Напередодні «Мінська»

07.07.2015

Ці вихідні були трагічними для української сторони. У суботу в районі 29-го блокпоста на міні підірвалася група бійців. Троє з них загинули на місці. Ще двоє померли згодом у лікарні.

«Айдар сьогодні на 29-му втратив двох Героїв: «Дядя Ваня» і Артем «Німець». Також на міні був поранений iще один айдарівець «Амбал», який наразі в лікарні. Ще троє 200-х в 24-й бригаді», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуцi» боєць «Айдару» Віталій Грегор.

За словами речника адміністрації Президента України з питань АТО Олександра Мотузяника, бійці виконували одне із завдань командування. Він також підбив невтішні підсумки — всього за добу, в тому числі й біля нещасливого блокпоста, поранення отримали 10 українських військових. «Поранені військовослужбовці перебувають у лікарні й отримують необхідну допомогу, їхньому життю нічого не загрожує», — заявив полковник Мотузяник.

Диверсії та провокації з боку бойовиків давно перестали дивувати українських військових експертів. У Штабі АТО зазначили, що останнім часом бойовики все частіше почали вести вогонь у бік власних позицій. «Мета цих обстрілів — знову через російську брехливу пропаганду кричати фальцетом, що українські військові порушують Мінські домовленості, особливо — перед завтрашньою (вівторок, 7 липня. — Ред.) зустріччю контактної групи», — зазначив речник Штабу АТО Дмитро Гуцуляк.

Нагадаємо, сьогодні в Мінську пройде зустріч тристоронньої контактної групи (Україна — Росія — ОБСЄ). На ній планують підписати документ про взаємне відведення з лінії зіткнення важких видів озброєнь калібром менше 100 міліметрів — танків і мінометів.

Аргументів на свою користь українська сторона має чимало. Крім фактів військового втручання РФ, існують докази того, що незаконні збройні формування постійно застосовують зброю, заборонену Мінськими домовленостями.

«О 21.00 поблизу Первомайського протягом півгодини проросійські бандити гатили зі 122-мм артилерії й танка. Також неподалік Пісків з 21.15 по 21.40 бойовики здійснили артилерійський обстріл зі 122-мм артилерії по позиціях сил АТО. А з 22-ї години у Пісках розпочався обстріл ще й iз танка та стрілецької зброї», — підтвердили у прес-центрі АТО факти застосування важкого озброєння у неділю п’ятого липня.

За даними Штабу АТО, лише протягом неділі-понеділка бойовики перiодично вели вогонь по українських позиціях, в основному в районі населених пунктів Станиця Луганська, Щастя, Сизе, Болотне, Кримське, що в Луганській області. На Донеччині бандитами були обстріляні Мар’їнка, Опитне, Первомайське, Піски, Троїцьке, Лозове, Золоте та Луганське. На Маріупольському напрямку — Старогнатівка, Бахчовик, Миколаївка, Чермалик.

А ТИМ ЧАСОМ...

Поки що невеликої, але перемоги добитися вдалося у Широкиному. Там зі скрипом (терористи спочатку погодилися, а потім обстріляли населений пункт) усе ж вдалося досягнути домовленості про демілітаризовану зону. Бойовики залишили Широкине, але ситуація там залишається складною. Про це пiд час спільної роботи спостерігачів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та представників Спільного центру контролю і координації припинення вогню у Широкиному повідомив очільник української сторони СЦКК генерал-майор Андрій Таран.

«Позиції, де раніше перебували озброєні підрозділи ОРДО, зараз порожні, натомість селище перетворилось на суцільну руїну, де немає жодного цивільної людини. Практично всі житлові будинки та комунальні комунікації зруйновані, повсюди лежать міни, які не розірвалися та були протягом цього часу встановлені бойовиками ОРДО, є багато розтяжок», — зазначив Андрій Таран.

Найближчим часом місто розмінують і обладнають там спільний спостережний пункт СЦКК, на якому перебуватимуть представники збройних сил Російської Федерації та Збройних сил України.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>