Мар’їнка у вогні

04.06.2015

Росія укотре порушила Мінські домовленості про врегулювання ситуації в Україні і дала вказівку своїм бойовикам починати військову операцію. Таку гучну заяву зробив учора Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час відвідування Міжнародного центру миротворчості та безпеки Західного оперативного командування Сухопутних військ ЗСУ в Яворові Львівської області.

«Росія зірвала зустріч тристоронньої контактної групи та дала вказівку своїм терористам почати військову операцію — зазначає глава уряду. — Це ще один виклик для світової спільноти... Очікую, що на саміті «Великої сімки» світове співтовариство дасть правильну і адекватну відповідь російськiй агресії».

І дійсно, позавчора в Мінську засідання тристоронньої контактної групи щодо Донбасу фактично було зірвано, коли представник РФ Азамат Кульмухаметов просто залишив залу засідань. Тим самим Кремль фактично піддав ревізії Мінські домовленості. Спецпредставник ОБСЄ Хайді Тальявіні змушена була тактовно констатувати після демаршу Москви, що тристороння контактна група збереться знову дещо пізніше.

Водночас, як повідомив нардеп Євген Дейдей, який одночасно є координатором батальйону «Київ-1», учора вранці бойовики почали обстріл Красногорiвки і Мар’їнки, по всій лінії на захід від Донецька «розгорілися запеклі ближні бої, оскільки терористи йдуть на прорив». Депутат додає, що «Мар’їнка і Красногорівка у вогні». Громадське TV додає з посиланням на медика-волонтера Армена Нікогосяна, що вранці в Мар’їнці бойовики застосовували «Гради» і танки, а на момент, коли цей номер «УМ» готувався до друку, було поранено 25 українських бійців. За даними обласної міліції, поранення отримали і щонайменше троє мирних мешканців.

Масованою атакою, за підтримки артилерії і танків, ворог намагався оточити позиції ЗСУ. Прес-служба 28-ї бригади уточнює, що «бої йдуть просто на ВОПах, але наші тримаються, позиції не залишали». Правоохоронці змушені були перекрити рух автотранспорту по автодорозі «Слов’янськ — Донецьк — Маріуполь» від Волновахи до Донецька і назад, а також у напрямку Курахового.

Утім у штабі АТО не вважають, що бойовики перейшли до широкомасштабного наступу. «Бойові зіткнення ми фіксували кожного дня і ночі. Особлива активність бойовиків спостерігалася в нічний час. Те, що відбувається сьогодні на донецькому напрямку, це дійсно можна вважати намаганням наступати. Але справа в тім, що цей наступ і атака відбувається на неширокій ділянці фронту, тому казати про широкомасштабний початок наступу ворога ми не можемо», — каже речник адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко.

У самій «ДНР» терористи ледь не божаться російським ЗМІ, що ніякого широкомасштабного наступу не починали. Мало цього, самопроголошений заступник міністра оборони так званої «ДНР» Едуард Басурін заявляє, що це нібито українські військові самостійно залишають Мар’їнку.

І це при тому, що самі українські військові повідомляють українським ЗМІ, що бойовикам не вдалося оточити місто. Тож ніхто його не залишає, просто наші бійці вивезли поранених. До того ж, за даними Центру «Миротворець», нашi бійцi полонили російського військового, який, на жаль, помер на ношах, коли його намагалися госпіталізувати. Окупант у званні сержанта армії РФ устиг повідомити, що Мар’їнку штурмують щонайменше п’ятсот кадрових російських вояків, а місцевих бойовиків зовсім мало.

Прорватися у тил позицій ЗСУ безуспішно намагалися учора й бойовики «ЛНР» у районі Щастя. Керманич Луганщини Геннадій Москаль зазначає, що в регіоні йде посилення бойових дій по всій лінії розмежування.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>