Врятувати Олега Сенцова

01.07.2015
Врятувати Олега Сенцова

У Берліні українське кіно збирає повний кінозал. (з «Фейсбука».)

cПершою глядачі переглянули стрічку Мирослава Слабошпицького «Плем’я». Окрім того, у програмі Днів українського кіно — фільми «Поводир» Олеся Саніна, «Параджанов» Олени Фетісової та Сержа Аведікяна, «Хайтарма» Ахтема Сейтаблаєва та «Майдан» Сергія Лозниці, а також відновлена версія культової стрічки «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова та «Весна» Михайла Кауфмана.

Перед відкриттям присутнім зачитали звернення Петра Порошенка до учасників та гостей Днів. «Дні українського кіно в Берліні відкриють нові імена, нове осмислення людського буття, нову Україну, яка героїчно бореться і творить, будує правову державу і вільне суспільство, зберігає толерантність і плекає творчу свободу», — йшлося у привiтанні. Президент упевнений, що Європа не забуде про долю кінорежисера Сенцова, про долю всього кримськотатарського народу і про факт першого з часу Другої світової війни відторгнення силою території незалежної держави.

Під час фестивалю німецькі глядачі також побачать і дебютний фільм самого Олега під назвою «Гамер», а також 20-хвилинну робочу версію документального фільму «Врятувати Олега Сенцова» російського документаліста Аскольда Курова.

Дні українського кіно мають на меті ще раз звернути увагу німецьких громадян на події в Україні та на долю українського режисера Олега Сенцова, а також познайомити аудиторію з сучасною українською кіноіндустрією. «Хочу підкреслити, що цим заходом ми хочемо не тільки продемонструвати німецькому глядачеві сучасне українське кіно, показати нашу культуру, а й привернути увагу європейської громадськості до долі Олега Сенцова. Головне — правда на нашому боці!» — заявив під час відкриття у Берліні посол України у ФРН Андрій Мельник.

Анна Качко, організаторка Днів українського кіно в Берліні, розповіла: «Режисер перебуває у в’язниці вже більше року. Ми проводимо кінопокази, щоб привернути до долі полоненого митця ще більше уваги громадськості, політичних і, звичайно ж, культурних діячів у Німеччині».

Дні українського кіно у Берліні на підтримку ув’язненого українського режисера Олега Сенцова триватимуть до 2 липня.

НЕСКОРЕНІ

Акція на підтримку кримського політв’язня Олександра Кольченка пройшла у Франції біля російського посольства. «Олександр Кольченко — це людина, яка вважає себе громадянином України, проте його судитиме заангажована російська Феміда, і йому загрожує від 15 до 20 років ув’язнення. Але разом із Кольченком ми захищаємо демократичні свободи кожного», — зазначають організатори акції.

Цього тижня захисники льотчиці Надії Савченко планують підписати клопотання для початку суду та по частинах викладати всі матеріали справи у вільний доступ в інтернеті. Сама ж українка має намір закінчити ознайомлення з матеріалами своєї справи вже завтра, витративши на це рівно місяць. Вона вважає, що приділяти більше часу ознайомленню немає сенсу. «За всі процесуальні наслідки беру відповідальність на себе, бо вважаю, що інститут адвокатури в Росії як такий не має сенсу, адже тут не діє закон», — написала вона у своєму листі до українців.

До слова, кримінальну справу стосовно української льотчиці можуть передати до суду в Ростовській області, оскільки з’явилися нові покази якогось свідка, що буцімто не тільки підвіз Надію на її прохання до Росії, а й навіть дав 15 тисяч рублів. «Абсолютно феєричний брехун говорить, що підвозив Надію від українського кордону до Воронезької області. До його слів додано й довідку від ФСБ, яка радісно підтверджує, що саме в тому місці на кордоні ділянка не охороняється і через неї може пройти хто завгодно. Все б нічого, але це для них може бути приводом передати справу на розгляд суду в Ростовській області. Спершу ми розглядали тільки варіанти Москви і Воронежа», — каже адвокат українки Ілля Новіков. Він також прогнозує, що вирок Надії Савченко буде обвинувальним і досить вагомим — років 13 позбавлення волі.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>