Який парад без «Гвоздик» та «Акацій»?

07.05.2015
Який парад без «Гвоздик» та «Акацій»?

Учора, коли цей номер «УМ» готувався до друку, в Мінську мала відбутися зустріч Тристоронньої контактної групи із представниками бойовиків так званих «ДНР» і «ЛНР». Лідери донецьких і луганських бойовиків Олександр Захарченко та Ігор Плотницький, які раніше ставили свої підписи під усіма мирними угодами, цього разу до Білорусі не поїхали, надіславши замість себе уповноважених представників — Дениса Пушиліна і Владислава Дайнего. РФ на зустрічі представляв Азамат Кульмухаметов, ОБСЄ — Хайді Тальявіні, Україну — Леонід Кучма. За словами речниці Кучми Дар’ї Оліфер, основне завдання зустрічі — запустити роботу підгруп з безпеки, політичних, економічних і гуманітарних складових Мінської угоди.

Ще до початку зустрічі сторін у Мінську Президент України Петро Порошенко офіційно наголосив iз Києва, що жодного перегляду Мінських угод, відходу від них, якихось ротацій не може бути. Навпаки, мають розпочатися «предметні практичні консультації щодо конкретних напрямів виконання положень Мінських домовленостей у повному обсязі».

Крім цього, глава держави вимагає від бойовиків негайного відведення важкої техніки, яку вони повернули у буферну зону. «Пояснення не витримують жодної критики: вони нібито готуються до параду, готують навчання, проводять бойові тренування. Домовленості треба виконувати, а всю техніку протягом лічених годин треба вивести!» — наголошує Петро Порошенко.

У свою чергу, заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Хуг повідомив, що в Мінську передбачається обговорення двох планів з відведення сил і озброєнь на Донбасі. За його словами, один із планів — демілітаризація Широкиного (запропонувала СММ), другий — відведення танків і зброї калібром менше 100 міліметрів по всій лінії зіткнення (запропонував Спільний центр координації й контролю).

Утім, доки тривали перемовини у Мінську, в зоні проведення Антитерористичної операції украй загострилася ситуація. За словами речника АТО Андрія Лисенка, упродовж позаминулої доби загинуло п’ятеро українських вояків (!), ще 12 — отримали поранення. Найбільших втрат військові зазнали поблизу Авдіївки, де бронетранспортер ЗСУ підірвався на фугасі.

Бойовики постійно підвищують інтенсивність вогню, обстрілюючи позиції ЗСУ із заборонених видів озброєння — 120-мм мінометів, 122-мм та 152-мм гармат i танків. За даними групи «Інформаційний спротив», атакуючи наші позиції в районі аеропорту Донецька (поблизу Опитного і Пісків), терористи використовують не лише важку бронетехніку, а й артилерійські установки «Гвоздика» і «Акація». Активізувалися й диверсійно-розвідувальні групи бойовиків, утім, усі їхні спроби просочитися в тактичні тили українських військ не увінчалися успіхом. Диверсанти змушені відступати з втратами.

Експерти групи «ІС» також зазначають, що бойовики підсилюють свої угруповання в напрямку Світлодарськ—Артемівськ, у районі Горлівки, а також у районі на північ від Луганська та під Маріуполем. Фактично бойовики створюють на Маріупольському напрямку потужний ударний кулак з декількох десятків одиниць бронетехніки і до 3 тис. бойовиків, зазначають експерти.

ДО РЕЧІ

У Парламентській асамблеї ОБСЄ звинувачують Росію в тому, що її постійна підтримка бойовиків на Донбасі зберігає стан війни та беззаконня, від чого страждають усі люди в цьому регіоні. Голова Комітету з демократії, прав людини і гуманітарних питань Парламентської асамблеї ОБСЄ, парламентарій iз Португалії Ізабель Сантос звернула увагу представників Росії та України на гуманітарний вимір та на ситуацію з дотриманням верховенства права у Криму та на Донбасі. За словами пані Сантос, гуманітарна криза повинна бути врегульована невідкладно, а припинення людських страждань має стати пріоритетом. Також вона наголосила, що розв’язання ситуації на Донбасі необхідно досягти політичним шляхом.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>