У прицілі — 9 травня

31.03.2015

Глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав сторони конфлікту негайно припинити бойові дії на Донбасі та висловив заклопотаність у зв’язку з ескалацією конфлікту в останні дні. «Ми маємо уважно стежити за тим, щоб дотримання Мінських домовленостей здійснювалося без перебоїв», — заявив глава МЗС Німеччини, посилаючись на останні звіти місії ОБСЄ.

У свою чергу Президент Петро Порошенко заявляє про готовність України відвести танки від лінії розмежування, щоб уникнути обстрілу з танків. «Але Росія повинна забезпечити режим припинення вогню на контрольованій бойовиками території», — додав глава держави. Крім цього, за словами Петра Порошенка, мають бути звільнені всі заручники, а також забезпечена діяльність спостережних постів, які складаються з представників моніторингової групи, з обов’язковою участю представників ОБСЄ в точках, де відбуваються найбільш інтенсивні обстріли.

Утім самим спостерігачам ОБСЄ бойовики все частіше погрожують зброєю, не пропускаючи їх далі своїх блокпостів. Особливо гострою є ситуація на Маріупольському напрямку, де не припиняються штурми позицій сил АТО в селі Широкине. Не дивно, що голова моніторингової місії ОБСЄ в Україні, посол Ертугрул Апакан закликає сторони негайно припинити бойові дії в Широкиному і дозволити мешканцям села повернутися додому, до мирного життя.

Натомість Кремль нікого не чує: замість сприяння деескалації конфлікту президент РФ Володимир Путін доручив прикордонникам виявляти людей, що добровільно брали участь в АТО в Україні. При цьому Путін використовує улюблений російською пропагандою термін «карателі». Про засудження російських найманців, звісно, не йдеться. Тож вони разом із місцевими терористами поновили обстріли позицій української армії з «Градів» на Луганському напрямку.

Перший віце-спікер Андрій Парубій пояснює такі дії Кремля тим, що Росія може спробувати провести широкомасштабне вторгнення найближчим часом, щоб, за задумом Путіна, завершити його до 9 травня. За даними вітчизняної розвідки, Росія зосередила на кордоні з Україною понад 60 тисяч своїх солдат.

«За багатьма даними, і це вже не секрет, на найближчі тижні зберігається високий ризик широкомасштабної військової операції. Вона має блискуче, як вважає Путін, пройти до 9 травня й продемонструвати міць російської армії», — каже пан Парубій.

Один із лідерів бойовиків Олександр Ходаковський опосередковано підтверджує такі плани Москви. Колишній командир донецької «Альфи», який зрадив присязі, знову марить тим, що бойовикам доведеться «звільняти від фашизму» всю Україну. Мовляв, вони мають бути готові до цього, якщо Україна не стане проросійською.

А ТИМ ЧАСОМ...

Бойовики терористичної «ДНР» вирішили створити чергову видимість виконання Мінських угод у частині незаконних збройних формувань. Лідер незаконної «ДНР» Олександр Захарченко окремим «указом» наказав роззброїти бойовиків. Щоправда, йдеться лише про тих терористів, які не підкоряються Захарченку та не є силовиками «республіки».

В «указі» йдеться про те, що до 4 квітня цього року всім особам, «що не є співробітниками силових структур «ДНР», запропоновано здати наявну в них зброю й боєприпаси у спеціальному пункті, відкритому чомусь аж у Новоазовську. Самозванець Захарченко погрожує, що «особи, що не виконали у встановлений строк вимоги по здачі зброї, будуть визнані учасниками бандформувань, щодо яких буде проводитися роззброєння (ліквідація) за допомогою проведення спеціальних операцій і притягнення їх до кримінальної відповідальності відповідно до чинного законодавства «ДНР»...

 

ЦИТАТА

Сергiй Ларiн, народний депутат вiд «Опозицiйного блоку»:

«Ми виступаємо за те, щоб цей парламент — парламент вiйни — був розпущений. Бо влада сьогоднi не готова зупинити вiйну. Влада, складається враження, продовжує роздувати вiйну, щоб списати на неї свiй непрофесiоналiзм».

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>