Глибоке буріння

24.04.2015
Глибоке буріння

За чий кошт до столиці звезли протестуючих шахтарів і хто насправді стоїть за цією акцією - питання окреме. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

У четвер Київ укотре став свідком знайомого явища: шахтарі під Радою знову вимагали уваги до своїх проблем. З усією традиційною атрибутикою — гурканням касками і порожніми пляшками, до якої цього року додалося ще й носіння балаклав. Втім, хто насправді прийшов мітингувати під парламент — питання окреме. Користувачі соцмереж, роздивляючись фото «шахтарів», які протестують у Києві, впізнали в деяких «тітушок» з минулорічного Антимайдану.

Депутатка від Блоку Порошенка Ірина Геращенко прямо зазначила, що шахтарів у своїх цілях використовує олігарх Рінат Ахметов і що саме він та інші власники шахт заборгували шахтарям зарплату. «Прошу вивести трансляцію нашого засідання на площу, де стоять шахтарі чи люди, яких привіз Рінат Ахметов і які видаються за шахтарів, — щоби вони чули сьогоднішнє засідання...», — сказала вона. І закликала «розсекретити» адресу Ахметова, аби його наймані робітники могли апелювати до безпосереднього працедавця.

«Будинки власників ваших шахт, які тримають вас у нелюдських умовах, знаходяться не лише у Києві, а й у Лондоні. І, можливо, треба звернутися до британського посольства, щоби вони видали візи шахтарям на пільгових умовах, щоб вони пішли туди просити гроші свої», — іронізувала Геращенко. І наостанок попросила Службу безпеку України та правохороні органи дати оцінку «тим, хто сьогодні привозить сюди шахтарів».

Однак ті, «хто привозить шахтарів», буквально вислизнули з-під носа у депутатів більшості. Опозиційний блок — єдина фракція, що не входить до коаліції — розвернувся та пішов, протестуючи проти «ігнорування» шахтарських вимог. Керівник фракції Юрій Бойко обурився, що керівники жодного відомства не зустрілися напередодні з шахтарями, у яких «суто економічні вимоги». Він заявив, що Опозиційний блок покидає сесійну залу, а свою зарплату перерахує у фонд захисту дітей загиблих шахтарів.

Виступив з цього приводу і лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Він закликав відправити у відставку міністра енергетики Володимира Демчишина, бо Міненерго і підпорядковані йому відомства «закуповують вугілля й енергетику в Росії, позбавляючи наших шахтарів роботи і зарплати».

Тим часом Рада поки що повернулася до порядку денного, де було чимало пунктів — від законопроекту, що стосувався ідентифікації тварин, до часткового скасування військового збору. Важливою новацією мав би стати закон про про державну службу, проте його проект народні обранці успішно провалили. А дарма. Законом передбачалося розмежування політичних та адміністративних посад, запровадження конкурсів на усі державні посади, департизація чиновників, посилення відповідальності за виконання службових обов’язків, прозора модель оплати праці тощо. Тепер, як і раніше, чиновники матимуть можливість поєднувати державну службу із агітацією (явною чи прихованою) за ту партію, членами якої вони є.

Натоміть парламент спростив ввезення на територію України продукції оборонного значення. 256 голосами «за» Рада звільнила від сплати ввізного мита імпорт складових частин, призначених для оборонної галузі, де кінцевим замовником є держава. Нарешті, був ухвалений іще один закон, про розробку якого вже писала «УМ». Документ під назвою «Про видобування та реалізацію бурштину» отримав 234 голоси «за». Закон має покласти край безконтрольному видобутку цієї копалини і спростити доступ до неї на легальних засадах.

А ТИМ ЧАСОМ...

Члени парламентського Комітету з питань національної безпеки й оборони планують нанести візит начальнику Генштабу ЗСУ Віктору Муженку, щоб з’ясувати обставини втрати дебальцiвського плацдарму. Про це на своїй своїй сторінці у «Фейсбуці» повідомляє депутат Дмитро Тимчук, який є членом робочої групи щодо розслідування дебальцевських подій. За словами Тимчука, його група ознайомилася з документами Генштабу, опитала посадових осіб ГШ, штабу АТО, представників командування частин і підрозділів — але не може представити свій підсумковий звіт, доки не отримає відповіді на низку запитань особисто від начальника Генерального штабу Збройних сил. Останнього депутатати неодноразово запрошували на розмову, проте Муженко вперто ігнорує усі запрошення. Тому «було ухвалене рішення домогтися зустрічі з НГШ будь-якою цiною. Для цього ми більше не будемо запрошувати цього генерала до себе в гості, бо це марно. Ми прийдемо до нього самі, у повному складі», — заявив Тимчук.