Видимі «зелені чоловічки»

20.05.2015

Бойовики та окупанти надають великого значення такому стратегічному об’єкту, як Луганська ТЕЦ, якщо вдалися до застосування російських спецпризначенців, переконаний головний інспектор iз гуманітарного та соціального забезпечення головної інспекції Міноборони Валентин Федичев.

«Хочу сказати, що після того, як були захоплені у полон російські псковські десантники, були звільнені їх командири. Зараз йдуть ті ж самі речі. Вже зараз підрозділи 3-ї окремої гвардійської спеціальної бригади пішли з України в авральному порядку. Це дані розвідки. Якщо нам уже відомий командир бригади, а він нам давно відомий, думаю, скоро дізнаємося, що він уже не командир», — каже пан Федичев.

Дійсно, за даними Генштабу ЗСУ, спецпризначенці 3-ї бригади ГРУ ГШ ЗС РФ ще позавчора терміново залишили місто Брянка, що на Луганщині і передислокувалися на аеродром у місті Міллерово (Ростовська область, РФ), де їх уже чекав військовий літак.

«Прикметним є той факт, що передислокація російських спецпризначенців розпочалася одразу, як тільки українська сторона продемонструвала усьому світові беззаперечний факт присутності російських військовослужбовців на сході України», — додають у Генштабі ЗСУ.

Утім приховати сам факт присутності своїх військовослужбовців на території Донбасу та їхню участь у бойових діях проти українських вояків Кремлю не вдається. Адже обоє затриманих російських розвідників — командир групи Євгеній Єрофєєв та розвідник-санітар Олександр Александров уже засвідчили слідчим СБУ, що мали вести спостереження і за ЗСУ, і за козаками з місцевими бойовиками.

Обоє стверджують, що є діючими військовими РФ (у Міноборони Росії, навпаки, заявляють, що вони є колишніми спецпризначенцями), а також вказали прізвища всіх членів групи та командира бригади. Офіційний представник Міноборони Росії, генерал-майор Ігор Конашенков не визнає затриманих росіян своїми підлеглими, мовляв, колись служили, мають військову підготовку... При цьому російський генерал чомусь сподівається, що українська сторона звільнить Єрофєєва та Александрова, хоча під час їхнього затримання загинув український вояк.

До речі, до затриманих російських диверсантів допустять представників Червоного Хреста й місії ОБСЄ. Прооперованим бійцям ворога навіть дадуть можливість зателефонувати рідним. Наразі слідчі СБУ інкримінують Єрофєєву та Александрову статтю 258 ККУ (тероризм), судовий процес над диверсантами обіцяють проводити відкрито для громадськості.

Водночас, за словами глави Генштабу ЗСУ Віктора Муженка, українська сторона має інформацію про участь підрозділів збройних сил Росії в так званому параді 9 травня в Донецьку. «Незважаючи на заяви керівництва Росії про відсутність їхніх військовослужбовців на території України, у нас є неспростовні докази їхньої присутності. Ми знаємо місця їхньої дислокації, ми також знаємо, що підрозділи 106-ї і 98-ї дивізій брали участь у так званому параді 9 травня на сході України», — каже пан Муженко.

Експерти групи «Інформаційний спротив» додають, що днями через кордон iз РФ на Донбас для підкріплення бойовиків прибуло кілька груп найманців — усього до 250 чоловік у складі кількох «підрозділів».

НА РУБЕЖАХ

На Луганському напрямку Україна нарощує систему фортифікаційних споруд вздовж лінії розмежування з територіями, які контролюють проросійські бойовики, повідомляє прес-центр АТО. Будівельники працюють по 12 годин на добу.

«Наші оборонні рубежі обладнують дзотами (дерево-земляними оборонними точками. — Авт.), капонірами, бліндажами. Застосовується не тільки дерево, а й залізобетон, — йдеться у повідомленні. — Вогневі точки та бліндажі, зокрема, зводяться за проектами Київського військового проектного інституту ЗСУ. Дзоти пройшли успішну перевірку на Житомирському полігоні. 150-мм артилерію витримують».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>