«Він нам самим потрібен!»

02.04.2015
«Він нам самим потрібен!»

Михаїл Саакашвілі – тепер уже український чиновник.

Нова влада Грузії прагне притягнути Саакашвілі до кримінальної відповідальності за вчинення ним низки злочинів з використанням службових повноважень у період президентства.

«За результатами перевірки Генеральна прокуратура України дійшла висновку про існування ризику того, що запит про видачу Михаїла Саакашвілі зроблено компетентними органами Грузії з метою його переслідування з політичних мотивів. Крім того, його екстрадиція суперечила б вимогам Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року», — заявили в ГПУ.

За таких обставин Генеральною прокуратурою як центральним органом України з питань видачі правопорушників прийнято рішення про відмову в екстрадиції Саакашвілі, про що повідомлено грузинських колег.

Нагадаємо, Михаїл Саакашвілі не просто часто буває в Україні, переховуючись від переслідувань нової влади Грузії, а півтора місяця тому отримав в Україні державну посаду. В лютому Президент Петро Порошенко створив Дорадчу міжнародну раду реформ та призначив Саакашвілі її головою. Колишній грузинський лідер сказав, що він буде координувати питання постачання Україні західної зброї та вже літав до Америки на переговори в Конгрес США про надання Україні оборонної зброї.

ВІДДІЛ КАДРІВ

 

Колишній прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс, екс-міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, голова комітету Європейського парламенту із закордонних справ Елмар Брок та низка інших відомих європейських політиків запрошені на роботу в створену Президентом України команду зарубіжних радників, покликану сприяти в проведенні реформ.

Ідеться про Дорадчу міжнародну раду реформ, очолювану Михаїлом Саакашвілі. Саме він у вівторок телефонував Андрюсу Кубілюсу з пропозицією співпраці, і той погодився. За його словами, Саакашвілі назвав ще кількох інших потенційних радників, з якими ведуться переговори або вже домовлено про роботу: це євродепутат Яцек Саріуш-Вольський, екс-прем’єр Словаччини Мікулаш Дзурінда, відомий шведський економіст Андерс Аслунд.

Кубілюс каже, що ця консультативна рада, швидше за все, працюватиме неформально, однак час від часу повинна проводити засідання в Україні.