День закоханих по-українському

13.02.2015
День закоханих по-українському

Патріотизм нині в моді.

День Святого Валентина у нас традиційно асоціюється з появою череватих купідонів і червоних китайських сердець: паперових, плюшевих та пластикових. Ними всіяні «розкладки», які виникають на вулицях у найбільш людних місцях, заповнені всі вітрини, кав’ярні та книгарні.

Цього року непорушні традиції валентинної моди дещо підкоригували події в країні. Тож асортимент «сувенірів для закоханих» поповнився синьо-жовтими листівками та патріотичними дрібничками. Для того щоб привітати свою другу половинку у віртуальному просторі, можна знайти безліч картинок на патріотично-романтичну тематику.

Утім усе українське й надалі залишається трендом серед нашої молоді. І чим вища концентрація патріотизму, тим краще. Сайти українського одягу та прикрас навіть зробили тематичні підбірки подарунків до дня закоханих. Щоправда, розраховані вони в основному на жіночу аудиторію: для коханих можна придбати клатчі, гаманці, мальовані шкатулки у формі серця чи подушечки з вишитими хрестиком написами «Я тебе дуже кохаю» або «Ти у мене справжнє диво».

Як додатковий стимул до щедрості і допомоги розглядають це свято українські волонтери. У Вінниці до Дня Святого Валентина планують організувати ярмарок, де можна буде придбати сувеніри ручної роботи, кулінарні вироби, валентинки, маленькі дрібнички та українські сувеніри. Хітом ярмарку стане «Валентинка життя» — невеличка листівка із синьо-жовтим квітчастим серцем. Зібрані гроші підуть на допомогу воїнам АТО. Подібні акції відбудуться у всіх великих містах і містечках України.

А волонтерська організація Velvethearts з другого до десятого лютого оголосила про збір щирих листів, фотографій з українською символікою та валентинок. «Давайте разом піднімемо бойовий дух нашим мужнім чоловікам і в цей святковий день дамо їм відчути, що вони нам дуже потрібні, важливі і заслуговують на справжню Любов, бо саме за її перемогу і борються!», — закликали волонтери в соцмережах. Зібрані привітання передадуть у 4-й батальйон оперативного призначення Національної гвардії України та в Окрему бойову прикордонну комендатуру «Ізмаїл».

У Львові ж триває акція «Валентинка для солдата». Львів’яни уже передали захисникам більше 300 валентинок від львів’ян, а сама акція триватиме до 15 лютого, після чого всі подарунки (крім листівок, активісти збирають солодощі та каву) будуть передані бійцям 24-ї і 80-ї бригад.

Акція викликала неабиякий ажіотаж, тож разом із солодощами люди почали приносити і звичні побутові речі — бритви чи шкарпетки. «Ми розставили скриньки по школах Львова, куди діти можуть кинути листівку з побажаннями для наших солдат. Також нас підтримала Студентська рада Львова і такі ж скриньки розставили в Політехніці, ЛНУ та УКУ. Дівчата, які організували гурток рукоділля в Шевченківському гаю, провели спеціальний майстер-клас із виготовлення валентинок для бійців і передали нам майже 100 листівок, виготовлених вручну. Найбільше вразила листівочка від дівчинки-школярки, чий тато служить в АТО. Вона бажала, щоб усі тати повернулися живими», — розповіла «УМ» координатор акції Христина Кутнів.

Збирали валентинки й інші волонтерські організації. Листівочки для бійців поїдуть на передову з черговими волонтерськими передачами.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>