Погорілий театр

03.07.2015
Погорілий театр

Драма у драмі.

У середу після обіду в центрі Черкас несподівано здійнявся у небо страшний стовп чорного диму. Він був такої висоти, що його бачили не тільки в усіх мікрорайонах обласного центру, а й на другому березі Дніпра. Коли черкащани дізналися, що палає їх улюблений драматичний театр імені Тараса Шевченка — у людей був шок.

Як з’ясувалося, загорання приміщення театру почалося з балкона на третьому поверсі. Вогнище, котре розгорілося на кількох кріслах, виявили самі працівники театру під час огляду глядацької зали. 20 хвилин вони самотужки з вогнегасниками намагалися загасити вогонь, але не змогли. Тому о 14:49 черговий театру подзвонив до оперативно-координаційного центру Управління ДСНС України у Черкаській області та повідомив про пожежу.

«У відповідності до плану залучення сил та засобів, iз вогнем боролися пожежно-рятувальні підрозділи Черкаського гарнізону — це 268 рятувальників особового складу та черговий взвод курсантів Інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля, працювало 17 одиниць пожежної та спеціальної техніки», — розповів «Україні молодій» помічник начальника ДСНС України у Черкаській області Костянтин Проценко.

За його словами, через затримку із повідомленням і значне завантаження приміщення, пожежа швидко поширилася всіма поверхами глядацької зали на площу 500 квадратних метрів. Завдяки професіоналізму рятувальників, попри те, що з не встановлених поки причин не спрацювала система автоматичного пожежогасіння та не опустилася до кінця протипожежна завіса, яка повинна була відокремити палаючу частину, все-таки вдалося врятувати від вогню сценічну та адміністративну частини театру з інженерним обладнанням та декораціями, а ще — костюмерні, навчальні класи, гримерні, кабінети адміністрації та бухгалтерії.

Однак, кажуть рятувальники, вогонь повністю зруйнував внутрішню частину театру — глядацьку залу та сцену, від пожежі обвалився й дах.

На щастя, потерпілих серед працівників театру немає, їх вчасно було евакуйовано. Але четверо пожежників з ознаками перегріву перебувають у лікарні. Стан їхнього здоров’я медики називають задовільним.

За словами Володимира Осипова, директора Черкаського драмтеатру, ще до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка держава обіцяла завершити реконструкцію, але так цього й не було зроблено («УМ» про ці проблеми розповідала). Про причини загорання крісел можна буде говорити тільки після проведення експертизи.

Тим часом за фактом пожежі у приміщенні драматичного театру прокуратура міста Черкаси розпочала кримінальне провадження, а слідчий відділ Соснівського райвідділу міліції міста вніс відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 270 КК України (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило тяжкі наслідки) і проводить усі необхідні слідчі дії для встановлення причин виникнення пожежі та суми нанесених матеріальних збитків.

Водночас стурбована черкаська спільнота у соцмережах, якій важко змиритися із втратою такого потужного осередку культури, яким був обласний драматичний театр імені Тараса Шевченка, задається питанням: «Чому запалав театр?».

Дехто побачив у цьому навіть містику, пояснюючи її тим, що на сусідній iз драмтеатром вулиці того дня встановлювали пам’ятник булгаковським героям Фаготу та Бегемоту. Мовляв, Фагот казав про себе і кота, що «ми тут недалеко, на Садовій, де пожежа». А багато хто вважає цю резонансну подію не випадковою. Люди схильні пов’язувати її зі скандальним будівництвом за кілька метрiв за театром, де колись був театральний сквер, торговельно-розважального центру. Щоправда, забудовник швидко «перекваліфікував» будівництво і почав зводити там житловий будинок, від чого у стінах драмтеатру з’явилися тріщини, в які можна було долоню просунути.

Свою думку мають і актори театру, котрі були проти такого сусідства. Вони впевнені у навмисному підпалі приміщення. Кажуть, днями суд заборонив будівництво житлового комплексу за театром, тож треба шукати тих, хто в такій пожежі був зацікавлений. До того ж наголошують, у театрі ніхто не палить, а там, де виникло загорання, немає проводки і на коротке замикання пожежу списувати не радять. Адже, наголошують, стороннім зайти до театру зовсім не складно, це можна зробити через підвал або через касу.

Іншу думку озвучив черкаський міський голова Сергій Одарич. Він заявляє, що  причина пожежі — у короткому замиканні, бо над щитком залишився випалений овал. Також мер міста не пов’язує пожежу із сусідньою забудовою. Бо, наголошує, зважаючи на численні дозволи на забудову в обласній та міській радах, внесення змін у генплан міста в уряді, проект затягується на десяток років і втрачає будь-яку економічну привабливість для самого забудовника.

«Черкаський драмтеатр залишиться на своєму місці і буде відновлений, яких би зусиль нам це не вартувало», — підкреслює Сергій Одарич.

У свою чергу голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко першочерговим завданням вважає не лише з’ясування причини пожежі у драмтеатрі, а й пошуки грошей на його відбудову. Серед можливих джерел фінансування він називає резервні фонди обласного й державного бюджетів.

Своє плече черкащанкам готові підставити і народні депутати від Черкащини. Микола Томенко готує звернення до Генпрокурора та міністра МВС щодо розслідування пожежі у Черкаському драмтеатрі, адже залишається без відповіді «дуже багато запитань, особливо з огляду на конфлікт інтересів забудовника і міської громади. Нардеп Владислав Голуб також стверджує, що мав розмову з віце-прем’єр-міністром України Геннадієм Зубком щодо виділення коштів із резервного фонду, і той пообіцяв порушити це питання на засіданні Кабінету Міністрів. Свою частку коштів планує внести і міська казна, про що вже заявив секретар Черкаської міської ради Олександр Радуцький.

Якими кроками піде відбудова драмтеатру — покаже час. Водночас самі черкащани у швидкі темпи цього не особливо вірять. Оскільки погорілий Черкаський драмтеатр — це вже друга руїна в центрі міста. Адже буквально через дорогу від театру більше двадцяти років поспіль «тихо вмирає» згорілий більше двадцяти років тому корпус Черкаського державного університету імені Богдана Хмельницького. Усі обіцянки можновладців, і черкаських, і київських, відбудувати його після руйнівної пожежі залишилися пустими балачками, а тим часом напівзруйнована будівля нікому з можновладців не заважає і не муляє очі.

І правду каже актор Черкаського драмтеатру Олександр Гуменний, коли на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» звертається до місцевої та обласної влади та нагадує старе мудре прислів’я, що скупий платить двічі. Чи не дешевше, наголошує він, було знайти гроші для вирішення нагальних потреб iз реконструкцією приміщення театру, ніж тепер хапатися за голову від кошторису на відбудову після пожежі.

«Скільки від театру було звернень до вас та ваших «попередників» стосовно проблем у театрі? Чим ви, «нові та хороші», відрізняєтеся від «старих та поганих»? Те саме відфутболювання та обіцянки». Кажете, що ви «відкритіші та ближчі до народу? Катастрофічна ситуація, яка сталася в нашому театрі, — це реальний шанс довести це не на словах і повернути довіру. Не проґавте його!» — закликає актор. Бо погорілий театр у нинішній ситуації — це зовсім не смішно.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>