Маріуполь під прицілом

30.04.2015

Накопичення російської військової техніки та сил ППО на окупованій частині Донбасу прямо засвідчує, на думку військових аналітиків та керівників бойових підрозділів на фронті, що проросійські бойовики готуються до наступу після травневих свят на кількох напрямках: орієнтовно поблизу Донецька, Луганська та Маріуполя. Днями Міноборони відзвітувало, що на всіх цих напрямках зведено кілька ліній фортифікаційних споруд та вогневих позицій. Але чи цього достатньо для ефективної оборони?

Аналітик групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець, який нині перебуває на передовій у складі ЗСУ, вважає, що російська сторона та сепаратисти готують наступ північніше Маріуполя, однак не полишають спроб відкинути українські сили iз селища Широкине на березі Азовського моря, і таким чином відкрити собі шлях на місто зі сходу.

«Маю зазначити, що доля Маріуполя вирішуватиметься не безпосередньо біля моря. Найімовірніше, якщо російські війська зважаться на щось серйозне стосовно цього міста, то це станеться північніше, біля Павлополя та Чермалика, або десь у районі Гранітного, а то й біля Волновахи», — зазначає пан Машовець.

Бійці антитерору, окрім Маріуполя, вказують й інші можливі напрямки для ворожого удару: Піски та Авдіївка, а також північна ділянка фронту на Луганщині.

Командир добровольчого полку МВС «Азов» Андрій Білецький теж переконаний у підготовці ворогом прориву: «Якщо кілька тижнів тому я не бачив серйозних приготувань до наступу, то зараз у районі Новоазовська зібрана величезна кількість російської бронетехніки. Як відомо, бронетехніка в обороні не потрібна, бронетехніка — це засіб прориву. Її справді почали наганяти, її і справді багато, велика кількість інструкторів, офіцерів».

Думки експертів і фронтовиків підтверджують щоденні дії терористів, які нарощують інтенсивність обстрілів на всіх вищенаведених напрямках. Так, позавчора ввечері в результаті обстрілу селища Чермалик під Маріуполем було вбито 75-річного місцевого жителя. Загалом у ніч на середу бойовики понад 30 разів обстріляли позиції наших військ iз крупнокаліберних мінометів і «Градів». Окрім Чермалика, під обстріли потрапили Павлополь, Авдіївка, Опитне, Піски і Луганська ТЕС у Щасті.

Запеклий нічний бій відбувся під Горлівкою, бойовики просто з міста здійснили серію артилерійських залпів у бік Дзержинська, що перебуває під контролем українських військ. Учора вранці українські вояки відбили атаку диверсантів у Трьохізбенці, що на Луганщині. За словами голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадія Москаля, бойовики традиційно наблизилися до зруйнованого мосту через Сіверський Донець, через русло якого проходить лінія розмежування, і обстріляли наших бійців. Від вогню у відповідь ворог відступив, але поранення отримали троє бійців антитерору.

А ТИМ ЧАСОМ...

Голова СБУ Валентин Наливайченко провів велику нараду з питань діяльності спецслужби в зоні АТО. Як повідомив радник голови СБУ Маркіян Лубківський, серед питань, які в зоні АТО вирішує СБУ, — збір інформації, аналіз поточної ситуації, тренування персоналу, робота на території, тилове забезпечення, вдосконалення взаємодії з усіма задіяними в АТО силовими інституціями, розв’язання проблематики пропускної системи, боротьба з корупцією тощо.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>