Заберіть цього кліща!

16.04.2015

Кліщі — дуже підступні «жителі природи»: можуть будь-який приємний відпочинок у парку чи лісі перетворити на кошмар. Ці комахи є переносниками багатьох небезпечних недуг. Найзгубніші з-поміж них — енцефаліт i бореліоз Лайма (вражає шкіру, нервову та серцево-судинну системи, суглоби). І якщо розвиток енцефаліту можна попередити щепленням (особливо його рекомендують жителям лісистих районів), то вакцини від бореліозу, на жаль, наразі немає.

Тож лікарі радять бути обачними, вирушаючи на відпочинок. Кліщі люблять селитися і в траві, і в кущах, і в гілках дерев. Головний убір захистить від «атаки зверху». Довгий одяг, який прикриває шкіру, також буде порятунком від небезпеки. Тобто навіть у спекотну днину шорти і футболка — не підходяще вбрання для лісу. Штани краще заправити в кросівки, також не забувати про шкарпетки.

До речі, одяг ліпше вибирати світлих тонів — на ньому підступну комаху легше помітити. Попросіть друзів оглянути ваші відкриті ділянки шкіри, запропонуйте і їм аналогічну послугу. Так зможете дізнатися, чи не вчепилася в вас підступна комаха.

Тримайтеся подалі від кущів. Вибирайте для відпочинку відкриті галявини, візьміть із собою намет — у затінку заховаєтесь не тільки від сонця, а й від пронирливих шкідників. У лісі ходіть не по траві, а стежками, уникайте гущавини.

Можна використовувати і спреї проти кліщів, але не забувайте: розпилювати їх можна тільки на одяг. Якщо кліщ таки вкусив, лікарі застерігають від того, аби витягати його відразу: можете відірвати голову, а тільце залишиться у шкірі. Оскільки кліщ дихає черевцем, перекрийте йому повітря: тобто намастіть уражене місце спиртом чи олією. Через півгодини він сам вилізе. Не полінуйтеся покласти знахідку в банку і віднести в санстанцію на аналіз.