«Стріла» під Маріуполем

22.05.2015

На лінії розмежування зони АТО бойовики нахабніють усе більше, незважаючи на спостерігачів місії ОБСЄ. Так, за словами заступника керівника СММ ОБСЄ Олександра Хуга, саме його колеги за допомогою безпілотника місії зафіксували за 25 км від Маріуполя, у селі Октябрське, розміщений окупантами зенітно-ракетний комплекс «Стріла-10», призначений для знищення повітряних цілей.

Серед іншого, спостерігачі ОБСЄ навіть зафіксували у селищі Піски, що під Донецьком, сліди воронки від вибуху можливої міни з білим фосфором. Але доказів не знайшли. Водночас у штабі АТО підтверджують інформацію про те, що бойовики все частіше використовують під час обстрілів фосфорні боєприпаси при провокаціях проти української армії.

«У нас є багато інформації, у тому числі й зафіксованої, про те, що саме на лінії розмежування бойовики під час своїх провокацій часто використовують боєприпаси, які не є стандартними», — каже речник АТО Андрій Лисенко.

Терористи продовжують обстріли населених пунктів Донбасу по всіх напрямках. При цьому активність ворога зміщується з донецького на артемівський напрямок. Запеклі контактні бої тривають і за багатостраждальне приазовське село Широкине.

Позаминулої доби у зоні АТО загинув український вояк, ще 8 бійців отримали поранення. За словами речника адміністрації Президента з питань АТО Олександра Мотузяника, найбільших втрат сили антитерору зазнали в ході бою на світлодарській ділянці оборони.

ДО РЕЧІ

Кінцевою метою групи спецпризначенців РФ під керівництвом затриманого Євгена Єрофєєва було бойове захоплення міста Щастя, повідомив керівник інформаційного департаменту контррозвідки СБУ Віталій Найда. Він продемонстрував фотографії розвідданих, які затриманий надсилав до Росії через керівництво ГРУ ГШ РФ у Луганській області, які свідчать про підготовку диверсійних актів мінування територій біля населених пунктів, встановлення фугасів на під’їздах до них.

За його словами, військові 3-ї Окремої бригади спецпризначення ГРУ ГШ РФ, які мають великий бойовий досвід, перебувають на території України з березня 2014 року, за цей час відбулося 4 ротації. Наразі основний склад бригади вже виведений на територію РФ, щоб приховати її присутність від міжнародних організацій. Утім СБУ встановила поіменний список російських спецпризначенців (з понад 60 прізвищ), які воюють на Донбасі, тож передасть його до міжнародних судових інстанцій.

СБУ також звинувачує ГРУ Генштабу Росії в обстрілах українських населених пунктів iз реактивних систем залпового вогню «Град». Віталій Найда продемонстрував пресі витяги з нагороджувальних листів двох російських спецпризначенців, які отримали їх за «заслуги перед вітчизною» — за супроводження реактивних систем залпового вогню та завчасне виведення їх після виконання завдань на територію Росії. Виявляється, саме спецпризначенці ГРУ ГШ забезпечують безпеку реактивних систем «Град», які прибувають iз території РФ для обстрілу позицій сил АТО і мирного населення.

 
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>