Ведмідь виходить зі сплячки

10.04.2015

Спостерігачі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у своєму звіті підтвердили, що сили АТО тримають важке озброєння у локаціях, куди воно було відведене від лінії зіткнення. Водночас спікер СММ ОБСЄ Майкл Боцюрків зазначає, що на Донбасі є чимало місць у контрольованому бойовиками прикордонні, куди спостерігачам не дають можливості потрапити.

«Ми бачимо, що багато БТР та інших бронемашин пересуваються там, — каже пан Боцюрків. — Іноді вони були під прапорами «Новоросії» або іншими. У кількох випадках ці колони перевозили важке озброєння, наприклад, реактивні системи».

У свою чергу, Президент Петро Порошенко наполягає на посиленні взаємодії ЗСУ із місією ОБСЄ. За його словами, підтримувані Росією бойовики та регулярні сили РФ порушують домовленості: не відводять техніку та артилерію, обстрілюють позиції сил АТО зі 120-мiлiметрових мінометів, застосовують танкові підрозділи тощо.

За даними вітчизняної розвідки, ще позавчора терористи «ДНР» почали приводити свої загони у повну бойову готовність, закликаючи повернутися бойовиків, що перебувають на лікуванні у Росії та Криму. Ворог активно розповсюджує чутки про початок активних бойових дій, звинувачуючи у зриві перемир’я сили АТО. Паралельно терористи перегруповують свої сили ближче до лінії зіткнення.

Уже в ніч на четвер бойовики 13 разів обстріляли позиції сил АТО по всій лінії розмежування. Учора вранці терористи активізувалися ще більше: в районі Бахмутської траси бойовики «ЛНР» навіть перейшли у наступ силами піхоти та бронетехніки. Але українські вояки швидко відкинули ворога на вихідний рубіж. Як повідомляє штаб АТО, на Луганщині «і вдень, і вночі спостерігається рух бойової техніки, танків, САУ, бойових машин, БТР-ів, підвіз боєприпасів» тощо.

Самохідні артилерійські установки калібром 152 мм (які нібито мали бути відведені) ворог застосовує і на Маріупольському напрямку. «Українські воїни відкрили у відповідь вогонь iз 82-міліметрового міномета, який дозволений до використання мінськими домовленостями, і подавили кілька вогневих точок противника. Бойовики були змушені припинити обстріл. Втрати противника уточнюються», — повідомляє кризовий центр «Оборона Маріуполя».

Заступник командувача АТО Валентин Федичев днями озвучив вражаючi цифри: на озброєнні бойовиків — майже 700 танків та 1,1 тис. бойових бронемашин, майже 600 артилерійських систем, а також понад 380 реактивних систем залпового вогню і 110 засобів протиповітряної оборони, переданих їм російською стороною.

«З окупованих територій Донецької та Луганської областей зобов’язані піти 9 тис. військовослужбовців регулярних Збройних сил РФ, а також повинна бути виведена вся військова техніка, яку Росія незаконно притягла на територію суверенної держави, — зазначає полковник Федичев. — Крім того, на територію РФ повинні піти всі її громадяни, що записалися в найманці-добровольці. Коли з території України підуть чужинці, громадяни нашої держави дуже швидко відновлять мир і територіальну цілісність, а також повний контроль над державним кордоном України. Такий найкоротший шлях для зняття економічних санкцій iз Росії».

ДО РЕЧІ

Із полону бойовиків уже звільнено понад 2,5 тис. осіб, заявляє переговірник Центру сприяння звільненню заручників при СБУ Юрій Тандит. За його даними, в полоні ще перебувають близько 400 українських вояків. Речник штабу АТО Андрій Лисенко додає, що більше 300 українських військовослужбовців вважаються зниклими безвісти в зоні проведення АТО. За його словами, цих вояків не вважають полоненими.

 

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>