До миру ще далеко

19.05.2015
До миру ще далеко

Українські військові продемонстрували спостерігачам ОБСЄ осколки мін, якими було обстріляно Дзержинськ. (прес-центру АТО.)

Цими вихідними депутатати Європарламенту, що входять до групи «Друзі європейської України», на власні очі побачили, відвiдавши Широкине, що з боку бойовиків, підтримуваних РФ, iде постійне порушення Мінських угод. Євродепутати переконані, що проти України ведуть війну добре підготовлені професійні військові, а не мирні ополченці, як це хоче представити Росія. Відтак європейські політики вважають, що ЄС повинен зайняти більш жорстку і послідовну політику щодо тиску на РФ задля виконання Мінських угод.

 

У свою чергу, місія ОБСЄ констатує в черговому звіті, що режим припинення вогню найбільше порушується в районі Широкиного, навколо Донецького аеропорту та під Луганськом. При цьому українська сторона звернула увагу спостерігачів на варварський обстріл міста Дзержинськ мінами: позаминулої ночі у приватному секторі міста було зафіксовано понад 80 вибухів боєприпасів та численні пошкодження житлових та адміністративних будівель. За даними штабу АТО, в районі Горлівки ворог сконцентрував велику кількість великокаліберної техніки.

Водночас Президент Петро Порошенко у ході розширеної наради з представниками в підгрупах Тристоронньої контактної групи заявив, що слід покласти край злочинному проникненню на українську територію важкого озброєння та бойовиків з боку РФ. Глава держави наголошує на важливості відновлення контролю за неконтрольованими ділянками україно-російського кордону. Президент додає, що розпочати діалог про модальності проведення місцевих виборів на Донбасі можливо лише після повного припинення вогню і відведення важкої техніки, верифікованого ОБСЄ.

Доки тривають постійні обговорення і узгодження мирних угод, на Донбасі продовжують гинути українські вояки. Протягом останніх днів штаб АТО регулярно повідомляв про втрати. «Під Артемівськом зазнала втрат 30-та бригада — двоє вбитих, п’ятеро поранених. «Сепари» практично безкарно обстрілюють наші позиції з танків, криють артилерією, тренуються по нас пускати ПТУРСи. Стріляють, стріляють, стріляють... А ми стоїмо за мир», — зазначає у соцмережах волонтер Юрій Касьянов.

Минулої суботи ще двоє бійців антитерору загинули під Світлодарськом, ще один — у Щасті. В останньому випадку двоє російських спецпризначенців ГРУ потрапили в полон, намагаючись захопити стратегічний міст. У цьому бою загинув український вояк з 92-ї бригади. «Коли терористи зрозуміли, що до полону потрапили їхні поплічники, почали лунати постріли з мінометів. Таким чином бойовики намагались знищити не лише українських військових, а й своїх. Вони всіляко намагаються знищити будь-які докази перебування ЗС РФ на території АТО», — наголосив речник Генштабу ЗСУ Геннадій Селезньов.

У неділю в секторі «М» розвідгрупі «Правого сектору» спільно з батальйоном «Донбас», полком «Азов» і ЗСУ вдалося зайти з тилу на позиції сепаратистів і знищити їх. Водночас на Луганщині, на ґрунтовій дорозі біля Попасної на фугасі підірвався військовий автомобіль «Хантер». Загинули 44-річний полковник та 19-річний рядовий Нацгвардії, а також волонтери — 45-річний В. Бондар та Г. Євдокименко зі Львівської області.

Запеклі бої з диверсантами ведуть і прикордонники. Вчора поблизу села Троїцьке Ясинуватського району Донецької області «зелені кашкети» виявили диверсійно-розвідувальну групу і разом із військовими ЗСУ, які прийшли на підмогу, змусили ворога відступити. Позавчора в районі відділу прикордонної служби «Станично-Луганське» прикордонники в ході бою змусили відступити вглиб території РФ диверсантів у маскувальних халатах.

ДИВЕРСІЯ

Учора на Луганщині на 47-му кiлометрi перегону Сентянівка—Шипилове Попаснянського району стався вибух. Рух залізничного транспорту на тимчасово окуповану територію Луганської області припинено, повідомляють у Генпрокуратурі. Прокуратура Луганської області кваліфікує вибух як диверсію (ст. 113 КК України). За попередньою інформацією, внаслідок вибуху зранку 18 травня 2015 року пошкоджено залізничну колію. Наразі встановлюються обставини події, яка сталася на лінії зіткнення з незаконними збройними формуваннями. Досудове розслідування доручено проводити УСБУ в Луганській області. Його хід перебуває на особистому контролі керівництва прокуратури Луганщини.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>