Їхав «Смерч» по дорозі

15.05.2015

На думку Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, ймовірність відновлення активних бойових дій на сході України є вкрай високою. «Виникає питання, навіщо Путін туди нагнав стільки техніки. В принципі, можливість відновлення активних бойових дій вкрай висока. І тому спільне завдання всього вільного світу — зупинити Росію і змусити її виконати Мінські домовленості, під якими Росія підписалася», — зазначив глава уряду в Парижі, під час робочого візиту до Франції.

Водночас Президент Петро Порошенко, перебуваючи з візитом у Німеччині, повідомив, що на сьогоднішній день на окупованій частині Донбасу перебуває 11 тисяч російських вояків. «З часу підписання Мінських угод 83 українських військових віддали своє життя заради того, щоб зупинити російську агресію. Більше 400 поранено», — розповів глава держави в інтерв’ю німецькому телебаченню.

Президент України нагадав, що Мінські угоди передбачають припинення вогню, відведення важкої техніки, виведення всіх російських військ із території України, а також встановлення контролю над кордонами під моніторингом ОБСЄ. Однак, за його словами, російські війська досі перебувають на території України. У Кремлі одразу відреагували на ці слова Петра Порошенка. На думку речника Президента РФ Дмитра Пєскова, заява про 11 тис. російських вояків не що інше, як голослівні звинувачення.

Як би не виправдовувалися у Кремлі, бійці антитерору, на власні очі бачать російських окупантів щодня. Тим більше що в останні дні в зелених насадженнях по лінії розмежування (у так званій «зеленці») розгоряється запекла війна. Утім диверсантам поки що не вдається просочитися або прорватися у тил сил АТО, зазначають експерти групи «Інформаційний спротив».

За даними штабу АТО, дещо зросла інтенсивність обстрілів на донецькому та маріупольському напрямках, а в районі Горлівки, яка перетворилася на нову «гарячу» точку, інтенсивність обстрілів зросла аж на 30%. Після того як українські вояки відкривають вогонь у відповідь, бойовики традиційно вимагають припинення вогню, щоб забрати своїх загиблих і поранених.

Зокрема, позаминулої ночі в районі Широкиного бойовики шість разів просили про перемир’я, але кожного разу його порушували. Під час одного з боїв бійцям «Правого сектору» та батальйону «Донбас» навіть вдалося вивезти з-під носа ворога новенький російський бронемобіль!

Водночас у контрольованій бойовиками Макіївці, яка перебуває на відстані 25 км від лінії розмежування, українські розвідники виявили два комплекси «Точка-У», які мали б бути відведені на 140 км. А через Ізварине та Червоний Партизан зафіксовано проходження двох колон військової техніки, у складі яких були й установки «Смерч».

«У жителів, які випадково з’являлися поруч, забирали мобільні телефони, незаконно утримували людей у так званій «поліції», — каже заступник керівника АТО Сергій Галушко. — Згідно з Мінськими домовленостями, там не має бути «Точок У» в принципі!».

Врахувати всі ризики відновлення бойових дій відтепер має ще й оціночна місія ЄС з аналізу ситуації на Донбасі, яка вчора розпочала свою роботу в Україні.

ДО РЕЧІ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс вважає за необхідне виконання всіх пунктів Мінської угоди, включно з «політичними». «Для нас важливо, щоб Мінська угода виконувалася в цілому. Це включає відведення озброєнь, але також важливою частиною є виконання політичної частини домовленостей, у тому числі надання особливого статусу для Донбасу, проведення місцевих виборів», — наголосив Генсек.

Столтенберг нагадав, що офіційною позицією Альянсу є виконання угоди в цілому, а не лише частини. Зокрема, це є передумовою для можливого пом’якшення санкцій проти Росії.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>