Мисливці за «Привидом»

26.05.2015
Мисливці за «Привидом»

Геннадій Москаль: хто зруйнував водогін — той нехай і ремонтує.

Попри оголошене начебто перемир’я, Росія і надалі нарощує масштаби своєї присутності на сході. На думку російського експерта Андрія Піонтковського, таким чином Володимир Путін не стільки готується до серйозного наступу, скільки демонструє силу для тиску на Захід, добиваючись скасування санкцій і нав’язуючи світовим політикам свої правила гри. Втім, напруга в зоні АТО залишається.

Війна на трьох напрямках

Бойові дії на сході тривають практично безперервно. Як повідомляє прес-центр АТО, протягом вихідних головні удари терористів були зосереджені на Донецькому, Луганському та Маріупольському напрямках. Причому проросійські бойовики обстрілювали позиції українських військових із танків, мінометів та артилерії заборонених Мінськими угодами калібрів. «РФ відмовилась від широкомасштабних наступів, але продовжує активні диверсійні операції з метою провокації та розширення контролю. Широкине — це якраз той стратегічний об’єкт, який дає можливість контрнаступу на Маріуполь або весь південь аж до Криму», — коментує ситуацію екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

Під інтенсивний обстріл потрапив і Авдіївський коксохімічний завод — на його територію впало близько 70 снарядів, що призвело до зупинки підприємства. Останнє викликає подив, оскільки завод перебуває у відносному тилу в бойовиків і українських військ біля нього немає. Дехто з користувачів соцмереж висловив припущення, що обстріл бойовиками великих промислових об’єктів ведеться цілеспрямовано, щоб потім «брати мзду» з керівництва за припинення вогню. Інших логічних пояснень цим обстрілам не існує. Потужний вибух у неділю пролунав і в Донецьку. Також керівник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук оприлюднив інформацію про те, що в підконтрольній бойовикам зоні великого розмаху набуває торгівля «перепустками» через зону розмежування та поширюються «прайси» на перевезення контрабанди. «На кількох ринках у Донецьку відкрито діють точки прийому вантажів (в тому числі і зброї) для доправки на «велику Україну», причому іноді немалими партіями. Ці ж «точки» займаються скупкою зброї в «ополченців», — написав Тимчук у «Фейсбуці».

Водночас, за повідомленням журналістів агенції «Рейтарс», у неділю в Ростовській області у прикордонному селищі Матвіїв Курган була помічена колона з кількох десятків військових машин без опізнавальних знаків, які їхали в бік України. Колона техніки, серед якої були і системи залпового вогню «Ураган» та бронетранспортери, звернула з дороги і полями вирушила в бік кордону. А днем раніше тут же було зафіксовано залізничний ешелон із важким озброєнням, що рухався в бік Іловайська. Під тентами на платформах були «Урагани».

«Тіні» проти «Привида»

Великий резонанс отримала інформація про ліквідацію одного з лідерів бойовиків загону «Привид» Олексія Мозгового. У суботу його автомобіль на трасі Перевальськ—Луганськ підірвався на фугасній міні, після чого був обстріляний з автоматів. У результаті, крім самого Мозгового, загинула його прес-секретар Анна Самелюк, один з охоронців (позивний «Пісня»), водій. Загалом під час обстрілу загинули 7 чи 8 осіб.

Однією з перших версій убивства стало припущення, що Мозгового ліквідував спецназ ГРУ або прибічники лідера «ЛНР» Плотницького, оскільки «Привид» був досить некерованим і схильним до авантюризму. «Для Плотницького Мозговий був як кістка в горлі — некерований і непідконтрольний. РФ його загибель вигідна ще більше, ніж Києву, бо вона отримує передбачувані військові формування в Алчевську», — це слова військового експерта Ігоря Козія.

Утім існує й інша версія: відповідальність за знищення лідера терористів узяв на себе командир партизанського загону «Тіні» Олександр Гладкий, який у «Фейсбуці» оприлюднив деталі операції. «Група «Тіні» вийшла на рейд у режимі «вільного полювання». На виїзді з Михайлівки заклала дві міни МОН-50. З правого боку стояв розбитий мікроавтобус, який давав можливість залягти одному бійцю групи у безпосередній близькості до дороги і, прикрившись ним, не потрапити під вибух власних мін», — описав він підготовку до операції. Він же підтвердив інформацію, що після підриву автомобіля з Мозговим авто обстріляли автоматним вогнем із двох боків. «Я і боєць після роботи по автомобілю Мозгового переконалися в його ліквідації, він лежав у машині на другому ряді сидінь із лівого боку за водієм... Залягли поблизу терикону, і коли пройшов психоз бойовиків, рушили на нашу територію», — зазначив Гладкий.

Водночас «розвідка» донецьких терористів поскаржилася, що на підконтрольній їм території діє 85 диверсійних груп, які начебто сформували Збройні сили України, в тому числі 19 — «укомплектованих іноземними громадянами та військовослужбовцями сил спеціальних операцій».

А ТИМ ЧАСОМ

Більша частина так званої ЛНР лишилася без води. Як повідомив очільник Луганщини Геннадій Москаль, причиною стали пошкодження, які отримав магістральний водогін унаслідок обстрілів iз боку сепаратистів. «Розійшовся гідрокомпенсатор (фахівці знають, що це таке), і вода заливає житлові будинки мирних мешканців, укріплення наших військових. Паралельно у водопровід засмоктуються різні нечистоти. Водопостачання через пошкоджену трубу неможливе, тому в найближчі години без води на окупованій частині Луганщини залишаться міста Первомайськ, Стаханов, Брянка, Алчевськ, Антрацит, Кіровськ та інші населені пункти аж до Красного Луча. Це величезна територія, на якій альтернативних джерел водопостачання немає», — заявив він, додавши, що на ремонт потрібні значні кошти та людські зусилля, яких наразі немає. Тому він запропонував узяти на себе ремонт водогону бойовикам, гарантуючи безпеку ремонтних бригад. «Я знаю, що можу накликати на себе гнів і нецензурщину, але мушу звернутися й до мирних людей на тому боці фронту. У мене немає впливу на бандитів, що захищають «русскій мір», скільки ми не намагалися нормальною мовою пояснити, що не можна стріляти по містах і селах, руйнувати будинки, соціальні об’єкти й інфраструктуру, це нічого не дало. Ви бачите, хто стріляє й куди, самі страждаєте від цього. То поясніть, будь ласка, що так робити не можна, покажіть, що вам це не подобається. Страшно? Тоді просто підійдіть і подякуйте тим відморозкам за всі комунальні «зручності», — заявив Москаль.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>