Не за гроші — за державу

12.06.2015
Не за гроші — за державу

На лінії розмежування українські вояки не провокують бойові зіткнення, а лише тримають оборону. (з сайта radiosvoboda.org.)

Учора Президент Петро Порошенко відвідав Донецьку область, зокрема його чекали в Маріуполі. Вочевидь саме через цей візит учора було відновлено рух транспорту по автодорозі «Слов’янськ — Донецьк — Маріуполь» від міста Волноваха до Донецька та у зворотному напрямку. Прикметно, що в день приїзду глави держави бойовики вже традиційно розпочали шалений обстріл позицій сил АТО з мінометів та великокаліберних кулеметів у селищі Широкине, що неподалік Маріуполя. Під час бою з ворогом загинув боєць полку «Азов».

За даними речника АТО Андрія Лисенка, позаминулої доби, з огляду на активізацію бойових дій, численні провокації та застосування важкого озброєння з боку противника сили АТО зазнали втрат по всій лінії зіткнення. Зокрема, загинуло двоє українських вояків, 13 отримали поранення.

Керівник української групи Спільного центру з контролю і координації вогню Андрій Таран додає, що на Луганщині наші бійці вступили у бій iз диверсійно-розвідувальною групою ворога (ДРГ) поблизу села Гречишкіне, що розташоване за 10 кілометрів від лінії розмежування сторін на підконтрольній Україні території. Під час бою загинув один український воїн. Ще один бій iз ворожою ДРГ відбувся біля села Сизе. Окупанти змушені були відступити.

Наводячи ці приклади, генерал-майор Таран обурюється, що деякі представники російської сторони закидають захисникам України нав’язування бойових дій сепаратистам. Мовляв, тим самим вони бажають заробити по 1 тис. грн. за кожен бій. Пан Таран називає ці закиди свідомою брехнею і заявляє, що «такі цинічні звинувачення можуть лунати лише від людей, позбавлених жодних моральних принципів».

За даними керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадія Москаля, позавчора терористи також обстріляли з мінометів 29-й блокпост на Бахмутці: один український боєць загинув, четверо поранені. На Донеччині вчора бойовики обстріляли з мінометів Горлівку, хоча місто контролює саме «ДНР». У результаті загинуло троє мирних мешканців. У їхній смерті вбивці, не кліпнувши оком, звинуватили ЗСУ.

«Зазначені чергові акти цинічної зневаги до людського життя направлені не просто на знищення українських населених пунктів, а й на дискредитацію Збройних сил України. Ці провокації є черговою спробою ввести в оману міжнародну спільноту та призвести до ескалації напруженості», — каже генерал-майор Андрій Таран.

ДО РЕЧІ

Учора під час візиту на Донеччину Президент Петро Порошенко планував не лише ознайомитися з будівництвом оборонної лінії навколо Маріуполя, а й представити нового керманича області. Поінформовані джерела на Банковій, на які посилається видання «Українська правда», зазначили, що глава держави вже підписав указ про звільнення «губернатора» Олександра Кіхтенка. Напередодні уряд підтримав подання Президента про призначення на цю посаду Павла Жебрівського, екс-«губернатора» Житомирщини та екс-нардепа, який пішов на фронт добровольцем і у званні сержанта та у складі розвідувального батальйону воював на Луганщині, брав участь у боях із терористами під Дебальцевим і Волновахою.

Координатор прес-центру АТО у Краматорську Олександр Бригинець повідомив про це призначення як про доконаний факт: «Кіхтенко був прихильником співпраці з окупованою частиною Донбасу. Купа місцевих чиновників у шоці. Кажуть, що Жебрівський буде діяти жорстко та проукраїнськи, як і Москаль».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>