Дебальцеве у вогні

17.02.2015
Дебальцеве у вогні

Президент Порошенко дає наказ припинити вогонь.

Бажаного миру на Донбасі так і не настало. Хоча ще в суботу самопроголошені лідери терористичних «ДНР» і «ЛНР» видали «накази» про припинення вогню з неділі. Опівночі 15 лютого Президент Петро Порошенко дав наказ силам АТО припинити вогонь, як і передбачалося Мінськими домовленостями. При цьому одразу ж заявив: «На жаль, мирний процес зараз перебуває під високою загрозою, бо бойовики використають напружену ситуацію під Дебальцевим для зриву режиму припинення вогню... Тi, хто хоче зірвати мирний процес на самому його початку, попереджені про наслідки. Я свідомо зараз не буду говорити, що буде робити Україна у випадку, коли мирний процес буде зірвано. Скажу одне — отримавши удар по одній щоці, іншу ми підставляти не будемо, і нехай простить мене Господь». У Генштабі ЗСУ згодом пояснили, що саме мав на увазі Верховний головнокомандувач: силам антитерористичної операції дозволено стріляти у відповідь на обстріли бойовиків та у разі ведення ними вогню по житлових кварталах. Власне, так і сталося. Адже якщо ще позавчора фіксували зниження обстрілів iз боку бойовиків, то вчора, користуючись мовчанням українських гармат, терористи та російські окупанти знову кинули всі сили і засоби для захоплення Дебальцевого та просування поближче до Маріуполя. Українські війська вимушені були відповісти...

До неділі, 15-го

Протягом четверга, п’ятниці та суботи загарбники за всіляку ціну намагалися захопити Дебальцеве або створити тут котел, а також вибити полк «Азов» зі звільнених тиждень тому сіл Приазов’я. Ворог намагався виконати ці завдання саме до 15 лютого, коли мав припинити вогонь. Не вдалося.

Стратегічне село Логвинове, що розташоване на трасі між Дебальцевим та Артемівськом, постійно переходило з рук у руки. Фактично населений пункт став полем битви, яке не контролює жодна зі сторін.

Паралельно бойовики розширили географію обстрілів у зоні АТО, вражаючи все нові й нові населені пункти за принципом «так не діставайся ти нікому». Так, уперше з «Градів» було обстріляно селище Гірник, а також місто Артемівськ. Жертви серед мирного населення були і в інших населених пунктах. За словами начальника обласної міліції Донеччини В’ячеслава Аброськіна, внаслідок постійних артобстрілів фактично знищено Дебальцеве, яке постійно горить, каменя на камені не лишилося від міськвідділу міліції тощо.

«Не домігшись свого під час дипломатичних баталій у Мінську, де ворог змушений був визнати і погодитися з суверенітетом, територіальною цілісністю і незалежністю України, політичним урегулюванням на Донбасі, бойовики з потрійним озвірінням зараз атакують наші позиції на Дебальцевському плацдармі й на півдні Маріуполя, — засвідчив у суботу, за кілька годин до обумовленого припинення вогню Президент Петро Порошенко. — Але наші воїни мужньо тримають оборону по всій лінії зіткнення!»

І дійсно, в районі села Широкине, поблизу Маріуполя, відбулися навіть танкові битви та артилерійські дуелі. Звільнене село практично повністю знищене загарбниками.

Загалом упродовж трьох діб після Мінська і до припинення вогню, згідно з офіційними даними Генштабу ЗСУ та штабу АТО, загинуло 27 бійців антитерору і 102 було поранено. При цьому втрати бойовиків у рази більші: понад 600 ліквідованих терористів лише протягом п’ятниці-суботи.

Після неділі, 15-го

Вiд початку дії режиму припинення вогню бойовики 112 разів атакували сили АТО, 88 разів завдавали ударів по Дебальцевому та навколишніх селищах, повідомили вчора у прес-центрі АТО. Кількість обстрілів наших позицій на Дебальцевському напрямку, порiвняно з попередніми днями, навіть збільшилася! «За оперативними даними, терористи від своїх кураторів отримали наказ за будь-яку ціну взяти Дебальцеве та спровокувати наших військових. Для цього ще вчора злочинці планували обстріляти місто Донецьк», — заявляють у прес-центрі АТО.

Відтак лише протягом попередньої доби загинуло 5 українських військових, 25 отримали поранення. Йдеться про бійців полку «Азов», які героїчно загинули під час атаки ворожих танків на село Широкине, ще двадцять наших вояків поранено.

Утiм у Генштабі ЗСУ вважають, що наразі ще немає підстав для відновлення масштабних бойових дій у зоні АТО та запровадження в Україні воєнного стану. При цьому, якщо ще позавчора, після припинення вогню, Україна заявила про готовність розпочати відведення важкого озброєння на підготовлені майданчики, то вже вчора у штабі АТО заявили протилежне. За словами речника АТО Андрія Лисенка, сили антитерору поки що не відводитимуть важке озброєння і артилерію від лінії розмежування, оскільки бойовики постійно порушують «перемир’я».

Водночас терористи з «ДНР» заявляють, що не будуть дотримуватися перемир’я у Дебальцевому, бо це нібито їхня територія. А лідер терористів Олександр Захарченко договорився до того, що в разі недотримання Мінських домовленостей погрожує «відбити» Маріуполь та «взяти» Харків... А поки що ватажок «ДНР» вимагає від сил АТО скласти зброю і залишити Дебальцеве.

«Українські військові, які перебувають у Дебальцевому, не будуть виконувати вимогу терористів скласти зброю і здатися, — каже речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов. — Обстановка в районі Дебальцевого керована. У відповідь на атаки бойовиків було використано нашу артилерію. Танки бойовиків змушені були відступити. Тому бойовики перейшли до тактики психологічного тиску на бійців «Кривбасу», вимагаючи скласти зброю і здатися».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>