Ні війни, ні миру

24.02.2015
Ні війни, ні миру

Ленцов (ліворуч), Плотницький (у центрі) та Канонік (праворуч) під час підписання документів з відведення важкого озброєння.

І на десятий день після оголошення чергового режиму припинення вогню (від півночі 15 лютого) в зоні АТО тривають обстріли з боку бойовиків. Найгарячіше у напрямку Маріуполя (сюди ворог передислоковує свої підрозділи), лунають вибухи і на околицях Донецька, поновлено обстріли позицій сил АТО на Луганщині, а спостерігачі місії ОБСЄ, яких нарешті пустили до Дебальцевого цими вихідними, зафіксували вогневу діяльність навіть у цьому зруйнованому й покинутому українськими вояками місті. Не дивно, що вчора в Генштабі ЗСУ вкотре заявили: Україна почне відведення важкої техніки від лінії зіткнення лише після того, як протягом доби бойовики не здійснюватимуть обстрілів сил АТО. Оскільки бойовики продовжують обстріли наших позицій, наразі про відведення важкого озброєння не йдеться.

Доки гармати не мовчать

І це при тому, що протягом останніх днів для відведення важкого озброєння було зроблено чимало, принаймні на папері. Спочатку, переглянувши карту, свій автограф на документах iз відведення поставив лідер «ЛНР» Олександр Плотницький разом із представником РФ у спільному координаційному центрі з контролю за припиненням вогню, генералом Олександром Ленцовим та керівником української групи військових Петром Каноніком. Згодом своїм підписом узгодив документи з відведення важкого озброєння і лідер донецьких бойовиків Олександр Захарченко.

За словами пана Каноніка, спочатку час «Ч» мав настати у неділю, потім розпочати відведення важкого озброєння вирішили сьогодні. Це підтвердив і один iз ватажків терористичної «ДНР» Едуард Басурін: «Відвід розпочнеться 24 лютого і повинен закінчитися не пізніше 14 днів виведенням української техніки на 50 км».

Утім уже зрозуміло, що ніякого відводу сьогодні не буде. Адже бойовики не виконують навіть перший пункт Мінських угод про припинення вогню. Спірним лишається і Дебальцеве: українська сторона наполягає, що станом на 15 лютого місто контролювали сили АТО, тому бойовики мають також відійти від нього, терористи ж наполягають, що цей населений пункт належить до їхньої «внутрішньої території».

Коли чисельна перевага ворога марна

До речі, заступник керівника АТО, полковник Валентин Федічев вважає, що вихід із Дебальцевого був однією з найскладніших успішних операцій наших військ. «Форма бою, як вихід військ із вогневого мішка (а не оточення), завжди вважалась найскладнішою для її проведення. Бо війська мали якимось чином ввести противника в оману щодо часу відводу військ, не дати противнику сісти колонам на хвіст, не дати йому визначити напрямки руху колон. Наш вихід прикривали аеромобільні підрозділи», — каже полковник Федічев. За його словами, втрати бойовиків були настільки великими, що «вони мусили знімати війська з інших напрямків».

Міністр оборони Степан Полторак додає, що рішення щодо відходу було правильним, адже «іноді треба відступити, щоб зберегти особовий склад і техніку, а потім завдати удару». За даними помічника міністра оборони, волонтера Юрія Бірюкова, за останній місяць боїв на Дебальцівському плацдармі (з 18 січня по 18 лютого) загинуло 179 українських вояків, 110 бійців потрапило в полон і ще 81 — зникли безвісти. Водночас терористи та російські окупанти втратили більше 2,9 тис. бойовиків. При цьому 868 бойовиків загинули від часу припинення вогню 15 лютого.

«На наше угруповання в 2,5 тис. людей були кинуті 15-17 тис. особового складу супротивника! Перевага у живій силі в 5-7 разів! Наші втрати — 180—200 людей, втрати противника — 868», — зазначає пан Бірюков. У штабі АТО додають, що з початку року на цьому плацдармі бійці антитерору знищили 40 танків та 30 БТР.

До речі, полонені захисники Дебальцевого вже на свободі. Цими вихідними під Луганськом обміняли 139 українських вояків (серед яких більше сотні «дебальцівців», п’ять «кіборгів» та інші) на 52 терористiв.

Наразі українські війська облаштовують нову лінію оборони поблизу Артемівська, в напрямку Луганського і Світлодарська. Полковник Федічев повідомив, що сили АТО контролюють як Луганське, так і Світлодарськ, які є найважливішими місцями бар’єрного рубежу.

Нова зброя під Маріуполем

А тим часом у Приазов’ї бойовики нарощують свою присутність. У штабі АТО припускають, що ворог готує наступ на Маріуполь. Найзапекліші бої тривають за село Широкiне, але, за словами командира полку «Азов» Андрія Білецького, сили АТО утримують свої позиції в цьому селі. У вихіднi тут тривали танкові бої та постійні обстріли, учора ж ворог невдало намагався атакувати наші позиції.

Водночас ворог задля отримання повного контролю над селом застосував нову невідому зброю. За словами заступника командувача сектору «М» Віктора Шидлюха, ймовірно, застосовувалися снаряди ствольної артилерії, особливість яких полягає в тому, що вони розриваються за 40 метрів від поверхні землі. Після розриву площа ураження вкривається великою кількістю мікроуламків розміром від кількох міліметрів, які завдають численних травм людському організму. І хоча від цієї зброї ще ніхто не постраждав, наразі проводиться дослідження мікроуламків та перевірка їх на радіоактивність.

Зміцнювати позиції сил АТО у цьому селі допомагає і влада Маріуполя. Ще на минулому тижні сюди направили екскаватори, самоскиди й автокрани, за допомогою яких ведуться масштабні роботи з облаштування оборонних рубежів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>