В Одесі все спокійно

06.05.2015
В Одесі все спокійно

Одесити вшанували пам’ять тих, хто загинув 2 травня минулого року в Будинку профспiлок.

Ще ніколи Одеса не виглядала такою порожньою, як у суботу 2 травня. Цьому посприяла не стільки прохолодна погода, скільки страх перед iмовірними провокаціями, про які напередодні безперервно ширилися чутки. Тож цього дня на вулицях зрідка можна було побачити перехожих, частково не працювали торговельно-розважальні центри, банкомати, були перебої з мобільним зв’язком.

Людно було лише у двох місцях — на Куликовому полі, де проходила панахида за загиблими в Будинку профспілок, та на Соборній площі, де зібралася проукраїнська громада міста, щоб помолитися за своїх загиблих. Там, за приблизними підрахунками, було відповідно 500 і 1000 людей.

Загалом обійшлося без несподіванок. На Куликовому полі було лише два інциденти — сварка через георгіївську стрічку між учасницею мітингу і проукраїнським активістом, який нібито намагався її зірвати, та спроба заборонити знімати каналу «1+1». Розгортанню конфліктів завадили міліціонери. Нагадаємо, що напередодні до міста стягли небачену кількість правоохоронців і техніки.

Міліція своєю роботою залишилася задоволена. У прес-службі ГУ МВС відзначили, що за час першотравневих заходів не зафіксували жодного правопорушення. Втім не всі розділили захват правоохоронців. «Губернатор» обіцяв відсутність гасел, колорадських стрічок та інших атрибутів зовнішнього окупанта. Силовиків було тільки в безпосередній близькості до Куликового поля — близько 1500. Результат: стрічки, «фашизмніпрайдьот» та тиск на патріотів iз боку МВС, приховування української символіки, «чтоб не провоцировать». Величезний плювок в обличчя усієї проукраїнської громади Одеси. Прогноз: активізація сепаратиських та терористичних рухів у місті та області. Боючись 2 травня версії 2.0, влада відверто провокує місцеві патріотичні сили діяти замість неї. Добре. Будемо діяти», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» керівник обласного осередку «Правого сектору» в Одесі Сергій Стерненко.

НАПЕРЕДОДНІ

Незважаючи на емоції, сакральне 2 травня таки пройшло спокійно, тож тепер Одеса затамувала подих в очікуванні 9-го. До свята вже почалася ідеологічна підготовка: соціальними мережами поширилися фотографії білбордів із написами: «Перемогли Гітлера — здолаємо й Путлера», які днями з’явилися на трасі Одеса—Київ. За цю акцію ніхто поки не взяв на себе відповідальність. Але загалом Одеса налаштована святкувати 9 травня спокійно й толерантно, згідно із загальноукраїнськими тенденціями.

Масові заходи влада вирішила не скасовувати. За повідомленням прес-служби міськради, вони триватимуть два дні. Почнуться 8 травня на Алеї Слави заупокійною літією за жертвами Другої світової війни, молебнем про мир в Україні, за захисників Вітчизни. В усіх районах міста пройдуть концерти за участю військових оркестрів.

Наступного дня відбудеться церемонія відкриття нових імен на Стіні Героїв, традиційні покладання квітів. Для ветеранів працюватимуть польові кухні. На Дерибасівській буде органiзовано святковий ярмарок. А завершиться день гучним феєрверком. Також вулицями міста пройде щось схоже на парад: одесити проїдуть на мотоциклах по центру з прапорами України, Одеси і знаменами Перемоги. Попереду колони йтиме техніка часів Другої світової.

Охорону громадського порядку в ці дні знову буде посилено. На вулицях міста й області продовжують чергувати близько трьох тисяч співробітників міліції і півтисячі громадських добровольців.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>