«Зелені свята»? Вогонь!

03.06.2015

На Донбасі без змін: на дипломатичному рівні не припиняються заяви керівництва України, ЄС та навіть РФ про необхідність повного виконання Мінських домовленостей, тоді як на лінії розмежування продовжують гинути захисники України та мирні мешканці.

Бойовики не припиняли обстріли та атаки навіть на Трійцю, внаслідок чого загинуло троє українських вояків, а ще двоє потрапили у полон. А позаминулої доби позиції ЗСУ терористи обстрілювали на всіх напрямках, поранення отримали восьмеро бійців. Як повідомляє прес-центр АТО, бойовики й далі використовують заборонене Мінськими домовленостями озброєння, зокрема реактивні системи залпового вогню «Град».

«Ці дії є грубим порушенням Комплексу заходів iз виконання Мінських домовленостей. Після завершення 7 березня відведення важких озброєнь ЗСУ, що підтвердили представники ОБСЄ, українська сторона жодного разу не застосовувала РСЗО», — каже генерал-майор Андрій Таран.

При цьому з початком літа ворог знижує активність вдень, але активізується вночі. А пересуваючи бойову техніку вздовж основних трас, бойовики її навіть переставили маскувати і накривати тентами. Напередодні ватажок терористів «ДНР» Олександр Захарченко пообіцяв узяти цього літа під контроль три міста — Слов’янськ, Костянтинівку та Красноармійськ, які терористи вважають «своїми».

Але, незважаючи на зростаюче нахабство окупантів, Президент Петро Порошенко вважає, що на Донбасі суттєва деескалація конфлікту відсутня, що нібито підтверджується також звітами місії ОБСЄ. На його думку, критично важливими є додаткові зусилля задля ефективної імплементації мирного плану на Донбасі.

Уже навіть високопосадовці ООН визнають, що у конфлікті на Донбасі є все більше доказів участі російських військовослужбовців та Росії зокрема, однак це досі «остаточно і юридично не доведено». Водночас глава МЗС РФ Сергій Лавров не втомлюється робити фарисейські заяви. Мовляв, виконання сторонами конфлікту на Донбасі всіх положень Мінських домовленостей є «безальтернативним», без перекручувань їхньої суті. Хоча саме Кремль та його маріонетки у Донецьку та Луганську досі не виконали жодного пункту з домовленостей у Мінську.

ДО РЕЧІ

Понад 6,4 тисячі осіб загинули внаслідок конфлікту на сході України. Про це йдеться у доповіді ООН з прав людини, оприлюдненій 1 червня. У доповіді зазначено, що певне зниження обстрілів та крихке перемир’я після Мінських домовленостей у лютому 2015-го призвели до зниження втрат серед цивільного населення. Попри це, як повідомив представник ООН з прав людини в Україні Іван Симонович, принаймні 6417 осіб загинули за період з початку конфлікту в середині квітня 2014 до 30 травня 2015 року. «У тому числі — щонайменше 626 жінок і дітей, ще 15 962 особи були поранені, — зазначив пан Симонович. — Це приблизна оцінка, фактичні цифри можуть бути значно вищi».

Згідно з даними ООН, багато людей вважаються зниклими безвісти; продовжують знаходити тіла загиблих. Загалом від конфлікту постраждали 5 млн. осіб, кількість внутрішньо переміщених осіб досягла 1,2 млн. чоловік. У доповіді зазначено, що цивільні особи в районах, окупованих бойовиками, зіткнулися з «суттєвим порушенням їх прав», включаючи вбивства, примусову працю, здирство.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>