Окупанти накивали п’ятами

05.06.2015
Окупанти накивали п’ятами

Ворогу не вдалося окупувати Мар’їнку. (з сайта bykvu.com.)

Спроба бойовиків «ДНР» та російських окупантів захопити у середу райцентр Мар’їнка, розташований за 22 км на захід від Донецька, завершилася нищівною поразкою. За свідченнями очевидців, лікарні обласного центру переповнені пораненими терористами, за непідтвердженою інформацією, керівництво «ДНР» розглядало варіанти втечі з міста. Адже серйозно припускало, що сили АТО перейдуть у контрнаступ. Утім, побачивши, що ЗСУ залишаються на утриманих позиціях, ворог заспокоївся.

«Зламавши свої зуби під Мар’їнкою, бойовики у подальшому спромоглися лише на підлі обстріли у темну пору доби», — лаконічно повідомляють у прес-центрі АТО. І додають, що саме після відсічі ворог застосував у зоні проведення АТО безпрецедентно рекордну кількість безпілотних літальних апаратів — 62.

Радник Президента, волонтер Юрій Бірюков зазначає, що позаминулої доби у ході запеклих боїв Україна втратила п’ятеро своїх захисників (4 з них згинуло саме під Мар’їнкою), ще 39 українських воїнів поранено. За даними речника адміністрації Президента з питань АТО Андрія Лисенка, ворог поніс значно більші втрати в районі Мар’їнки, Донецького аеропорту та Світлодарського виступу — до 80 бойовиків убитими, понад 100 пораненими, також знищено 10 одиниць ворожої техніки (у тому числі танків). Радник голови СБУ Маркіян Лубківський каже, що під час штурму Мар’їнки загинуло щонайменше 4 диверсанти російського ГРУ.

Наразі відомо, що зупинити масований наступ ворога у середу (в якому брали участь понад тисячу осіб, за підтримки кількох десятків танків і «Гвоздик») бійцям ЗСУ вдалося, лише застосувавши раніше відведену важку артилерію. Генерал-майор Андрій Таран стверджує, що це була «адекватна відповідь на спробу захоплення територій, підконтрольних українській владі». Адже спочатку бійці ЗСУ стримували ворога лише наявним озброєнням, але коли стало зрозуміло, що ті не вгамовуються, а російська сторона не реагує на жодні заклики припинити ескалацію конфлікту, своє слово сказала «королева війни» — артилерія.

«Для зупинки ворожого наступу та уникнення втрат серед військовослужбовців українське командування, попередивши усіх міжнародних партнерів, було змушене застосувати артилерію, яка до цього знаходилася у визначених Мінськими домовленостями районах у тилу», — повідомили у Генштабі ЗСУ. До речі, влучними пострілами української артилерії в Донецьку було виведено з ладу радіотрансляційний центр, через що у місті не працюють телеканали бойовиків.

Відбивши наступ бойовиків, українські силовики розпочали «зачистку» Мар’їнки та навколишніх населених пунктів, адже окремі бойовики могли сховатися в житловому секторі. На міжнародному рівні Кремль уже поспішив звинуватити Україну в ескалації конфлікту на Донбасі. Утім Держдепартамент США наголошує на відповідальності саме Росії за нові напади бойовиків та їхні спроби захопити нові українські території.

Показово, що під час наступу бойовиків фактично безпорадною виявилася місія спостерігачів ОБСЄ. В окремому звіті ОБСЄ щодо ситуації навколо боїв у Мар’їнці йдеться про те, що представникам місії не вдалося зв’язатися з керівництвом так званої «ДНР», щоб спробувати припинити бойові дії.

До речі, голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль в інтерв’ю «Радіо Свобода» різко розкритикував діяльність спостерігачів ОБСЄ в регіоні. За його словами, бойовики «ЛНР» не відводили важку техніку від лінії розмежування, але представники ОБСЄ не фіксують цього, бо не бажають їхати на окуповану територію. «Я їх постійно бачу в готелі, де вони живуть. Хтось до нас прийде в адміністрацію, повезеш на обід, і всі вони там сидять. Я вже кажу офіціантам: «Це англійський клуб чи що?» — обурюється пан Москаль.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>