В обхід Обами

19.05.2015

Конгрес Сполучених Штатів Америки 15 травня ухвалив законопроект про оборонний бюджет країни на новий фінансовий рік, що, серед іншого, передбачає надання Україні військової допомоги. Зокрема, йдеться про постачання українській армії американської високоточної зброї. Раніше конгресмени вже ухвалювали таке рішення, але в останній момент президент Барак Обама його заветував, постановивши, що допомога США Україні обмежиться нелетальним озброєнням — броньованим автотранспортом, бронежилетами, радіостанціями захищеного зв’язку тощо. Таку позицію в Білому домі обґрунтували тим, що не хочуть провокувати російських окупантів в Україні на нову агресію.

Військова допомога Україні, що обчислюється 200 мільйонами доларів, — лише невеликий пункт військового бюджету США, який минулої п’ятниці Конгрес затвердив 269 голосами (переважно опозиційних до президента республіканців). Як повідомляє «Голос Америки», загальна сума запланованих конгресменами витрат на армію є безпрецедентною і становить 612 мільярдів доларів. При цьому витрати на оборону США зберігаються на рівні 2011 року, збільшується тільки фінансування міжнародних військових операцій.

Але адміністрація Обами вже повідомила про намір президента застосувати право вето й до цього законопроекту. Окрім постачань зброї Україні, главі Білого дому не подобаються такі пункти, як, скажімо, продовження роботи тюрми Гуантанамо. Її закриття було однiєю з головних передвиборчих обіцянок Обами.

Тим часом заступниця помічника міністра оборони США з питань Росії, України та Євразії Евелін Фаркас в інтерв’ю українській службі «Голосу Америки» повідомила, що в Пентагоні розглядають усі варіанти військової допомоги Україні, не відкидаючи жоден із них. «Росія порушила міжнародне право, і ми працюємо у рамках Мінських домовленостей, щоб повернути Москву на шлях їх виконання», — наголосила чиновниця. Велика частина нашої стратегії — надання Україні підтримки. Фаркас також нагадала, що міністерство оборони США вже надало майже 200 мільйонів доларів допомоги збройним силам та прикордонній службі України і допомагатиме їм надалі.