Під завісою перемир’я

19.03.2015
Обурення Кремля та його маріонеток із терористичних «ДНР» та «ЛНР» щодо ухвалених позавчора Верховною Радою рішень щодо визнання частини Донбасу окупованою територією тощо (мовляв, Україна зриває мирний процес) інакше, як штучним та підступним, не назвеш. Адже самі бойовики та російські окупанти досі не виконали жодного пункту Мінських домовленостей на сто відсотків. І хоча у штабі АТО в останні дні фіксують спад інтенсивності обстрілів, але ж вогонь повністю досі не припинено. На окремих ділянках терористи продовжують застосовувати артилерію і танки, про «відведення» яких вони заявляли останні тижні.

 

Насправді ж важку техніку старанно маскують поблизу лінії розмежування. Наприклад, на території концерну «Стирол» у Горлівці бойовики приховали не лише танки, а й самохідні артилерійські установки (САУ) та гаубиці. Загалом, за даними української розвідки, у районі Горлівка — Єнакієве — Дебальцеве зосереджено близько 6 тисяч бойовиків, які мають у розпорядженні потужні й далекобійні засоби ураження.

При цьому бойовики намагаються просунутися на маріупольському напрямку ближче до сил АТО (тут застосовується тактика «блукаючих» танків і мінометів), а на донецькому напрямку — «промацати» передній край оборони українських військ. Таке «намацування» здійснюється не лише обстрілами, а й за допомогою закинутих на цей напрямок диверсійних груп. Гаряче і на Луганщині: в ніч на середу група бойовиків по зруйнованому мосту через Сіверський Донець намагалася прорватися в село Трьохізбенка Новоайдарського району, але була відкинута вогнем українських військових.

За даними групи «Інформаційний спротив», Росія створює на Донбасі ресурсну базу для подальшої ескалації конфлікту і продовжує використовувати перемир’я для нарощування бойового потенціалу й структуризації всіх збройних формувань «ЛНР» і «ДНР», створення єдиної вертикалі управління, навчання особового складу, удосконалювання системи постачання й забезпечення.

Біля Алчевська ворог навіть розгорнув командний пункт для контролю над місцевими бойовиками. А на станцію Краснодон, за даними розвідки, з Російської Федерації щодня прибувають залізничні потяги з боєприпасами для бойовиків. Отже, хто кому закидає наміри зірвати мирний процес?

Те, що до миру ще далеко, засвідчують втрати. За останні дві доби загинуло четверо бійців антитерору, ще десятеро поранено. Спостерігачі ОБСЄ регулярно фіксують порушення перемир’я саме з боку терористів. Останній раз моніторингова місія зафіксувала застосування бойовиками «ДНР» важкої артилерії в районі Донецького аеропорту. Йдеться про понад сотню пострілів iз важких мінометів, танків та артилерійських гармат. Не дивно, що українська сторона пропонує місії ОБСЄ проводити раптові перевірки відведеної техніки на Донбасі для жорсткого контролю.

«Ми запропонували, щоб місія ОБСЄ мала можливість як нас контролювати, так і, теоретично, несподівано, район, де зберігається техніка «ЛНР»-«ДНР». За нашими розвідданими, є інформація про те, що терористичні угруповання іноді просто імітують відведення техніки», — каже міністр оборони Степан Полторак.

 

ДО РЕЧІ

Від початку проведення антитерористичної операції на сході України вбито понад 14,6 тисячi бойовиків, повідомляє прес-служба Донецької військово-цивільної адміністрації. При цьому лише поблизу Дебальцевого ліквідовано близько 2 тис. бойовиків. Від 15 лютого (день підписання комплексу заходів iз виконання Мінських домовленостей) вогнем у відповідь убито 1,3 тис. бойовиків.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>