До миру ще далеко

11.03.2015
Учора Президент Петро Порошенко проводив засідання «воєнного кабінету», на якому мали бути ухвалені надзвичайно важливі рішення. Результати засідання на момент здачі цього номеру «УМ» були не відомі, утім, сам глава держави в ексклюзивному інтерв’ю на Першому Національному заявив, що ще на минулому тижні доручив проводити фортифікаційне укріплення по всій лінії фронту. «На 485 км лінії фронту, окрім Пiсків та Авдіївки на Донеччині, наразі артобстріли не ведуться, — зазначив Президент України. — Але ведеться стрільба зі стрілецької зброї з боку бойовиків. Диверсійні групи працювали і будуть працювати. Тому блок- та опорні пости мають бути обладнані всім необхідним».

Три пункти майже виконані

Спостерігачі місії ОБСЄ констатують, що комплекс заходів з виконання Мінських домовленостей, підписаний учасниками Тристоронньої контактної групи 12 лютого, потроху виконується. Нагадаємо, що цей документ складається з 13 пунктів. І наразі можна говорити, що більш-менш виконано лише кілька з них. Зокрема, сам Президент Порошенко визнає, що припинення вогню не дотримується лише в кількох «гарячих» точках зони АТО.

Щодо пункту №2 (відведення важкого озброєння обома сторонами), то на «відмінно» його виконала поки що українська сторона. Окрім ствольної артилерії, ще на минулому тижні ЗСУ відвели системи залпового вогню — «Гради» та «Урагани». Тож позавчора штаб АТО повідомив про те, що Україна завершила вже четвертий етап відведення важкого озброєння, проте повністю не відводитиме техніки від лінії зіткнення.

«Чекаємо від супротивника такого самого кроку, але ми поки що не отримали підтвердження того, що ворог також відвів важке озброєння, — пояснює речник АТО Андрій Лисенко. — Просто оголяти передній край повністю ми не будемо. Ми зараз чекаємо, коли ворог також доведе те, що він дійсно відвів важке озброєння».

Щодо даних про подібний відвід з боку бойовиків, то вони досі лишаються фактично не підтвердженими. Адже спостерігачі місії ОБСЄ хоча й надають документи, що підтверджують відвід де-юре, але доступу до місць дислокації техніки терористів де-факто досі не мають.

«Ми бачимо важку артилерію, яка пересувається по обидві сторони від лінії зіткнення, але ми не знаємо, що відбувається з артилерією на східному напрямку від цієї лінії, тому що спостерігачам ОБСЄ не дозволяють потрапити туди, — заявляє головнокомандувач об’єднаними збройними силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав. — Ми бачимо, що вони там рухаються, але ми не знаємо, чи повертаються вони назад, або просто змінюють позицію, готуючись до нових зіткнень».

Утім у форматі «нормандської четвірки» днями вдалося домовитися, що невдовзі почне виконуватися пункт №3 щодо моніторингу і верифікації режиму припинення вогню та відведення озброєння спостерігачами ОБСЄ.

Терористи хочуть вибори та повну амністію

Не виконавши жодного пункту з Мінських домовленостей на 100%, бойовики, однак, вимагають більшого від української сторони. Зокрема, один iз лідерів терористичної «ДНР» Денис Пушилін заявив, що 7 березня бойовики направили Києву пропозиції, що стосуються реалізації політичної частини домовленостей (місцеві вибори та самоврядування на Донбасі, амністія та помилування терористів і обмін полоненими).

Учора ж Денис Пушилін разом із колегою з терористичної «ЛНР» Владиславом Дейнего почав погрожувати офіційному Києву «уповільненням мирного процесу», якщо українська сторона не внесе зміни до закону про самоврядування «особливості» окупованих територій. А глава російського МЗС Сергій Лавров ще й переклав на Україну затягування виконання Мінських угод, запропонувавши Заходу ввести санкції проти України. Мовляв, досі нічого не чути про амністію бойовиків, місцеві вибори та бажані для Кремля конституційні зміни.

«Офіційний Київ готовий розмовляти з представниками Донбасу, але не з польовими командирами, а з тими, кого населення регіону обере в ході законних виборів, — у свою чергу відповів бойовикам та російським дипломатам заступник голови МЗС України Вадим Пристайко. — Той, хто буде обраний, представлятиме регіон і братиме участь у подальшому політичному процесі. А підсовувати якихось російських громадян або найманців і робити з них лідерів Донецька і Луганська — це несправедливо».

За його словами, вибори на контрольованій терористами території можуть пройти тільки після відводу звідти озброєнь і військ, і цей факт повинен бути зафіксований ОБСЄ. «Ми не можемо проводити вибори, коли в регіоні знаходиться невідома кількість іноземних збройних формувань і просто якихось клоунів. Хто братиме участь у виборах — донські козаки?» — риторично запитує пан Пристайко.

Учора власну позицію з цього приводу висловив і спікер ВР Володимир Гройсман, який пропонує долучити до процесу розробки змін до Конституції щодо децентралізації законно обрану владу Донбасу. Такою владою спікер вважає владу, яка існувала до окупації та воєнного конфлікту на Донбасі. Водночас, для зміни влади він вважає необхідним проведення виборів за українським законодавством.

А ТИМ ЧАСОМ...

Бойовики відновлюють боєздатність своїх підрозділів, намагаючись вивчати бойову обстановку та позиції українських підрозділів, проводять накопичення зброї, боєприпасів та військової техніки вздовж лінії розмежування, повідомляють у штабі АТО. Ворог створив три потужні ударні тактичні групи: північну — на Донецькому напрямку, приморську — на Маріупольському та луганську — на Північно-Луганському напрямку. За даними розвідки, у перехоплених розмовах сепаратисти активно обговорюють наступ на Щастя, Станично-Луганське, а у подальшому — по всьому фронту в середині березня. Учора ж, бойовики «ДНР» почали бойові навчання, на яких відпрацьовують тактику обходу й охоплення сил супротивника й наступу на нього.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>