Спраглий Донбас

23.06.2015

Вихідні у зоні АТО вкотре довели, що режим тиші на сході не працює. У зв’язку з цим Рада Європейського Союзу прийняла рішення про продовження санкцій проти Росії на шість місяців, до 31 січня 2016 року. Про це повідомила у «Твiттерi» прес-секретар верховного представника ЄС із закордонних справ Майя Косьянчич. Санкції продовжили з метою повної реалізації Мінських угод, якої, очевидно, найближчим часом не передбачається.

За вихідні бойовики 168 разів обстріляли позиції наших військових. «Загалом упродовж минулого тижня вони здійснили 565 обстрілів позицій українських військ та населених пунктів, — повідомляє прес-центр АТО. — Ця цифра практично не відрізняється від статистики обстрілів iз боку бандитів попереднього тижня. А в порівнянні з травнем характеризується помітним загостренням ситуації з боку НЗФ по всій лінії розмежування». Незважаючи на реакцію світової спільноти, незаконні збройні формування останніми днями нарощують бойові потужності».

Координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук на своїй сторінці у Facebook повідомив: «В Іловайськ iз Росії прибули 4 вагони з боєприпасами. Перевозку здійснювала «РЖД». Він також розповів про черговий російський підрозділ, помічений на Донеччині: «Через Шахтарськ — Гірське зафіксовано переміщення 11 танків Т-72 і 4 БМП-2. Підрозділ укомплектовано російськими військовослужбовцями, але під прапором «Новоросії»».

За словами радника глави МВС України Зоряна Шкіряка, який зараз перебуває на передовій, на лінії розмежування спостерігається значне скупчення ворожої важкої техніки, танків, РСЗВ, ствольної артилерії. У своєму «Фейсбуцi» він написав: «Путіну потрібні маленькі перемоги для ментально-психологічного впливу на невдоволене населення окупованих територій і самих терористів. Це означає, що він може знову застосувати регулярні частини ЗС РФ для спроби прориву вглиб нашої території на кількох ділянках лінії фронту. Наразі кадрових військовослужбовців російської армії на території України понад 10 тисяч. Ймовірніше всього, це буде удар на Широкине — Лебединське, Мар’їнку — Артемівськ, Станицю Луганську — Щастя. Мусимо бути готовими».

На думку лідера громадської ініціативи «Права справа» Дмитра Снєгирьова, локальних наступів варто чекати і в бахмутському напрямку. «Закінчилися масштабні танкові навчання бойовиків так званої «армії» «ЛНР», які проводили на території Слов’яносербського району Луганської області. Як передають місцеві джерела, основним завданням цих навчань було відпрацювання взаємодії ударних танкових груп під час ймовірного штурму українських укріплень на Бахмутці», — повідомив він.

В «Інформаційному спротиві» також підмітили зміни в тактиці бойовиків. Зокрема, активні дії виконують не «натовпом», а винятково «цільовими групами» — вогнева бронегрупа, артгрупа, кілька піхотних, снайперські та диверсійно-розвідувальні групи — які намагаються працювати злагоджено.

Особливу активність наразі проявляють в районі від багатостраждальної Мар’їнки до Авдіївки. «Практично по всій цій ділянці терористи застосовували 122-мм i 152-мм артилерію, на окремих відрізках — бронетехніку. Широко використовують стрілецьку зброю, 82-мм i 120-мм міномети, АГС-17 i ЗУ-23-2, фіксують активність снайперських груп противника», — зазначає Дмитро Тимчук.

Безмірна агресія бойовиків цього разу відіб’ється й на них самих. Унаслідок обстрілу села Болотного Станично-Луганського району, який стався у понеділок вранці, бойовики перебили лінію електропередач, яка живить електроенергією Деркульську дільницю водоканалу. У зв’язку з цим припинилося водопостачання на частину окупованої території, а саме в Молодогвардійськ, Суходільськ, Краснодон та частину Луганська. Про це повідомили у прес-службі очільника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадія Москаля.

А ТИМ ЧАСОМ...

Найпомітнішою подією вихідних став підрив автомобільного мосту в селищі Троїцьке Попаснянського району Луганської області. Вибух стався в суботу близько 16:30. Міліція кваліфікувала його як теракт. «Постраждалих нема. Утiм, незважаючи на чергову диверсію бойовиків «ЛНР», сполучення між населеними пунктами суттєво не порушене», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуцi» радник глави МВС України Зорян Шкіряк.

На думку лідера громадської ініціативи «Права справа» Дмитра Снєгирьова, міст могли підірвати наші бійці. Він посилається на внутрішні джерела, які стверджують, що міст уже давно був замінований ЗСУ на випадок прориву бойовиків «ЛНР».

«Треба бути останнім ідіотом, щоби напередодні свого наступу підірвати міст. В умовах економічної блокади своїми руками руйнувати чи не останню транспортну артерію по якій, хоча б умовно, але надходила «гуманітарка» і продукти харчування. Висновки не на користь версії про причетність ворожої ДРГ до підриву. На мою думку, ситуація з підривом цього мосту має зовсім інші причини. Сенс у тому, що на відновлення підірваного моста центральний уряд виділить «бабло», яке вкрадуть ще не побудувавши міст. По «бумагах» міст відкриють і він навіть запрацює, але не довго. Ну добу. А потім підступні бойовики його знову підірвуть і на його відновлення знову виділять «бабло», — написав у своєму «Фейсбуцi» пан Снєгирьов.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>