«Кіборги» з райцентру

19.06.2015

Для окремих авторитетних політиків ЄС потроху стає зрозумілим, що врегулювати конфлікт на сході України без введення миротворчої місії не вдасться. «Я не бачу, як можна було б реалізувати Мінськi угоди на сході України без миротворчої місії на місці, — зазначив на своїй сторінці у соцмережах колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт. — Так звані «ДНР» та «ЛНР» є злочинними світами без будь-якого закону чи порядку. Вільні і справедливі вибори навряд чи можливі».

Ця думка тим більше актуальна, оскільки, на переконання глави МЗС Латвії Едгара Ринкявiчуса, «напруження ситуації на Донбасі посилюється, і Мінські угоди можуть бути порушені в будь-який момент». Що й казати, якщо навіть російські представники (!) Збройних сил РФ у Спільному центрі з контролю та координації змушені були визнати 65 випадків порушення режиму припинення вогню з боку бойовиків на Донбасі. Відповідні журнали порушень росіяни презентували спостерігачам ОБСЄ під час зустрічі у Соледарі, йдеться у черговому звіті місії. Водночас представники ЗСУ зафіксували близько 100 таких порушень iз боку бойовиків.

За даними групи «Інформаційний спротив», в останні дні бойовики в Донецьку отримали чергову партію танків і перегруповують артилерію, у Луганську — накопичують бронетехніку, на Артемівському напрямку — посилюють мінометників.

Терористам досі не дає спокою Мар’їнка, де вони зазнали поразки на початку місяця. Позавчора (з ночі до ночі) ворог п’ять разів iз боєм намагався прорватися в цей райцентр, але все марно. Як повідомляє прес-центр АТО, наші підрозділи (а саме 28-ма, 20-та та 93-тя бригади ЗСУ, а також бійці Нацгвардії та МВС) успішно відбили всі атаки ворога, переважно шквальним кулеметним і автоматним вогнем.

Радник глави МВС Зорян Шкіряк додає, що серед ворожих сил, що атакують Мар’їнку, є найманці та військовослужбовці ЗС РФ, зокрема чеченці та спецназ ГРУ. «Терористи б’ють iз важкої артилерії, використовують САУ, танки, «Рапіри», «Гвоздики» і міномети 120 мм iз касетними мінами, — зазначає пан Шкіряк. — Ворог зазнає значних втрат у живій силі та техніці».

А нардеп, координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук порівнює оборону Мар’їнки з обороною Донецького аеропорту: «На даний момент ситуація в зазначеному районі все більше нагадує ситуацію в районі ДАП під час його захисту українськими військами взимку 2014—2015 рр., коли терористи зосередили значні сили для обстрілів позицій сил АТО й уживали постійні атакуючі дії».

За даними речника адміністрації Президента з питань АТО Андрія Лисенка, позаминулої доби загинули 3 захисники України, ще 14 отримали поранення.

А ТИМ ЧАСОМ...

Керівник Луганщини Геннадій Москаль просить СБУ та МВС посилити оперативно-розшукові заходи з попередження диверсійно-розвідувальних груп. За його даними, останнім часом ворожі ДРГ активізували свою діяльність на території області. Лише протягом попередньої доби диверсанти встановили кілька розтяжок, вибухових пристроїв, а також обстріляли працівників МВС. На розтяжках і вибухівках підриваються як місцеві мешканці, так і військові.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>