Деескалація без ілюзій

17.03.2015
Деескалація без ілюзій

Під час візиту до ФРН Президент Порошенко нагородив орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня розвідника Володимира Геру, який прикривав відхід 400 бійців АТО з-під Дебальцевого. 23-річний лейтенант після важкого поранення лікується в Дрездені.

Президент Петро Порошенко «з дуже стриманою обережністю» констатує поступову деескалацію конфлікту на Донбасі. Адже, незважаючи на те, що бойовики все ще застосовують артилерію та системи залпового вогню, такі випадки вже поодинокі, обстріли позицій сил АТО переважно здійснюються зі стрілецької зброї. Відтак в офіційному Києві все частіше говорять про майбутні місцеві вибори на охопленій протистоянням території Донбасу. Але представляти регіон мають не підтримувані Кремлем бойовики зі зброєю, а ті, кому довіряють місцеві мешканці.

Вибори без терористів

«Ці місцеві вибори мають відбутися лише після стабілізації ситуації в регіоні, — однозначно заявив глава держави в інтерв’ю одному з телеканалів. — Ключовим елементом особливості місцевого самоврядування на Донбасі мають бути нові вибори, які мають бути проведені тоді, коли умови їх проведення будуть відповідати вимогам ОБСЄ. Вони мають бути вільні, вони мають бути демократичні. Усі іноземні збройні формування мають бути виведені з цих територій. Там має бути відновлене українське телебачення і радіомовлення, там має бути відновлена діяльність політичних партій, там має бути забезпечена повноцінна агітаційна кампанія, там має бути забезпечена діяльність іноземних спостерігачів, і, як наслідок цього, українська влада гарантує окремі повноваження місцевого самоврядування».

На переконання Президента, «доки не будуть досягнуті ці умови, вибори там не відбудуться». При цьому українська сторона продовжує виконувати чергові пункти Мінських домовленостей: днями глава держави вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про визначення окремих районів Донбасу з особливим порядком місцевого самоврядування. Крім цього, Президент пропонує нардепам схвалити звернення до Ради Безпеки ООН і Ради Європейського Союзу стосовно розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки.

Лідер донецьких бойовиків Олександр Захарченко натомість уже забажав, щоб рішення Верховної Ради, які стосуються Донбасу, узгоджувалися з так званими «ДНР» і «ЛНР». У свою чергу, спікер парламенту Володимир Гройсман пояснює, що постанова щодо надання особливого статусу деяким районам Донбасу визначає межі цих районів після проведення там законних позачергових місцевих виборів за українським законодавством. За його словами, ця постанова є додатком до закону про особливий порядок самоврядування деяких районів Донбасу, ухваленого раніше парламентом. Лідер фракції БПП Юрій Луценко додає, що ухвалення постанови «не несе жодних ризиків для України, а навпаки — є єдиним шляхом відновлення її територіальної цілісності і підставою не дати звинуватити Україну в зриві мирних переговорів».

«Тобто йдеться про території, на яких, ймовірно, після відновлення українського контролю будуть проведені місцеві вибори», — наголосив пан Луценко. Іншими словами, вибори на Донбасі можуть відбутися лише тоді, коли той же Захарченко, його поплічники та окупанти з РФ складуть зброю і заберуться геть.

Бліндаж готуй від зими

Зрозуміло, що такий сценарій виконання полiтичної частини Мінських домовленостей не влаштовує ні маріонеток iз «ДНР» та «ЛНР», ні їхніх господарів у Кремлі. Одіозний диверсант Ігор Гіркін («Стрілок») уже заявив, перебуваючи у Пермi, що в найближчі місяці на Донбасі відновляться воєнні дії. «Зараз там має бути весняно-літня кампанія, вона неминуча. Загострення бойових дій почнеться через місяць-півтора, максимум два. Виходячи з реалій, ми розуміємо, що нам знову треба буде одягти, взути й спорядити 10—15 тисяч людей, оскільки центральне постачання кульгає на обидві ноги», — не криючись, каже один iз колишніх лідерів терористів. І додає, що бойовикам потрібна література про танки й зенітні установки.

Водночас Президент Порошенко впевнений, що якщо на сході країни розпочнеться новий виток агресії, то ЄС, США та інші держави одразу нададуть Україні летальну зброю та запровадять нову хвилю санкцій проти агресора. «Ми будемо діяти жорстко та скоординовано», — каже глава держави. За його словами, Україна має контракти на постачання смертельної зброї з 11 країнами. До того ж Київ не має ілюзій, що загроза відійшла або зменшилась.

«Ситуація потребує чітких і скоординованих дій, які різко збільшать обороноздатність Збройних сил, можливості оборони нашої держави, — зазначає пан Порошенко. — З урахуванням нашого досвіду, найкращих зразків проектів фортифікаційних споруд, бліндажів, розташування опорних пунктів, маємо побудувати в найкоротші терміни високоефективну, глибокоешеловану оборону».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>