«Кругла» одиниця АТО

15.04.2015
«Кругла» одиниця АТО

Скільки ще триватиме так звана Антитерористична операція?

Рік тому (13 квітня 2014 року) Рада нацбезпеки і оборони оголосила про початок широкомасштабної антитерористичної операції на Донбасі. Відповідний указ в.о. Президента Олександр Турчинов підписав наступного дня — 14 квітня. Таке рішення було ухвалено у відповідь на безмір місцевих сепаратистів i російських диверсантів, які захоплювали адмінбудівлі та відділки міліції у Слов’янську, Артемівську та Краматорську. Поступово протистояння переросло у масштабний воєнний конфлікт. Фактично це вже була не АТО, а неоголошена «гібридна» війна РФ з Україною (російські підрозділи почали брати безпосередню участь у бойових діях проти Української армії наприкінці літа 2014 року). За цей час епіцентрами запеклих боїв стали Маріуполь, Донецьк (включно з героїчною обороною аеропорту), Луганськ, Савур-Могила, Іловайськ, Дебальцево, Горлівка, Вуглегірськ, Попасна, Станиця Луганська, Щастя. 5 вересня 2014 року в Мінську сторони підписали угоду про припинення вогню на Донбасі (20 вересня підписано Меморандум щодо припинення вогню). 27 січня 2015 року Верховна Рада України визнала Росію агресором. Комплекс заходів iз виконання Мінських домовленостей було підписано 12 лютого 2015 року в Мінську за участі глав держав «нормандського формату» — України, РФ, ФРН і Франції. Утім бойові дії тривають досі.

Кривава статистика війни

Волонтер Тетяна Ричкова днями оприлюднила останні дані військових аташе щодо втрат під час проведення АТО, оприлюднені на Житомирському полігоні. Згідно з цими даними, за рік АТО загинув 1541 боєць зі Збройних сил та ПДВ, тоді як втрати бойовиків перевищують 14,5 тис. осіб. Державні нагороди отримали 894 українськi військовослужбовці, з них 5 отримали звання Героя України.

Водночас країна-агресор влаштувала у Москві на території ВДНГ виставку «Речові докази. Донбас. 365 днів», на якій не лише відтворили сюжети із зони конфлікту, а й представили чисельні, вивезені з Донбасу, експонати. Залишки боєприпасів російського походження та шматок стели з Дебальцевого немов засвідчують злочини Кремля. Хоча самі окупанти облаштовували виставку, щоб показати, як вони вважають, «злочини карателів».

І це при тому, що, за даними вітчизняної розвідки, на кордоні з Україною РФ зосередила 53 тис. військових і техніку. Як повідомляє заступник командувача АТО, полковник Валентин Федичев, iдеться про 420 танків, майже 2 тис. ББМ, більше 500 артсистем, майже 200 РСЗВ, понад 380 бойових літаків і майже 130 вертольотів. За його словами, бойовики продовжують переводити військову техніку до лінії розмежування.

«Російські генерали влаштували 9-12 квітня в Горлівці нараду ватажків незаконних збройних формувань, на якій обговорювали план дій під час наступу, що готується. Вони готуються «ощасливити» жителів мирних міст і сіл Донбасу війною! От так на ділі проявляється російська мораль!» — обурюється пан Федичев.

Слова полковника ЗСУ підтверджують і представники НАТО. Згідно з даними Північноатлантичного альянсу, незважаючи на підписані в Мінську угоди, російську зброю й далі масовано завозять на схід України через відкритий кордон. «У розпорядженні проросійських сепаратистів на сході України тепер більше озброєння, ніж до моменту підписання Мінських угод, що є їх грубим порушенням», — йдеться у заяві представників НАТО.

І знову в бій

Те, що ворог не має нічого святого, засвідчують і спостерігачі ОБСЄ. Адже саме на Великдень місія зафіксувала запеклі бої між бойовиками «ДНР» та українськими військами навколо Донецька. За даними спостерігачів, у боях було задіяно танки, важку артилерію, автоматичні гранатомети, міномети, важкі кулемети і стрілецьку зброю. У цей день представники місії зафіксували майже 1200 вибухів артилерійських і мінометних снарядів.

За свідченнями бійців антитерору в селищі Піски під Донецьком, ворог рветься в атаку із брутальністю, яка була до перемир’я. Бойовики застосовують усі види важкого озброєння, крім «Градів». Ворожі снайпери почали використовувати нові російські «нічні» приціли. Внаслідок цього різко зросла кількість загиблих і поранених: за словами речника АТО Андрія Лисенка, лише позаминулої доби загинуло шестеро наших вояків, ще 12 поранено.

Запеклі бої тривають і в Широкиному поблизу Маріуполя, і на північ від Луганська, в районі Бахмутської траси.

ПОЛІТПАРНАС

Пасха не ваша!

А я иду, шагаю по Москве

И я пройти ещё смогу

далёкий Тихий океан

и тундру, и тайгу...

Нiкiта Міхалков.

 

Між дубів стара секвоє!

Що верзеш ти там з екрана?

Ти ж колись, йдучи Москвою,

марив Тихим океаном.

 

В океані острівець є,

кимсь відкритий на Великдень.

Острів Пасхи — так і зветься.

Чим для тебе це не виклик?

Право маєш ти моральне

триколор тут застовпити,

бо, скоріш за все, моаї —

чистокровні московіти.

Бовваніють дружним строєм

і мовчать... Ну, чим не «раша»?

Станеш ти у них героєм

під девізом «Пасханаша!»...

 

Але що це? Землю трусить!

Рушив раптом стрій камінний:

«No russo! No russo!» —

й ти летиш у море пінне...

 

...Ху! Насниться ж чудасія!

Натерпівсь Нiкiтка жаху.

Схоже, матінко Росіє,

з Пасхою дала ти маху.

 

14 квітня 2015 року, третій день Великодня.

Микола ЦИВІРКО
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>