«Мала війна» розвідників

08.05.2015

Бойовики на Донбасі в останні дні відпрацьовують елементи штурмових дій при захопленні оборонних укріплень. За словами речника адміністрації Президента з питань АТО Андрія Лисенка, ситуація в зоні проведення Антитерористичної операції залишається складною. І хоча сили АТО фіксують порушення Мінських домовленостей противником, однак, на думку полковника, про їх повний зрив наразі «говорити недоцільно».

«Противник активно проводить тренування, заходи з нарощування бойових спроможностей існуючих підрозділів так званих «ЗС Новоросії». Особливу увагу бойовики приділяють вогневій підготовці», — каже полковник Лисенко. І додає, що позаминулої доби зафіксовано 10 обстрілів зі 120 -міліметрових мінометів, а також 2 обстріли — з артилерії калібру 152 мм. Один раз ворог застосував проти позицій сил АТО танк. Остання доба на лінії розмежування минула без втрат, утім поранено трьох воїнів.

Штурмові приготування ворога підтверджує і заступник керівника АТО Сергій Галушко. За його словами, бойовики в останні дні проводять ротацію підрозділів незаконних збройних формувань, до лінії зіткнення перекидають більш підготовлених найманців iз Росії. Зокрема, у район приазовського селища Широкиного.

У найманців «однакова форма російського зразка без розпізнавальних знаків і зовсім інший рівень підготовки та керованості». За даними полковника Галушка, керівний склад окупаційних військ зібрали в російському Ростові-на-Дону, де «відпрацьовують заходи оперативної бойової підготовки, штабні ігри, ігри на макетах місцевості».

«З командирами ворожих підрозділів тактичного рівня, батальйонів, безпосередньо в районах їх дислокації відпрацьовують збір за тривогою, формування колон, рекогносціювання маршрутів висунення і, відповідно, районів їх розгортання ближче до лінії переднього краю, — повідомляє пан Галушко. Ось такі основні тенденції, які свідчать про «намір» бойовиків дотримуватися Мінських угод».

Експерти групи «Інформаційний спротив» додають, що на лінії розмежування, в лісопосадковій зоні (так званій «зеленці»), розгортається «мала війна військової розвідки». Зокрема, на ділянці Донецьке — Новотошківка — Кримське — Трьохізбенка у прирічковій «зеленці», балках і урочищах диверсанти й розвідники бойовиків ведуть бої з мобільними групами українських військ. Диверсанти з числа бойовиків банди «Призрак», російських військ спецпризначення, найманці з числа ветеранів збройних конфліктів постійно влаштовують засідки, тоді як українські війська проводять рейдові та контрзасідкові дії.

ДО РЕЧІ

На сході України розпочала роботу багатонаціональна інспекційна група верифікаторів Королівства Данії, до складу якої також входять представники Канади, Молдови та Польщі, повідомляє прес-центр АТО. Інспектори на власні очі зможуть побачити, що саме зараз відбувається на лінії зіткнення та прилеглих до неї територіях. Протягом двох тижнів фахівці військової делегації вивчатимуть соціально-політичну обстановку в Україні та сприятимуть пошуку шляхів виходу з кризової ситуації, що склалася на сході країни на поточний момент. Група розпочала роботу з Краматорська.

Водночас заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг обурений тим, що від початку травня спостерігачі практично не мають доступу до українсько-російського кордону. «Донедавна у нас був нерегулярний доступ до певних пунктів переходу. Особливо міжнародних. А за останні 10 днів усе дуже змінилося, особливо на кордоні в Луганській області, де у нас обмежений доступ. У Донецькій області ще можливий доступ до кордону, зокрема до переходу у Новоазовську», — каже пан Хуг. І додає, що в останні дні, внаслідок ескалації конфлікту, різко зросла небезпека для життя спостерігачів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>