Шпигуни, диверсанти, «газетні терористи»

07.07.2015
Шпигуни, диверсанти, «газетні терористи»

Найстарший майданівець Анатолій Чайка.

Нещодавно у вінничанки Олени Сташко (майданний псевдонім Уляна Злотніцька) просто у відділенні «Нової пошти» співробітники Служби безпеки України вилучили бандероль, у якій була тисяча примірників бюлетеня «Провокатор». Його розповсюджує в інших містах України громадянська ініціатива «Чорний комітет». «Провокатор» не зареєстрований як друковане видання, а громадянську ініціативу було засновано у 2009 році. Редакційна колегія розглядає матеріали від усіх дописувачів.

На сторінках згаданого бюлетеня поради: як зробити «коктейль Молотова», як «не попастися», «як вижити у в’язниці», «як поводитися при затриманні», «як поводитися у райвідділку» тощо.

За словами члена редакційної ради Ганни Сінькової, бюлетень поширюється у восьми областях України, але вилучити його наважилися лише у Вінниці. Також «Провокатор», за її даними, розповсюджують у Києві, Львові, Чернігові, Харкові, Кіровограді, Запоріжжі, Сумах.

«Такий інтерес до газети викликаний тим, що Вінниця стала центральною темою номера. На першій шпальті написано про справу Юрія Хорта, а центральна тема номера — Віта Заверуха», — упевнена пані Сінькова.

Нагадаємо, члена партії «Воля», «айдарівця» Юрія Павленка (псевдонім Хорт)  було арештовано на 60 діб після того, як він у приміщенні облдержадміністрації порвав портрет Президента Петра Порошенка. Його звинувачують у хуліганстві. Партія «Воля» заявляє, що це політичне переслідування «за активну громадянську й політичну позицію». Під час одного iз судових засідань, на знак протесту проти неможливості зробити енний відвід судді, найстаріший вінницький активіст — майданівець Анатолій Чайка кинув яйце у суддю. З цього приводу відкрито провадження і вже відбулось перше судове засідання над старійшиною вінницького протестного руху.

Вінницьку активістку з батальйону «Айдар» Вікторію Заверуху  було затримано за підозрою в причетності до вбивства міліціонерів у Києві. 

Директор студії документальних фільмів НТКУ та голова фракції Радикальної партії Олега Ляшка Марк Гресь на своїй сторінці у «Фейсбуцi»  розкритикував дії СБУ.

Олена Сташко, в якої вилучили примірники, назвала такі дії «продовженням репресій».

В Управлінні Служби безпеки України у Вінницькій області зазначили: кримінальне провадження дійсно відкрито, а вилучені примірники «Провокатора» відправлено в Київський науково-дослідний інститут судових експертиз. Там і мають визначити, чи є розміщені на шпальтах бюлетеня тексти такими, що закликають до тероризму, чи ні. Як повідомили у прес-службі СБУ, за ознаками злочину, передбаченого частиною першою статті 258-1 Кримінального кодексу України «Публічні заклики до вчинення терористичного акту», відкрито кримінальне провадження. Дівчина як свідок не фігурує. Такий злочин карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на три роки.

А ТИМ ЧАСОМ ...

До Вінницької обласної Ради надійшов лист від першого заступника голови парламентської депутатської фракції партії «Народний фронт» Андрія Тетерука. У листі зазначено, що питання політичних переслідувань на Вінниччині та ініціативи створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування подій 6 грудня 2014 року розглядатимуть на засіданні фракції. Лист є відповіддю на повторне звернення голови Вінницької облради до лідерів депутатських фракцій ВР «Блоку Петра Порошенка», «Народного Фронту», «Самопомочі», «Радикальної партії Олега Ляшка», ВО «Батьківщина» з проханням розглянути проблему політичних переслідувань активістів Майдану у Вінницькій області та ініціювати створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з представників різних депутатських фракцій і груп для проведення об’єктивного розслідування та надання належної правової оцінки подіям 6 грудня 2014 року у м. Вінниці.

  • Голодомори й лихоліття «мами за законом»

    Іде другий десяток літ, як немає з нами дорогої для мене людини — Євдокименко Ірини Пилипівни, матері моєї дружини, а по-простому — тещі (або, як прийнято в англійців, mother-in-law, «мами за законом»). Народилася вона у 1910 році. >>

  • Ноги замість мотора

    30-річний черкащанин Олексій Ганшин ніколи не мав автомобіля і навіть не хоче його купувати. Бо в нього є веломобіль. Олексій не просто любить на ньому подорожувати, він власноруч будує ще й лежачі велосипеди. У планах народного умільця — власна велосипедна фірма на зразок тих, що працюють у Європі. >>

  • За ним сумує місто...

    Сьогодні — 9 днів, як пішов із життя Ігор Калашник, політик, громадський діяч Черкащини, доктор економічних наук, заслужений будівельник України, лауреат загальноукраїнського рейтингу професійних досягнень «Лідер України», депутат Черкаської міської ради кількох скликань і багаторічний друг нашої газети. Йому було лише 55 років. Раптова і трагічна смерть шокувала всіх, хто знав Ігоря Миколайовича. >>

  • «Я давно вже став українським націоналістом»

    Ще жоден художник тему сучасної українсько-російської війни досі не втілював настільки масштабно, як 53-річний художник iз Дніпропетровська Сергій Чайка. Його нова картина вражає грандіозністю, насиченістю образів українських героїв, серед яких у центрі постає Надія Савченко. >>

  • Не в грошах щастя

    Звістка про те, що Василю Пилці з Кривого Рогу замовили портрет короля Кувейту, нещодавно була розповсюджена багатьма ЗМІ як неабияка сенсація. Особливої ж пікантності додавало те, що українському майстру гравюри на склі за таку роботу ніби мають заплатити гонорар у сумі річного бюджету України. >>

  • «Ми такі люди — співати вміємо, а балакати не дуже!»

    Більше 30 років поспіль українська народна пісня допомагає черкаській родині Карпенків на їхньому життєвому шляху. Саме пісню та музику Ніна Петрівна i Володимир Михайлович називають тим джерелом натхнення, яке підтримує, дає сили і дарує настрій. І тоді як добре на душі, і тоді як важко. >>