Квартирне питання: житла нема і не буде

01.04.2015

Декілька місяців тому «УМ» повідомляла про проблеми, які після анексії Криму виникли у родин українських військовослужбовців, які свого часу отримали службові квартири, зокрема в Сімферополі, на вулицях Лексина і Кубанській. Наразі квартирні обходи з поліцією і ФСБ під виглядом такої собі «інвентаризації», коли людям настійно рекомендували звільнити відомче житло, начебто припинились, повідомила «УМ» одна з таких потенційних «жертв» Ірина Селезньова.

Утім сталося це не стільки через «милосердя» кримської влади, скільки через активність самих жінок. За порадою адвоката, жінка і п’ятеро її сусідок, яким теж погрожували виселенням зі службового житла, звернулись із відповідною заявою до місцевого відділення військового Слідчого комітету РФ по Севастополю. Там їхні заяви зареєстрували. Водночас вони заходились оформляти необхідні документи, щоб через судове рішення отримати дозвіл на приватизацію житла. Щоправда, для цього потрібно отримати довідки з КЕЧ на материковій Україні, а тут не все так просто. Бо якщо, приміром, Одеська КЕЧ усіляко сприяє цьому, то Київська, куди звертаються офіцери з Криму, чомусь відмовила.

А от у колишніх українських військовослужбовців, що у статусі безквартирних пенсіонерів стоять у квартирній черзі у тому ж Сімферополі ще з 1992 року, шанси на нове житло зовсім примарні. А таких на півострові близько чотирьохсот осіб. Добра третина з них уже цьогоріч мала отримати довгоочікувані ордери, зокрема у двох 9-поверхівках, які зводилися коштом Міноборони України винятково для військовослужбовців і відставників місцевого гарнізону. На момент анексії готовність обох будинків становила приблизно 80%. Проте після «Кримської весни» минулорічною постановою Держради Криму недобудови націоналізували і передали на баланс так званою державного унітарного підприємства «Кримське будівельне управління».

Воно ж, як розповів автору цих рядків перший заступник міністра будівництва та архітектури Криму Володимир Локтіонов, без будь-яких конкурсів передало недобудови інвестору — компанії «Краснодарбуд». Інвестор за планом має до 30 квітня здати перший будинок в експлуатацію. Відставникам там нічого не світить, позаяк більшість квартир буде продано, решту передадуть безкоштовно ветеранам війни, які потребують покращення житлових умов. Швидше за все, урочисте вручення ордерів організують напередодні 9 травня.

А ТИМ ЧАСОМ...

Невирішеною лишається ситуація і навколо земельної ділянки у 3 гектари на вулиці Київській кримської столиці, яку два роки тому рішенням міськради передали Українській православній церкві (КП) для будівництва собору. Тепер же глава адміністрації Сімферополя (так за російськими законами йменується колишній виконком) Геннадій Бахарєв просить владику Климента, архієпископа Сімферопольського і Кримського, відмовитись від ділянки… на користь ФСБ. «Для будівництва багатоквартирних житлових будинків», — пояснює Бахарєв у своєму письмовому зверненні. Раніше самопроголошений прем’єр-міністр Криму Сергій Аксьонов заявляв, що у Криму не будуть порушені права та інтереси жодної з релігійних конфесій. Хоча які там храми, якщо людей, як казав булгаковський Воланд, передусім непокоїть квартирне питання.