«Фейкова» демілітаризація

03.03.2015
Ще минулої п’ятниці Президент Петро Порошенко наголосив, що українські військові готові повернути важку техніку на попередні рубежі й дати відсіч у випадку невиконання мінських домовленостей супротивником (нагадаємо, що ЗСУ почали відвід артилерії калібром 100 мм ще у четвер). Але вже у суботу глава держави ледь стримував роздратування через те, що бойовики лише імітують відвід своєї артилерії. «Ми не приймаємо «фейкові» відводи важкої техніки і артилерії, які нам намагалося продемонструвати російське телебачення: показали колону, яка проїхала по дорозі і повернулася назад. Коли інспектори ОБСЄ прибули на місце, де колона повинна вже бути, щоб переконатися у відводі, їх туди не пустили, а коли допустили, там уже нікого не було. Це не відведення», — заявив пан Порошенко. Незважаючи на це, Україна й надалі намагається використати навіть найменший шанс, щоб перейти від фази військового конфлікту у площину політичного врегулювання.

Гармати поїхали і повернулися

І якщо колони військової техніки ЗСУ, яка відводиться на 25 км від лінії розмежування, супроводжують спостерігачі ОБСЄ, то бойовики відводять лише невелику частину важкого озброєння й не на ті відстані, про які домовлялися. За даними групи «Інформаційний спротив», терористи відводять колони з артилерією не далі ніж на 5—10 км, залишаючи собі можливість швидко повернутися на вихідні позиції впродовж 30—40 хвилин.

Ще позавчора місія ОБСЄ не отримала від бойовиків «ЛНР» і «ДНР» усієї інформації щодо військової техніки, маршрутів відходу та її наступного місцезнаходження. Хоча саме у неділю терористи «ДНР» заявили, що вже завершили відвід. Саме з такої «відведеної» артилерії бойовики лише позаминулої доби обстріляли сили АТО 14 разів, повідомляють у Генштабі ЗСУ. На окремих ділянках бойовики і російські найманці намагаються атакувати передові позиції українських військ. Речник штабу АТО Андрій Лисенко додає, що вночі терористи повертають важке озброєння, показово відведене раніше. Тобто ганяють його туди-сюди.

«Всюди, де бойовики проводять показове відведення важкої техніки, — це або передислокація на основні напрямки, де плануються атаки, або відвід і нічний прихід знову важкої техніки, — наголошує полковник. — З метою введення в оману представників місії ОБСЄ бойовики переміщують військову техніку від лінії розмежування до тилових районів, а в нічний час — у зворотному напрямку!».

Путін хоче Маріуполь

Відтак сили АТО залишаються на позиціях лише зі стрілецькою і легкою зброєю. Тоді як окупанти, скориставшись відведенням «рапір» та гаубиць, посилили обстріли позицій сил АТО в районі аеропорту та на схід від Маріуполя. Лише минулої п’ятниці в районі аеропорту загинуло троє наших військових після обстрілу блокпоста з ворожого танка. А наступного дня в селищі Пiски від міни терористів загинули український фотокореспондент Сергій Ніколаєв та боєць Микола Флерко з позивним «Танчик», який його супроводжував.

Тривають бої і за село Широкiно, бійці полку «Азов» постійно відбивають атаки ворога. Міністр оборони Степан Полторак запевняє, що під Маріуполем достатньо сил та підрозділів для того, щоб дати відсіч терористичним угрупованням, якщо вони захочуть захопити місто, скориставшись відведенням важкої техніки від лінії фронту. Тим більше що захист приморського міста обладнаний ще й «в інженерному плані».

Речник АТО Андрій Лисенко зазначає, що загроза наступальних дій російсько-терористичних військ зберігається не лише в напрямку Маріуполя, а й Лисичанська, Щастя і Станиці Луганської. «Бойовики відводять свою важку техніку лише частково і на відстань, яка може бути подолана за 30 хвилин», — каже пан Лисенко і додає, що через залізничну станцію Іловайськ продовжують прибувати потяги з території РФ iз військовою технікою, боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами. І це без урахування так званих «гуманітарних» конвоїв, які продовжують постачати на Донбас живу силу, зброю та пальне.

Про мир на Донбасі поки що не йдеться, через те, що Росія не досягнула в Україні своїх цілей, переконане керівництво розвідки США. Директор Національної розвідки США Джеймс Клеппер днями заявив, що Росія планує захопити ту частину України, яка необхідна, щоб прокласти суходолом коридор до Криму, отже навесні можливий напад на Маріуполь. Біля кордонів з Україною (у Криму, на Чернігівському, Харківському, Донецькому напрямках та в Придністров’ї) РФ зосередила 63,5 тисячi своїх військових.

ДО РЕЧІ

Для генералів, офіцерів і солдатів період із березня 2014 року до цього березня «є перевіркою на мужність, витримку, вірність військовій присязі та відданість державі», вважає Президент Порошенко. «Ці 12 місяців увійдуть у нашу історію як рік відродження Української армії. Нам вдалося у надзвичайно стислі терміни відновити бойову здатність і стримати натиск підготовленого, оснащеного надсучасною технікою, зброєю ворога», — наголошує глава держави.

За даними Генштабу ЗСУ, від початку антитерористичної операції на сході України загинув 1541 військовий, поранені 6226 бійців. Більшість загиблих — 1223 людини — були представниками ЗСУ. Бійців Нацгвардії серед загиблих — 132, співробітників МВС — 101, прикордонників — 63, працівників СБУ — 7, працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій — 15. Наразі у лікарнях перебуває 501 військовослужбовець, 13 із яких мають тяжкі поранення.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>