «привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». Санкція передбачає термін позбавлення волі від 7 до 13 років із забороною обіймати певні посади та з конфіскацією майна», — написав журналіст.

Військовий з АТО розповідає, що ні про які рюкзаки ніхто на фронті й не чув, адже користуються чоловіки лише тими рюкзаками, що самі закупили або ж тими, що передали волонтери: « Я тут уже більше року, і про нові рюкзаки від держави вперше чую. Нічого нам не передавали», — коментує боєць одного з підрозділів МВС, із позивним «Батя».

На запит журналіста Романа Бочкали Міністерство внутрішніх справ так і не повідомило, хто ж шив для військових такі «золоті» рюкзаки за три тисячі гривень. Що ж стосується прохання назвати виробника, то тут Бочкала отримав таку відповідь: «Дана інформація не відповідає дійсності та є заздалегідь неправдивою та спрямованою на дискредитацію керівництва МВС». «Ідеться про мільйони гривень», — говорить Роман Бочкала. «А мільйони — це сума, яка приємна для будь-якого олігарха. Навіть для Арсена Авакова, який є формальним мільйонером».