Найманців — за ґрати

08.07.2015

Із початком нового тижня бойовики помітно активізувалися вздовж лінії фронту. У понеділок iз 18-ї по 24-ту годину вони 26 разів обстріляли позиції сил АТО.

«О 20.20 бойовики вдарили та протягом півгодини вели обстріл мінами позицій сил АТО в районі Троїцького, що на Донеччині. О 22.30 сорок хвилин тривав обстріл у районі Пісків. На Луганщині о 21.35 злочинці обстріляли українських військових поблизу Щастя, а рівно о 22.00 — позиції сил АТО поблизу Новотроїцького, що на Маріупольському напрямку», — повідомляє прес-центр АТО.

За інформацією групи «Інформаційний спротив», активні дії російсько-терористичні війська вели в районі Кримського, Новотошківки, Золотого. Там під прикриттям мінометного вогню піхотні групи терористів намагалися зблизитися з позиціями сил АТО, але це їм не вдалося. Гаряче було і західніше Донецька, в полосі Авдіївка—Мар’їнка—Первомайське прицільно стріляли дві бронегрупи противника.

«Після відходу від Широкиного терористи перенесли свої основні вогневі зусилля північніше, в район Чермалика і Павлополя, епізодично — Гнутове і Миколаївка. У цих районах фіксувався вихід невеликих піхотних груп бойовиків на «нейтральну смугу» під прикриттям мінометного вогню», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуцi» координатор «Інформаційного спротиву» Дмитро Тимчук.

На Луганщині бойовики продовжують руйнувати стратегічні споруди. У ніч на вівторок обстріляли Щастинську теплоелектростанцію. «Дві міни влучили у відкрите розподільче обладнання, одна — у дах турбінного цеху. Подача електроенергії внаслідок обстрілу не припинялася, однак через перебиті лінії електропередач місто до самого ранку залишилося без центрального водопостачання. Це вже другий поспіль обстріл ТЕС, яка забезпечує елекроенергією контрольовану Україною частину області», — повідомили у прес-службі Луганської ОДА . Під час обстрілів у зону вогню потрапили двоє мирних мешканців, що ловили рибу в каналі поблизу ТЕС. Вони отримали поранення.

Днями російська пропаганда поширила інформацію про обстріл населеного пункту Спартак поблизу Донецька. Його, за словами бойовиків, вели «карателі» з батальйону «Київська Русь». Вони нібито використовували міни 120-го і 150-го калібру з фосфором усередині.

У штабі АТО інформацію спростували і назвали провокативною: «Командування сил АТО неодноразово зазначало, що почастішали випадки, коли російсько-терористичні війська ведуть вогонь у бік своїх же позицій. Мета цих обстрілів — дискредитація українських військових щодо порушення Мінських домовленостей». У самому батальйоні з цього приводу лише іронізують, проросійські ЗМІ їх уже не раз безпідставно звинувачували в обстрілах житлових кварталів. Мабуть, подобається, як його назва звучить у заголовках.

ДО РЕЧІ

Громадяни Словаччини, які беруть участь у бойових діях на Донбасі на боці сепаратистів, можуть отримати до 8 років ув’язнення. Такі зміни до Кримінального кодексу підготувало міністерство юстиції країни, передає словацьке видання Aktuality.sk. запропонували у п’ятницю. Згідно з поправками до КК, визначено новий кримінальний злочин — участь у бойових діях, незаконних збройних формуваннях на території іншої держави.

Словакам, які братимуть участь у діяльності збройних груп, що діють iз порушенням міжнародного права, загрожує вiд двох до восьми років позбавлення волі. Поправки передбачають покарання і за пасивну участь у діяльності збройних угруповань на території інших держав, за вербування, підбурення і фінансування такої діяльності. В уряді вважають, що це сприятиме завершенню збройних конфліктів у світі.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>