Розговілися — знову стріляємо

16.04.2015

Днями українська сторона у Тристоронній контактній групі запропонувала демілітаризувати багатостраждальне село Широкине, в якому досі не припиняються запеклі бої. Як повідомила прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарія Оліфер, за результатами переговорів групи українська сторона сформулювала чотири пропозиції.

По-перше, на лінії розмежування пропонується розмістити 10 пунктів, які моніторитимуть режим припинення вогню. «Передбачається, що на цих пунктах будуть українські та російські офіцери зі спільного Центру з контролю і розмежування, а також представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Перші такі пункти можуть бути розгорнуті в найпроблемнiших точках, у тому числі в Донецькому аеропорту і в селі Широкине», — зазначає пані Оліфер.

По-друге, демілітаризація приазовського села передбачає взаємне відведення збройних підрозділів із цього населеного пункту. При цьому присутність у Широкиному представників місії ОБСЄ є обов’язковою. Третя пропозиція — доставка Україною гуманітарної допомоги в Донецьк і Луганськ. По-четверте, підписання плану щодо відведення танків, мінометів і гармат калібром менше 100 мм, тобто підтримка на практиці ініціативи міністрів закордонних справ «нормандської четвірки», яка була озвучена на зустрічі в Берліні позавчора.

Звісно всім цим ініціативам української сторони може завадити неконструктивна позиція представників так званих «ДНР» і «ЛНР», які своєрідно розуміють деякі пункти Мінського угоди. Водночас представники спільного Центру з контролю та координації питань припинення вогню на Донбасі та інспекційна група Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ вже опрацювали питання демілітаризації селища Широкине. Як повідомляє прес-центр АТО, сталося це під час відвідування цієї найгарячішої точки Донеччини спостерігачами ОБСЄ, українськими та російськими офіцерами центру. Щоправда досвід підказує, що російські офіцери побували на позиціях сил АТО в цьому селі, швидше, з розвідувальною, ніж із миротворчою місією.

Зауважимо, що, за даними ОБСЄ, у Широкиному нині перебуває близько 40 мирних мешканців, серед яких є й діти (до бойових дій у селі його населення становило майже 1,5 тис. осіб). Бiльшiсть iз них не має електрики, питної води, бракує їжі, відсутня медична допомога.

«Продовження обстрілів у порушення режиму припинення вогню становить серйозну небезпеку не лише для представників місії, журналістів, а й для цивільних осіб, які проживають у Широкиному», — зазначає заступник голови СММ ОБСЄ Александр Гуг. За його словами, спостерігачі місії мають дані про жертви серед мирного населення під час Великодніх свят через активізацію боїв.

Утім усі заклики до припинення протистояння для бойовиків марні. Позавчора увечері, щойно спостерігачі ОБСЄ залишили Широкине, терористи відкрили вогонь з автоматів та гранатометів по опорному пункту сил АТО в селі.

А ТИМ ЧАСОМ...

Украй напружена ситуація склалася в останні дні на ділянці Піски — Авдіївка, включаючи Донецький аеропорт і Опитне. За даними нардепа, організатора групи «Інформаційний спротив» Дмитра Тимчука, позиції українських військ у цьому районі постійно зазнають вогневих ударів, після чого їх атакує ворожа піхота за підтримки бронетехніки. Окупанти використовують хитру тактику: група з 10-15 бойовиків (рідше 25—30), за підтримки 1-2 бойових мінометних розрахунків, іноді за підтримки 2-4 одиниць бронетехніки, потай висувається до передових позицій українських військ на ефективну дальність стрільби й завдає короткого вогневого удару.

«У даних «рейдах» терористи, крім стрілецької зброї, озброєні крупнокаліберними кулеметами й станковими гранатометами, за рахунок використання яких прагнуть одразу ж створити вогневу перевагу й придушити вогнем дії українських підрозділів у відповідь, коли ті обороняються на передових позиціях», — вказує пан Тимчук.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>